Annonce
Fyn

29-årig fra Fyn fængslet i storstilet terrorsag

Politiets antiterroraktion onsdag eftermiddag og aften på en adresse ved Munkebo, som nu er omfattet af navneforbud i forbindelse med en 29-årig anholdt mand. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Retten i Odense valgte at dobbeltlukke dørene i landsdækkende mulig terrorsag og nedlægge navneforbud trods protester fra pressen. Manden blev varetægtsfængslet i foreløbig fire uger.
Annonce

Der blev torsdag af Retten i Odense nedlagt navneforbud i sagen om den 29-årige mands anholdelse i forbindelse med antiterroraktionen. Det betyder, at hverken navn, stilling, bopæl eller andet, som kan identificere den 29-årige mand, må offentliggøres. Avisens ledelse har besluttet, at vi naturligvis følger rettens navneforbud fremadrettet, men ikke med tilbagevirkende kraft. Det betyder, at artikler publiceret inden navneforbuddet stadig vil være tilgængelige i arkivet, samt i trykte aviser.

En 29-årig mand med bopæl på Fyn blev torsdag eftermiddag fremstillet og varetægtsfængslet i fire uger i et grundlovsforhør ved Retten i Odense i forbindelse med den storstilede antiterror-aktion, som onsdag eftermiddag og aften fandt sted i hele landet, herunder også på Fyn.

Dermed ville politi og efterretningstjeneste forsøge at få en niende person fængslet i forbindelse med den store aktion, som blev koordineret af Københavns Politi og Politiets Efterretningstjeneste (PET).

Ved grundlovsforhøret ved Retten i Odense blev den 29-årige mand med anden etnisk baggrund end dansk ført ind i lokalet af to civile betjente. Selv om der skulle være tale om en mulig stor dansk terrorsag, var der ingen betjente ved indgangen til domhuset i Albanigade i Odense, og først et kvarter før grundlovsforhørets start kom to betjente og stillede sig på trappen ved siden af retslokalet.

Den 29-årige mand med velplejet sort skæg og kort hår, iført arbejdsbukser, arbejdssko og en arbejdsjakke med logo for en fynsk virksomhed, blev bedt om at nævne sit navn og sin fødselsdato. Herefter begærede anklageren det, der hedder dobbeltlukkede døre. Det betyder, at end ikke sigtelsen mod manden ville blive læst op i et åbent retsmøde, og det tilsluttede dommer N. Feilberg Jørgensen sig.

Annonce

Navneforbud nedlagt

Fra forsvarerens side, advokat Annette Pedersen, kom en anmodning om navneforbud. Det ville dække både navn, stilling, bopæl eller andet, som kan identificere den sigtede person. Fyens Stiftstidendes repræsentant i retten protesterede og henviste til, at adressen allerede er blevet offentliggjort i forbindelse med den storstilede aktion, Fyns Politi sammen med seks andre danske politikredse deltog i onsdag eftermiddag og aften.

Fyns Politis opgave var at ransage en trelænget ejendom på Nordøstfyn. Den fandt sted i mange timer, og vakte stor opmærksomhed i lokalområdet med det massive opbud af betjente, efterforskere og patruljebiler. Det til trods fandt dommeren det stadig nødvendigt med et navneforbud i sagen.

Hvad manden, som i grundlovsforhøret blev præsenteret for to sigtelser, mistænkes for, forbliver derfor en hemmelighed. Sigtelserne ved fremstilling af de øvrige anholdte i den formodede terrorsag har ved dommervagten i Københavns Byret været læst op for åbne døre nogenlunde simultant med, at den 29-årige blev fremstillet i Odense. Det argument ændrede dog ikke på rettens opfattelse af, at sagen i Odense skulle køre for dobbeltlukkede døre.

Annonce

Farligt sprængstof

Af fremstillingerne i København fremgår det, at fem er sigtet for at have forsøgt at finansiere og skaffe pistoler, lyddæmpere og ammunition til brug for en eller flere terrorhandlinger. Det skulle være sket et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.

Tre øvrige personer er ved fremstillingerne i København sigtet for at have villet fremstille en eller flere bomber med sprængstoffet TATP, også kaldt Satans Mor, som ligeledes skulle bruges til terrorhandlinger et ikke nærmere bestemt sted i Danmark eller udlandet.

Netop TATP er er yderst følsomt sprængstof, som nemt kan fremstilles i ethvert køkken med remedier købt i nærmeste Matas efter opskrifter fra internettet.

Det var også et af de sprængstoffer, den såkaldte terrorsag fra Vollsmose i 2006 handlede om. Her havde en af de terrordømte en mængde hjemmelavet TATP (forkortelse for triacetoneperoxid) stående i sit badeværelse, og selv om mængden var meget lille, vurderede eksperter under retssagen i 2007, at det kunne have raseret den boligkarré, han og hans familie boede i.

TATP spillede også en vigtig rolle i 2007 i terrorsagen fra Glasvej i København, og i sagen om pigen fra Kundby på Sjælland.

Annonce

Flere sigtelser

Hvilken af de to sigtelser, den 29-årige mand torsdag er blevet præsenteret for ved Retten i Odense, er som følge af de dobbeltlukkede døre uvist, ligesom der kan være tale om en helt tredje sigtelse med relation til onsdagens antiterroraktion.

Det er også uvist, hvordan den 29-årige mand stiller sig til sigtelsen. Efter at have talt omkring fem minutter med sin beskikkede forsvarer i et lukket advokatrum vendte han tilbage til retslokalet, hvorefter dørene til retsmødet blev lukket.

Manden blev varetægtsfængslet i fire uger frem til den 9. januar 2020. Han kærede fængslingen til landsretten, som nu skal se på, om byrettens beslutning om varetægtsfængsling skal stå ved magt, eller om manden skal løslades.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce