Annonce
Erhverv

Antallet af tomme butikslokaler er det højeste i flere år

Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Selv om udbuddet af butikslokaler lige nu ligger højt, behøver det ikke være et problem, vurderer analytiker.

Tomme butikslokaler er langt fra et sjældent syn rundt om i landet.

Faktisk ligger udbuddet af butikslokaler lige nu på det højeste siden i hvert fald 2003, hvor erhvervsportalen Ejendomstorvet.dk begyndte at føre statistik med området.

Ifølge Ejendomstorvet.dk, der er ejet af de danske erhvervsmæglere, er 6,6 procent af butikslokalerne herhjemme i øjeblikket udbudt til leje eller salg.

Analytiker Nicholas McFall fra Ejendomstorvet.dk peger på to primære årsager til, at antallet af tomme butikslokaler nu ligger på det højeste i flere år.

- For det første får de forskellige butikker og detailkæder en større og større del af deres omsætning fra e-handel, og det betyder, at de måske ikke har behov for så mange eller så store fysiske butikker rundt omkring i landet.

- For det andet kan en forklaring være den prisudvikling, der har været på køb og leje af butikslokaler. Der var været en så stor prisstigning, at det måske for mange ikke længere er rentabelt at have den fysiske butik, siger analytikeren.

Ifølge de seneste tal fra Ejendomstorvet.dk, som henter sine data fra blandt andet næsten alle landets erhvervsmæglere og en række pensionsselskaber, er det især København By og Nordsjælland, der oplever den største stigning i udbuddet i øjeblikket.

Men også områder som Fyn, Sydjylland og Nordjylland har oplevet en relativt stor stigning i udbuddet, oplyser Nicholas McFall.

Umiddelbart kan udviklingen med flere tomme butikslokaler pege i retning af et problem. Men sådan behøver det ikke nødvendigvis være.

- Det er nok et spørgsmål om, at markedet lige skal tilpasse sig de nye forhold, der gør sig gældende.

- Der er måske nogle lokaler, der skal konverteres til noget andet erhverv, eller også kan det være, at man skal se på, at butikslokalerne skal bygges op og inddeles på en anden måde.

- Hvis man formår at gøre det, så tror jeg ikke nødvendigvis, at det her er et problem, siger Nicholas McFall.

På landsplan er cirka 9900 lokaler og erhvervsejendomme lige nu udbudt til leje eller salg via Ejendomstorvet.dk, heraf 2100 butikslokaler.

I hele landet findes godt 12,5 millioner butikskvadratmeter, og 832.600 kvadratmeter er forsynet med et "til leje" eller "til salg"-skilt.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce