Med udsigt over Lillebælt beliggende på en naturskøn kæmpegrund har privatmand opført et bilmuseum, der er sprængfyldt med klenodier. Kun de færreste kender museets eksistens
Biler har været Eigil Hindsgaul Madsens hovedinteresse i de 75 år, den fortsat meget sporty og adrætte vestfynbo har levet.
Og passionen er så stor, at han efter et hektisk arbejdsliv gik fra idé til handling og opførte, hvad der nok må betegnes som Danmarks mest anonyme bilmuseum.
Et museum, der burde være kendt langt uden for landets grænser, for det indeholder mere end et halvt hundrede klenodier på fire hjul og mere end 30 på to. Og i magasinet i kælderen står endnu 10 biler, der venter på at blive ”klargjort”, så de kan flyttes op i stueetagen til de øvrige.
Står for alt og ingen skiltning
Det er Hindsgaul Madsen, der selv står for alt i og omkring Strib Automobilmuseum. Han er den, der vedligeholder de mange rariteter. Det er ham, der pusler i magasinet med at gøre bilerne klar til udstilling. Det er ham, der er kustode, og det er ham, der vedligeholder de 1600 kvadratmeter, museet består af.
Der er ingen skiltning til Strib Automobilmuseum. Først når man holder uden for adressen på Sofiendalvej 24, ser man den imponerende sten, der er gravet op på grunden, hvor museets navn er hugget ind.
Udsigt over Lillebælt
Via en smuk sti kommer man til hovedindgangen på det fantastiske byggeri, der har store åbne glaspartier ud mod Lillebælt, og fra udstillingen på første sal, hvor motorcyklerne har deres plads, er der en storslået udsigt til den nye Lillebæltsbro.
Førstesalen er også udstyret med borde og stole, adgang til varme og kolde drikke, og man kan nyde sin medbragte mad, hvis det er ønskeligt.
Renault og Schackenborg
I stueetagen, hvor de mange biler holder til, bliver man vedvarende slået af de imponerende modeller.
Den første, man møder, er den eneste eneejede Renault i Danmark.
Modellen er årgang 1909. Det blev bestilt i efteråret samme år af lensgreve Frederik Ditlev Schack på Schackenborg, godset og slottet i Møgeltønder, som prins Joachim fik overdraget af familien Schack i 1978.
Den 10. marts 1910 blev vognen, hvis karosseri er bygget hos Kathe i Halle, leveret fra forhandler Raffay & Co. i Hamburg. Prisen var 13.800 Reichmark, og bilen var på Schackenborg indtil for 20 år siden, da Hindsgaul Madsen blev opfordret til at købe den.
Raffay & Co. i Hamburg eksisterer - som bilen - i bedste velgående og er i dag en meget stor Audi- og VW-forhandler.
Alle biler kan køre
Som samtlige andre modeller i udstillingen kan Renaulten fortsat køre. Og der er virkelig tale om et bredt udsnit.
Ford, Fiat, Adler, Morris, Overland, Citroen, Cadillac, Buick, Chevrolet, Packard, Rolls-Royce, Jeffery og Renault for blot at nævne nogle stykker.
Blandt Rolls-Roycerne er en model Silver Ghost fra 1924. Før den kom til Strib, var den syvpersoners udgave en del af dagligdagen for den farmer, hvis besiddelser lagde grund til den kendte amerikanske tv-serie ”Bonanza”.
Hindsgaul Madsen er fortsat på udkig efter yderligere klenodier til sin samling.
Han kan ikke holde sig fra at pille ved bilerne, og man kan konstatere, at det, han indtil nu har fået stablet på benene, er imponerende.
Her er tale om noget ganske unikt, som det kun på det varmeste kan anbefales at sætte nogle timer af til at studere nærmere.