Annonce
Fyn

Ansættelsesboom: Fynsk firma leverer coronatest og har det som fisk i vand

Odenseanske Pentabase - her forskningschef Rasmus K. Petersen - er en helt anden og større virksomhed nu end før coronakrisen. Arkivfoto: Christian Nordholt
De har travlt hos den fynske biotekvirksomhed Pentabase, der leverer coronatest til private virksomheder og det danske sundhedssystem. På en måned har virksomheden ansat fem nye medarbejdere, og direktøren forventer, at lige så mange bliver ansat den kommende måned.

Odense: - Vi er en helt anden virksomhed nu, end vi var for tre måneder siden.

Der er sket meget for den fynske biotekvirksomhed Pentabase, siden direktør Ulf Bech Christensen i marts var på Facebook for at gøre opmærksom på sin virksomhed og lufte sin frustration over, at ingen myndigheder havde kvitteret for virksomhedens tilbud om hjælp til at teste danskerne for coronavirus.

Om et par uger forventer Pentabases direktør, at virksomheden i Odense har leveret omkring 600.000 coronatest til det danske sundhedssystem.

- Men vi kan godt følge med, forsikrer han og understreger, at alle arbejder hårdt, mens maskinerne kører, så meget de kan.

I marts havde Pentabase 18 ansatte, men siden er fem nye kommet til, og direktøren forventer ikke, at det stopper her.

- Vi skal nok have fire eller fem mere i løbet af den næste måned, melder han og funderer over den tid, vi befinder os i:

- Vi har det som fisk i vand. Vi er selvfølgelig ikke glade for sundhedssituationen, men vi er glade og stolte over, at vi kan hjælpe til og vise, hvad vi kan.

- Indtil videre har vi brugt flere penge på corona, end vi har tjent. Men min forventning og forhåbning er, at det vender.

Annonce

Ændret fokus

Før coronakrisen havde Pentabase fokus på kræftpatienter. Dem er der stadig fokus på, men nu udgør det kun omkring 10-20 procent af det, virksomheden laver, fortæller direktøren. Resten handler om coronavirus.

- Der var et behov, og vi var nødt til at hjælpe. Det var vores forpligtigelse. Men jeg kan ikke sige, om det fortsætter, og om vi i fremtiden skal være en del af coronaberedskabet i Danmark, det må tiden vise, konstaterer han.

Pentabase har travlt som aldrig før, og direktøren forventer også, at virksomheden kommer til at tjene penge som aldrig før.

- Men vi kommer også til at ansætte flere og dermed bruge flere penge, og det kan forhåbentligt sætte fart på kræftdiagnostikken, når vi igen kan fokusere på det, fortæller han og påpeger, at det vil gøre dem i stand til at indgå større aftaler i fremtiden.

- Indtil videre har vi brugt flere penge på corona, end vi har tjent. Men min forventning og forhåbning er, at det vender. Jeg tror, vi kommer godt ud på den anden side, tilføjer han.

Ulf Bech Christensen fortæller, at Pentabase blandt andet har købt 10 liter væske for tre millioner kroner. Men det virkede ikke som forventet, så det er røget på lager.

- Det er dyre lærepenge. Så må vi se, om vi kan bruge det til noget andet, konstaterer han.

Annonce

Test til private virksomheder

Pentabase er begyndt at tilbyde coronatest til private virksomheder, der gerne vil have testet sine medarbejdere.

Alle private virksomheder kan henvende sig og bede om en test. Det koster 400 kroner pr. medarbejder, der skal testes, og svaret kommer inden for 24 timer.

Og der er allerede flere, der har gjort brug af tilbuddet. Det gælder blandt andet Newtec, Siemens Gamesa og fodboldklubben OB, fortæller Ulf Bech Christensen.

Det foregår på den måde, at Pentabase efter aftale sender prøvetagningsudstyr til en virksomhed, hvor virksomhedens egen læge - eller en læge virksomheden har en aftale med - så foretager en halspodning. Prøverne bliver anonymiseret og sendt tilbage til Pentabase, der analyserer og kontrollerer prøverne, inden svarene bliver sendt tilbage til virksomheden.

Hvis en prøve testes positiv for coronavirus, bliver der foretaget en b-prøve.

- Vi kan give svar efter omkring to timer, men bare fordi det går hurtigt, er det ikke at gå på kompromis med kvaliteten. Vi gør alt, hvad vi kan, for at intet går galt undervejs, men vi lægger også skinnerne, mens vi kører, og processen forbedres hele tiden, siger Ulf Bech Christensen.

Pentabase arbejder på at mindske svartiderne endnu mere - måske helt ned til 30 minutter.

Pentabase - her direktør og stifter Ulf Bech Christensen - leverer coronatest til private virksomheder. Arkivfoto: Christian Nordholt

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Rejsevejledninger bliver lempet - men ferierejser frarådes

Annonce