Annonce
Erhverv

Appel fra landbruget: - Der står over 100 langelandske arbejdspladser på spil, hvis grøn omstilling kører af sporet

Torben Povlsen (t.v) og Flemming Nør-Pedersen (t.h.) fremførte landbrugets argumenter for, hvordan erhvervet vil gribe den grønne omstilling an, over for borgmester Tonni Hansen. Foto: Flemming Nør-Pedersen
Organisationen Landbrug & Fødevarer frygter, at en ensartet afgift på CO2-udslip vil ramme landbrugssektoren hårdt og måske bringe over 100 arbejdspladser på Langeland i fare.

LANGELAND: Hvis regeringen står fast på at indføre en ensartet CO2-afgift for al produktion i Danmark som led i den grønne omstilling, kan det få fatale konsekvenser for landbruget og ikke mindst for et område som Langeland med mange arbejdspladser i netop denne sektor. Det vil blive alt for dyrt for branchen og kan i værste fald koste mere end 100 langelandske arbejdspladser, frygter landbruget selv.

Det fremførte LF Centrovice, den store fynske landboorganisation, via formand Torben Povlsen, da han forleden aflagde borgmester Tonni Hansen (SF) et besøg sammen med den konstituerede, administrerende direktør i den landsdækkende brancheorganisation Landbrug & Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

- Vi er helt med på grøn omstilling, og at vi skal have gjort noget ved CO2. Men det kan vi bidrage til på flere andre måder, siger Torben Povlsen.

Annonce

Han nævner, at man kan tage den såkaldte lavbundsjord ud af dyrkning. Den giver dårligt udbytte. Desuden kan landbruget bidrage til biologiske brændstoffer på flere måder. Og man kan se på andre ting, også privat.

- Som almindelig forbruger kan jeg vælge at køre i en elbil. Jeg kan købe grøn strøm, som Langeland jo i øvrigt er kendt for at producere masser af. Jeg bruger strømmen både privat og i mit landbrug, men vi kan ikke fra den ene dag til den anden fjerne den metangas, som kommer fra husdyr, nævner Torben Povlsen.

Nu kan Tonni Hansen lytte til jeres argumenter, men som borgmester sidder han jo ikke som lovgiver. Hvad kan I opnå ved besøget?

- Nej, han kan ikke lovgive, men han er lydhør, og han har en stor kontaktflade som medlem af SFs hovedbestyrelse, medlem af bestyrelsen for Kommunernes Landsforening og med i det fynske borgmesterforum, svarer formanden for LF Centrovice.

- Desuden arbejder han stille og roligt og er løsningsorienteret, så jeg regner bestemt med, at vi når bredere igennem. Og Langeland er meget afhængigt af de arbejdspladser, som ligger i landbruget. Det er et af de største erhverv på øen, tilføjer Torben Povlsen.

Gerne forsøgsområde med støttekroner

Tonni Hansen er ikke opdateret på SFs holdninger i forhandlingerne om CO2-afgifter. Men han oplyser, at han kan bruge mødet i det videre forløb.

En stor branche

Det kan være svært præcist at vide, hvor mange arbejdspladser der er i landbruget på Langeland, men et fingerpeg har Fyns Amts Avis fået via erhvervs-, kultur- og turismechef Jane Jeging fra Langeland Kommune. Hun har trukket tallet 426 fra Danmarks Statistik. Det tal er fra 2020 og dækker også over fiskeri og skovbrug, men begge disse brancher spiller jobmæssigt en langt mindre rolle på Langeland end landbruget.

Man kan ikke ud fra de 426 se, hvor mange arbejdspladser, som er på fuldtid eller deltid, men tallet dækker over antal personer, beskæftiget i disse brancher.

Tallene for det foregående år plejer typisk at komme i oktober, så først til efteråret har man 2021-tallet.

- Netop landbruget er en væsentlig spiller på Langeland, ikke mindst i forbindelse med den klimahandlingsplan, som kommunen arbejder med, nævner borgmesteren.

Han peger også på den fælles aftale, som Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening indgik sidste år. Her kan ligge nogle interessante muligheder, mener Tonni Hansen.

- Når vi kigger på den konkrete aftale mellem landbrugsorganisationen og naturfredningsforeningen, så ligger der en række forslag til, hvordan vi kan begrænse CO2-udledningen. En idé kunne jo være at lade Langeland indgå som et forsøgsområde og så forsøge at trække nogle støttekroner til i den sammenhæng, nævner borgmesteren.
Annonce

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Nyborg For abonnenter

Kæmpelager af tyvekoster fundet i landsby: Brødre tiltalt for så mange forhold, at anklageren var ved at miste pusten

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Assens

Henrik gav afslag til flere unge - frygter sygdom for sine 36.000 høns: - Det er en exceptionel dyr affære

Middelfart For abonnenter

Jæger fandt tre halshuggede rådyr i vejkant: - Det er noget forbandet svineri det der

Odense

Asbestkaos i Højstrupparken: Udskældt firma er stadig på byggepladsen - elektrikere udsat for asbeststøv trods løfte om sikre arbejdsforhold

Erhverv For abonnenter

Hummer og hjortekød gav røde tal: Grossist på havnen hårdt ramt af nedlukninger

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Nyborg

Femårig død i tragisk ulykke - sagen undersøges nærmere

Odense For abonnenter

Hele Nicks familie var hjemme i rækkehuset, da branden brød ud: Krydsede afspærring og løb op til huset

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Odense For abonnenter

Her er billetprisen for at køre med Odense Letbane - du kan ikke købe billet på stationerne

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Odense

Lokale projekter: Søg om dette års Borgerne Bestemmer-penge

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Ærteavler idømt stor bøde: 140 plukkere måtte deles om fire toiletter – Vi er udsat for magtfordrejning

Odense

Politiet opfordrer gruppe til at melde sig selv efter brand på skole:  - Vi har dem på film, så de kan bare ringe

Annonce