Annonce
Fyn

Arbejdsliv: Firedags-uge og mere fritid ligner et kommunalt hit

Billedet her viser nogle af de glade medarbejdere i it-virksomheden Abtion, der har kontorer i Odense og København, og som har indført fri fredag for sine ansatte. Vel at mærke til fuld løn. Men firedages-ugen er ikke kun forbeholdt ansatte i det private regi - også Odsherred Kommune prøver at gøre arbejdsugen kortere. I første omgang for 300 administrative medarbejdere. Foto: Nils Svalebøg
- Vi har svært ved at få armene ned, siger fællestillidsmand om korte arbejdsuger og fleksible arbejdstider, der i seks uger har været hverdagen for 300 medarbejdere i Odsherred Kommune.
Annonce

- Jeg har det, som om jeg er fanget med fingrene i kagedåsen. Det er næsten for godt til at være sandt.

Det er sådan, han har det, Søren Kühnrich, jurist og fællestillidsmand for djøf'erne i Odsherred Kommune, der midt i september som den første kommune i landet indførte firedages arbejdsuge.

Tirsdag skrev Fyens Stiftstidende om it-virksomheden Abtion, Odense, som fast giver alle mand fri om fredagen - til fuld løn og uden at forlænge de øvrige fire arbejdsdage. Ideen er at give de eftertragtede it-specialister mere rum til fritid og familie og samtidigt sørge for, at Abtion er så eftertragtet en arbejdsplads, at den både kan fastholde og tage hånd om eksisterende medarbejdere og tiltrække nye.

Vi kan selvfølgelig ikke lukke skoler og børnehaver om fredagen, men det er vigtigt for mig, at det her ikke bliver en lukket fest for nogle få medarbejdere, der sidder på rådhuset.

Claus Steen Madsen, kommunaldirektør i Odsherred kommune

Annonce

Ydertimerne

Samme tankegang er kernen i det kommunale treårige forsøg, som er skudt i gang i Odsherred.

I første ombæring gælder forsøget 300 administrative medarbejdere, der går på weekend hver torsdag, men spænder det af, som kommunaldirektør Claus Steen Madsen håber, bliver korte arbejdsuger og fleksible arbejdstider også fremtiden for kommunens skolelærere, pædagoger, social- og sundhedshjælpere - ja alle 2700 ansatte.

- Forsøget kører i tre år, men jeg er parat til at rulle det helt ud inden. Vi kan selvfølgelig ikke lukke skoler og børnehaver om fredagen, men det er vigtigt for mig, at det her ikke bliver en lukket fest for nogle få medarbejdere, der sidder på rådhuset, siger kommunaldirektøren.

Han mener, det er bydende nødvendigt, at også en kommune lægger en strategi for, hvordan den vil fremstå som arbejdsgiver.

- Jeg fokuserer ikke på, om firedages-arbejdsugen er bragende god, jeg fokuserer på den måde, vi kigger på arbejdstiden på, og det er vigtigt, at vi kommer videre ad den her vej, så vi får indrettet arbejdet og arbejdsdagen, så den er til at holde ud, siger Claus Steen Madsen om projektet, der vender helt op og ned på arbejdstiderne og fire dage om ugen giver borgerne mulighed for at få fat i folk på rådhuset i ydertimerene - ud over de normale arbejdstider.

- Hvis det skal blive en succes, så skal det selvfølgelig give borgerne en oplevelse af, at de får et betydeligt løft.

Annonce

Fantastisk med tillid

I Odsherred er arbejdsugen 35 timer, og desuden har hver medarbejder to ugentlige timer, som de hver især kan bruge til fordybelse, f.eks til at dykke ned i fagblade. Det er ikke tid, der skal gøres rede for eller krydses af i allehånde skemaer - det er tillid under ansvar, og det lønner sig, mener Claus Steen Madsen.

- Folk har sagt til mig, at vi jo må være bindegale at give folk to timer, hvor de ikke skal arbejde. Men hør her: ja, vi kan godt kontrollere folk i hoved og r...., men hvilken glæde har jeg af det? Det er fint med benchmark og effektivisering, men jeg tror på, at der er meget at hente i at gøre tingene med en anden tilgang, og det er det, vi prøver, og ledelse er nødt til at være funderet i tillid, fastslår kommunaldirektøren.

Efter de første seks ugers forsøg ser det ud til, at Odsherred kommune har ramt noget rigtigt. Det er kommunaldirektørens første indtryk, og det er også fællestillidsmand Søren Kühnrichs oplevelse:

- Det er fantastisk, at man kan blive mødt med så høj grad af tillid og fleksibilitet, og at man rent faktisk kan få tre sammenhængende fridage. Vi har svært ved at få armene ned.

Odsherred Kommune kom i rampelyset, da den 16. september indførte 4-dages arbejdsuge. Her er det kommunaldirektør Claus Steen Madsen, som forklarer, hvad hensigten med det tre-årige forsøg er. Står det til ham, bliver korte arbejdsuger og fleksible arbejdstider med tiden hverdagen for samtlige 2700 ansatte i den nordvestsjællandske kommune. Foto: Odsherred Kommune

Brødtekst

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sydfyn

Brand i bil på Svendborgsundbroen

Middelfart For abonnenter

Laveste pris er ikke altid vejen til succes: Vognmandsfirma laver rekordoverskud med gamle dyder som faglighed og fleksibilitet

Annonce