Annonce
Kultur

Anonym fynbo stiller sin samling til rådighed: Michael Kvium-værker for 30 millioner kr. udstilles i Otterup

Torsdag eftermiddag blev det åbenlyst for alle, der passerer forbi Geværfabrikken på Fabriksvej i Otterup, at den gamle fabrik igen denne sommer bliver fyldt med kunst for millioner. Michael Kvium-udstillingen åbner for publikum den 12. juni. Foto: Betty Rasmussen
Lørdag den 12. juni åbner en udstilling på Geværfabrikken i Otterup med omkring 40 værker af maleren Michael Kvium. Alle de udstillede malerier er i privat eje.

Otterup: En stor samling af værker af en af dansk billedkunsts helt store navne, Michael Kvium, kommer til at fylde Otterup Geværfabriks rustikke lokaler til sommer.

Størstedelen af de omkring 40 Kvium-værker til en værdi af i omegnen af  30 millioner kroner tilhører en privat, nordfynsk samler, mens resten af malerierne også er i privat eje. En del af malerierne har aldrig været vist offentligt før.

Det er Nordfyns Erhverv og Turisme, der arrangerer udstillingen "Kvium collected - en samlers passion", og NEET-direktør Per Olesen lover, at der venter gæsterne en kunstoplevelse på allerhøjeste niveau, uanset om man er Kvium-fan eller blot almindelig kunstinteresseret.

Annonce

Den nordfynske Kvium-samler og forretningsmand ønsker at være anonym.

- Vi hørte om ham via netværk, og han var 100 procent med på ideen om at stille sine malerier til rådighed for en udstilling på Geværfabrikken, fortæller Per Olesen.

- Han vil gerne have kunsten ud til folket. For ham bør kunst være allemandseje, som alle har lige adgang til, fortæller Per Olesen.

- Selv om værkerne er malet af Michael Kvium, der tilhører toppen af poppen inden for kunst i Danmark, så ser samleren ikke kunst som noget elitært. Det handler om at vise noget humor, at flytte kunsten fra de hvide vægge og store institutioner til det nære og lokale, siger NEET-direktøren.

Venter op mod 6000

Udstillingen på Geværfabrikken åbner den 12. juni, og hvem der kommer til at stå for den officielle åbning, ligger endnu ikke fast.

Men sikkert er det, at det af indlysende grunde ikke bliver den anonyme samler. Og det bliver heller ikke Michael Kvium selv.

- Vi har ikke kontaktet Kvium, fortæller Per Olesen, der dog ikke vil afvise, at NEET vil forsøge at invitere kunstneren til Otterup en gang i løbet af udstillingsperioden.

- Men til åbningen skal kunsten være i fokus, sådan som den private samler ønsker det, siger Per Olesen.

Kvium-udstillingen

Udstillingen "Kvium collected - en samlers passion" kan ses på Geværfabrikken i Otterup fra den 12. juni til den 15. august.

Der vil være åbent onsdag-søndag klokken 11-16, i juli dog tirsdag-søndag klokken 11-17.

Det kommer til at koste 75 kroner at se Kvium-udstillingen. For børn under 16 år er der gratis adgang.

For to år siden viste Geværfabrikken sit potentiale som udstillingssted, da Nordfyns Erhverv og Turisme stod bag en retrospektiv udstilling med værker af Ole Ahlberg, der mest er kendt for sine pikante malerier af Tintin i selskab med letpåklædte damer.

I sommeren 2019 købte flere end 6000 gæster billet til at komme ind og se på kunst i den gamle fabriksbygning, og håbet er, at lige så mange vil være interesseret i at se det, som NEET antager, er Danmarks største private Kvium-samling. Antallet af publikum ad gangen vil naturligvis afhænge af de gældende corona-restriktioner.

Annonce

Begyndte som bladtegner

Michael Kvium er født i Horsens i 1955 og arbejdede i seks år fra 1973 som bladtegner på Horsens Folkeblad.

Fra 1979 til 1985 gik han på Det Kongelige Danske Kunstakademi, og han fik sit kunstneriske gennembrud i 1980'erne.

Siden har han udstillet på en perlerække af store kunstmuseer både i Danmark og i udlandet, for eksempel i Berlin, Beijing og Rotterdam. Han er tildelt Statens Kunstfonds livsvarige kunstnerydelse og er ridder af Dannebrog.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde

Trods glohedt ejendomsmarked: Ingeborg kan ikke sælge sin historiske ejendom

Annonce