x
Annonce
Erhverv

Apple skaber ringe i vandet: Aktier falder rundt om i verden

Aly Song/Reuters
Apple har sænket sin salgsprognose på grund af coronavirusset. Det skaber usikkerhed på aktiemarkederne.

Det skaber nervøsitet rundt om på de globale aktiemarkeder, at Apple mandag aften sænkede sin salgsprognose på grund af det nye coronavirus.

Annonce

Blandt de europæiske aktier er der en tendens til kursfald. De amerikanske aktier ser i overvejende grad også ud til at skulle falde, når markedet åbner tirsdag eftermiddag.

Nervøsiteten blandt investorerne skyldes, at det giver global genklang, når en stor virksomhed som Apple pludselig fortæller om problemer med salget.

Det forklarer Per Hansen, investeringsøkonom hos børsmægleren Nordnet.

- Apple er en stor og meget global virksomhed. Derfor betyder det noget, når Apple blandt andet siger, at det kinesiske detailsalg er en udfordring, fortæller Per Hansen.

Uden at komme med en ny salgsprognose oplyste Apple mandag aften blot, at selskabet ikke regner med at indfri sin egen forventning om et salg på mellem 63 og 67 milliarder dollar i det kvartal, der startede med årsskiftet.

Som forklaring nævnte Apple to årsager.

Den ene var, at lagrene af iPhones vil blive påvirket negativt. Det hænger sammen med en langsommere end ventet opstart af fabrikker, der har været lukket under det forlængede kinesiske nytår.

Apples anden årsag var, at efterspørgslen efter selskabets produkter har været negativt påvirket i Kina på grund af udbruddet af coronavirus.

Det skal ses, i lyset af at alle Apples kinesiske butikker har været lukket af hensyn til virusset.

Ifølge Per Hansen er det ikke usandsynligt, at Apple bliver den første af flere store virksomheder, som bliver påvirket negativt på salget af coronavirusset.

- Det vil nok først og fremmest være de selskaber, som får produceret dele af varer eller hele varer i Kina.

- Og så vil der være de selskaber, som har Kina som et betydeligt marked i forhold til deres afsætning. Blandt de danske selskaber kunne det eksempelvis være Pandora, Carlsberg og Mærsk, siger Per Hansen.

Til trods for at Apple venter et lavere salg i sit igangværende kvartal, er der ifølge investeringsøkonomen ikke grund til at frygte, at selskabet pludseligt skruer sine priser op for at vedligeholde indtjeningen.

- Jeg tror ikke, vi kommer til at se nogen priseffekter af det her. Det skyldes, at Apple forventer, at fabrikkerne snart er oppe i fulde omdrejninger igen, siger Per Hansen.

Apple oplyste mandag aften, at selskabet vil komme med flere oplysninger i forbindelse med præsentationen af næste regnskab i april.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce