Annonce
Indland

Arbejdede gratis på Umashi: Det burde være ulovligt

Andreas Guldbrandt Jensens mor har kontaktet Umashi for at forsøge at få løn til sin søn. Men her blev hun henvist til restaurantens advokat. Foto: Birgitte Carol Heiberg.
  • Andreas Guldbrandt Jensen på 21 år mener, det skal være ulovligt for restauranter at få unge til at arbejde gratis for dem.
  • Han har selv haft to prøvevagter på Umashi i Odense uden at få løn.
Annonce

Andreas Guldbrandt Jensen på 21 år blev glad da Odense-restauranten Umashi i starten af juni svarede på hans jobansøgning og tilbød ham prøvevagter. Men den glæde forsvandt få dage efter, da han fandt ud af, at Umashi ikke ville betale ham løn.

På restauranten skal alle, der ønsker at få et job, arbejde gratis på minimum tre prøvevagter, ifølge en af restaurantens managere. Men det blev Andreas Guldbrandt Jensen efter eget udsagn ikke informeret om, og var han blevet det, havde han sagt nej tak.

- Det er helt absurd, at man minimum skal bruge 21 timer på at arbejde gratis for dem, før man har chance for at få job. Jeg har brug for en indkomst, mens jeg er studerende. Den tid, jeg har brugt på Umashi, kunne jeg have brugt på at få penge et andet sted fra, siger han og forklarer, at han fik at vide, at hans to vagter kun talte som én prøvevagt, fordi der skal 8 timer til en vagt.

Andreas Guldbrandt Jensen er ifølge 3F blot en af mange unge, der lokkes til at abejde gratis for restauranter i håb om at få job. En tendens fagforeningen forsøger at bekæmpe. Foto: Birgitte Carol Heiberg.
Vibeke Fralings søn Andreas får ikke løn for sine to prøvevagter hos Umashi i Odense. Det bliver mere og mere udbredt at restauranter på den måde får gratis arbejdskraft. Foto: Birgitte Carol Heiberg.

Andreas Guldbrandt Jensen arbejder i forvejen som tjener på en restaurant i Nyborg, men søger job i Odense, fordi han er flyttet. Det bliver dog ikke på Umashi, han kommer til at arbejde. Efter to prøvevagter fik den 21-årige odenseaner en sms om, at han "ikke passede til Umashi".

Han spurgte, hvad begrundelsen var, men fik ikke svar.

Selv følte han ikke, at han havde en reel chance for at få jobbet under sine to prøvevagter, hvor han blandt andet serverede og hentede nye forsyninger i kælderen.

- Jeg fik ikke feedback på, hvordan dagene var gået, og de ville ikke svare på, om jeg havde en chance for at blive ansat. Det virkede, som om det var planen fra starten af at bruge mig som gratis arbejdskraft, siger han.

Annonce

Vil have ændret reglerne

Andreas Guldbrandt Jensen tog det som en selvfølge, at han ville få løn for sine to vagter på i alt omkring otte timer, fordi han troede, det var et lovkrav, at virksomheder skal give løn.

Men fordi Umashi ligesom mange andre restauranter ikke har tegnet overenskomst, kan restauranten have unge til at arbejde gratis for sig under såkaldte prøvevagter.

Det mener Andreas Guldbrandt Jensen bør laves om.

- Det her bør ikke være lovligt. Det er ikke i orden ikke at give løn til dem, der arbejder for en, siger Andreas Guldbrandt Jensen.

Han håber, at han med sin historie kan sætte fokus på brugen af ulønnede prøvevagter.

Annonce

Umashi afviser kritikken

Hos Umashi afviser indehaver Andy Hu at skulle have snydt Andreas Guldbrandt Jensen for løn. Han har nemlig fået sushi for over 700 kroner, forklarer indehaveren. Men Andreas Guldbrandt Jensen ville hellere have haft pengene udbetalt.

- Jeg kan ikke handle i butikker for sushi, og jeg kan ikke betale min husleje med sushi, siger han.

Derudover er det også ulovligt at udbetale løn i madvarer, når det ikke indberettes til Skat, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker Bent Greve fra Roskilde Universitet.

- Virksomheder må ikke skifte medarbejderes lønindkomst ud med naturaliegoder uden at indberette det. Så bryder skattesystemet sammen. Når der ikke er en kontrakt på ansættelsesforholdet, er det heller ikke blevet indberettet til Skat, og derfor er det ulovligt, siger han.

Annonce
Fyn For abonnenter

Det værste halve år i mit liv: Lilleholt sendt til tælling af corona, historisk krise i Venstre og et kølnet venskab med Løkke

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Årets Fynske Sportsnavn: - Det er et kæmpe skulderklap - jeg er stolt, og jeg er beæret

Danmark For abonnenter

Lars Krarup i sit sidste interview om Venstre: Støjberg og Ellemann har skuffet

Kerteminde For abonnenter

Borgmester foreslår letbane-etape til Lindø: Vil gerne drøfte Radikales letbane-drømme

Annonce