Annonce
Erhverv

Ansæt cv'et - ikke personligheden

Morten Henriksen er erhvervspsykolog hos Impaq.

Interview: Man siger, at man ansætter på baggrund af kvalifikationer og fyrer på grund af kemien. Faktisk forholder det sig helt anderledes. Erhvervspsykolog Morten Henriksen fra Impaq giver et indblik i forskningen på rekrutteringsområdet

- Jeg har den fordom, at det er rigtig svært at ansætte den helt rigtige personlighed til sit team eller sin virksomhed. Er det rigtigt?

- Ja, det er ikke bare svært. Det er umuligt. Der findes rigtig mange teorier for, hvordan man matcher forskellige personlighedsprofiler med hinanden, så man får det mest dynamiske team. En meget populær model er Belbins ni teamroller, som siger at et team har brug for en afslutter, en igangsætter og en idemager og så videre.

- Problemet er bare, at hvis man forsker i det, så holder ingen af de her teorier om teamrollers sammenspil i praksis. Det kan godt være, at teorierne er god logik for mange, men virkeligheden forholder sig altså ikke sådan i praksis. Det skal du overveje, når du som leder skal ansætte.

Det rette match

- Hvordan forholder virkeligheden sig så?

- Nu snakker vi om hvordan personligheder spiller sammen. Der er nogle personlighedstyper man ved, passer godt til forskelige opgaver. Hvis man er revisor er grundighed og detaljeorienterethed en god ting. Hvis du er kørende sælger er en ekstrovert personlighed en fordel. Men hvis vi snakker om at matche personligheder sammen til at skabe et perfekt team. Så render man altså med panden mod muren, for det kan man ikke.

- Virkeligheden er, at menneskers personlighed formes af den sammenhæng de indgår i. En personlighed, som ved første øjekast ikke passer ind i en gruppe, formår i meget højere grad at tilpasse sig de nye gruppedynamikker, end mange faktisk tror.

Annonce

Ledere ved det ikke

- Er ledere med ansættelsesansvar klar over det?

- Det er noget der tyder på, at de ikke er klar over det. Et nyt ph.d.-studium, der har undersøgt en hel række rekrutteringsprocesser har vist, at ansættere gør en masse fejlslutninger.

- Man ansætter ud fra en fordom om, at personer har en fuldstændig stabil personlighed, og derfor ikke kan tilpasse sig. Det vil sige, at når man hyrer folk ind, så tror man, at man skal finde personer, som personlighedsmæssigt passer fuldstændig perfekt med det team, der allerede er. Og det er som sagt en fejlslutning.

- Folk bliver med tiden det, som situationen er.

- Hvordan kan ledere bruge den viden?

- Jeg tror ikke opgaven ligger i at finde den rigtige personlighed til sit team. Jeg tror, det er bedre at finde den med de helt rigtige kompetencer og så få det til at spille på trods af forskellighederne.

- At få det til at spille på trods af forskelligheder er en lederopgave, man må tage på sig. For faktisk viser forskningen, at man sjældent skal gå efter grupper, hvor folk er meget ens, så der ikke opstår konflikter. De grupper er ikke ret innovative. Så det er virkelig vigtigt, at man forholder sig til teamets opgave, før man prøver på at lave et homogent hold.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce