Annonce
Erhverv

Ansvar for plast: Affald fra husholdninger bliver til hegn

Platstforurening af strande og kyster mange steder i verden - her er det i Panama - har fået mange til at ønske en nedskæring i forbruget og produktionen af plast.  Foto: Reuters/Carlos Jasso
SP Group med hovedsæde på Fyn laver ikke andet end plast på koncernens 27 fabrikker verden over. Derfor forsøger virksomheden at påvirke den kraftige debat om det omstridte materiale.

Fyn: Et solidt hegn lavet af plastioduler skal være med til at løse problemet med verdens plastaffald. Hegnet er lavet af genbrugsplast, der er baseret på det blandede affald, som husholdninger sorterer fra.

Det er den dårligste form for genbrugsplast, fordi mange forskellige plasttyper er blandet sammen, og råvaren kan være snavset. Derfor er der ikke mange produkter, der kan fabrikeres med den slags plast.

For at rette op på det, har SP Group, der har hovedsæde på Nordfyn, udviklet hegnet.

- Som plastproducent har vi et ansvar for at være med til at genbruge plast, derfor har vi udviklet hegnet, siger SP Groups administrerende direktør Frank Gad.

Koncernen har også andre genbrugsprodukter - blandt andet forskellige former for afdækninger - eller låg - til paller. Her er råvaren også genbrug men kun af en bestemt, ensartet type og altså ikke hjemme fra køkkenerne.


Som plasticproducent har vi et ansvar for at være med til at genbruge plast

Frank Gad, administrerende direktør, SP Group


Frank Gad understreger, at det ikke er virksomhedens produkter, der forurener på strande eller i havet. Dens produkter er tekniske komponenter til for eksempel erhvervsvirksomheder og hospitaler, hvor al indsamling af affald er sat i system. Den laver hverken plasticposer, engangsbestik, engangsflasker eller nogen af de andre forbrugsprodukter, der står for det meste af plastforureningen af naturen.

Miljørigtig plast

Direktøren mener, at plast ofte kan være den mest miljørigtige løsning. Et plastprodukt koster som regel mindre CO2 at producere end et produkt i for eksempel stål eller glas. Desuden er plastickomponenter lette, så de for eksempel får en bil til at køre længere på literen end alternativerne.

Selv om SP Group prøver at finde anvendelse for genbrugsplast, mener direktøren ikke, at sortering af plast er vejen frem på længere sigt. Han tror på en såkaldt kemisk regenerering. Det vil sige, at man kemisk nedbryder plastaffaldet til molekyler, der kan bruges ligesom nye råvarer eller til brændstof. Norske Quantafuel har bygget et sådant anlæg i Skive.

Coronavirus

Live: Pfizer kan ikke levere - Danmark får 100.000 færre doser i første kvartal

Middelfart For abonnenter

Brenderups borgere tog sagen i egen hånd og lavede deres egen solcellepark: Her er fire ting, der fik projektet til at lykkes

Odense

Afdelingschef erkender fejl i motorbane-sag: - Vi har ikke været skarpe nok