Annonce
Kultur

Antennen: Ud i den analoge virkelighed

Kulturmagasinets ny klummeskriver Esben Just.

Efter festivaltiden, hvor alt foregår udendørs og under vejrgudernes beskyttelse, er tiden nu kommet til at rykke indendøre og dér lade sig underholde med, hvad der nu er på programmet. Og hvis man nu skal se lyst og positivt på den kendsgerning, at udkanten ikke er blevet begunstiget af et effektivt og knaldhurtigt bredbånd her hen over sommeren, betyder det jo, at man bliver nødt til at opsøge sine kulturelle oplevelser i levende live i stedet for at Netflixe den en lang vinter i sofaen med hånden på fjernbetjeningen og hjernen på standby.

Så i hvert fald af den grund hurra for den tamme netdækning, der kan betyde, at folk må komme af huse og bevæge sig ud til de foreninger, biblioteker og arrangementer, der kan lokke med lidt adspredelse og underholdning her, hvor den mørke tid sætter ind.

Og vi ved jo, at den mørke tid kommer. Så allerede nu, mens der stadig er lyst på den anden side af kl. 18, vil jeg for egen regning og risiko opfordre til, at der bliver bakket op om de ildsjæle, der er derude, og som med deres igangsætteri og gåpåmod er med til at gøre de mørke vintertider knapt så uudholdelige, som de ellers kunne være uden en viseaften hist og en foredragsaften pist.

Så hvis du kender nogen, der har for vane at sige: "Kunne det ikke være fedt, hvis ...", så svar "jo, det kunne være herrefedt, og jeg sætter gerne en skulder til". Uanset, om det er strikkeklub eller musikarrangement på det lokale udskænkningssted, så vil glæden ved at have bidraget med noget liv og gejst langt overgå de ærgrelser og bekymringer, der naturligt følger med, når man stikker næsen frem og prøver at sætte noget i skred.

Og der er selvfølgelig også alle mulige ting, man kan og sikkert allerede går til. Det lokale kulturhus, museum, bibliotek har for længst planlagt sit efterårsprogram, og her gælder det også om at tjekke ind. Markere sig som en aktiv borger, der gerne vil sit nærområde og deltager aktivt i de forskellige tilbud.

Ikke, at jeg tror, du sidder og hænger i sofaen en lang vinter uden at gøre noget, men når man bor udenfor de store byer, kræver det tit lidt mere energi at komme ud ad døren og hen til pågældende arrangement. Det er lidt mørkere på landet end inde i byen, hvor gadelygterne skinner nonstop, og der altid er et eller andet spændende i gang.

Ude på landet skal man ville det. Man skal have gejst for at komme ud af sofaen og ind på museet eller kulturhuset. Man skal have lysten til at deltage på en helt anden måde end eksempelvis her i København, hvor alt bliver serveret på et sølvfad med velfungerende offentlig transport og cykelafstand til det hele.

På landet er man så også i live på et helt andet plan end her i byen. Du mærker mørket og ensomheden tæt på og kan derfor også sætte så meget desto mere pris på de aftener, hvor der er tændt lys i beboerhuset og inviteret til komsammen med foredrag, kaffe og kage.

Og det er da smukt at skulle opsøge sin underholdning "live" i stedet for at sidde foran computeren og lade Netflix stå for adspredelsen. Og fedt, at man heller ikke skal bruge tid på at uploade billeder og kommentarer til Facebook og Instagram eller tweete som en anden Trump om sin sindstilstand og mening i håbet om at få likes og visninger.

Nej, man kan bare gå ned i Brugsen og dér møde de folk, som også var til sidste uges arrangement i forsamlingshuset, og sammen med dem dele sin begejstring over det privilegium, det er at bo det sted i Danmark, hvor det stadig er det analoge og mødet imellem menesker, der har den største vægt.

Annonce

Så i hvert fald af den grund hurra for den tamme netdækning, der kan betyde, at folk må komme af huse og bevæge sig ud til de foreninger, biblioteker og arrangementer, der kan lokke med lidt adspredelse og underholdning her, hvor den mørke tid sætter ind.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1994: Bølge af tyverier på Odense Friskole

1994 Eleverne på Odense Friskole skal til at holde vagt i klasselokalerne under den fælles morgensang. På skift skal en enkelt elev fra hver klasse blive tilbage, når de andre er til morgensamling i gymnastiksalen. Årsagen er, at skolen i den sidste halvanden uge er blevet ramt af en bølge af tyverier – blandt andet fra elevernes tasker, der ubevogtet er ladt tilbage i klasselokalerne under morgensangen. - Nogle personer har tilsyneladende fået øje på, hvor let det er at komme ind på vores skole. Så nu har vi skærpet agtpågivenheden og aftalt en vagtordning. Eleverne har også fået besked på, at de skal undgå at efterlade penge eller andre værdier i skoletasken, siger skolebestyrer Torsten Johannesen. 1969 Den 21-årige Eva Haraldsted fra Aarhus har stævnet den engelske fodboldspiller George Best, Manchester United, for brudt ægteskabsløfte. Et forlydende i London vil vide, at den danske pige vil have sin tidligere forlovede til at betale hende 20.000 pund ( cirka 360.000 kroner). George Best bekræfter, at han har modtaget stævningen fra den danske pige men har ingen kommentarer ud over, at ”det vist er bedst, at hun rejser hjem til Danmark nu”. Eva Haraldsted traf Georg Best, da hun forsøgte at skaffe hans autograf til sin daværende, danske forlovede. Hun rejste senere til England og blev midtpunktet i mange romantiske forlydender, der opstod om hende og den engelske fodboldspiller. 1944 Prisudvalget i Odense Købstad offentliggør i dag en bekendtgørelse, hvorefter der straks træder maksimalpriser i kraft for juletræer, der sælges her i byen såvel i engros- som i detailhandel. Priserne er fastsat specielt gældende for Odense og godkendt af Prisdirektoratet. De må derfor ikke overskrides uanset tidligere indgåede aftaler om højere priser og avancer. Efter de nye prisbestemmelser må juletræer i almindelige sorter gran koste fra 1,25 kroner til syv kroner pr. stk., medens der for finere træsorter, ædelgran, nordmannsgran og lignende, må tages fra to kroner til 11,75 kroner. Priserne gælder for størrelser fra mellem 60 centimeter til højest 3 ½ meter. Handlen med juletræer er kun så småt begyndt i byen.

Danmark

Live: Syv mænd og to kvinder kræves fængslet i terrorsag efter omfattende politiaktion - følg forløbet her

Annonce