Annonce
forside

Anno 1340: Kampen Kogge vækker opsigt i Øhavet

Kampen Kogge har i de seneste dage vakt opsigt under sejlads og havneanløb i Det Sydfynske Øhav - her i Rudkøbing. Foto: Søren Stidsholt Nielsen

Hollandsk kopi af 700 år gammelt handelskib fra hansestædernes tid besøgte Marstal, Svendborg og Rudkøbing.

Annonce

En reproduktion af et næsten 700 år gammelt handelskib har i ugens løb vakt opsigt i Det Sydfynske Øhav.

Selvom skibet har en robust, antik udstråling, har det bare tyve år på kølen. Skibets navn er Kampen Kogge, og det drives af en forening i den hollandske søfartsby Kampen.

En medsejlende fortalte til Søsiden, at Kampen Kogge er i gang med en større sommerrundfart. Undervejs har Kampen Kogge i Det Sydfynske Øhav gjort fast i både Svendborg, Rudkøbing og Marstal. I remsen af besøgte danske byer nævnte den ombordværende også Kappel, men her måtte vi så melde en venlig, geografisk korrektion.

Skibstypen kogge fører et enkelt sejl på en mast placeret midt i skibsdækket. Dette 175 kvm, rektangulære sejl kan minde om det, som dagens efterbyggede vikingeskibe anvender. Midt i Kampen Kogges sejl er påmalet en del af det lokale byvåben med tre tårne - faktisk lidt a la Svendborgs.

- Vi kan sejle omkring syv knob for vinden, og vi bruger sejlet alt det, vi kan, får Søsiden at vide.

Når vinden ikke mager koggens sejlplaner, kan der aktiveres moderne dieselmaskineri tilkoblet propel. To gange 90 Mitsubishi-heste ligger der under de solide egeplanker. Nogle af træerne til skibsbygningen blev i øvrigt fældet i Danmark.

Også andet nymodens har fundet vej om bord i den tyve meter lange kogge. Det er samlet oppe agter på koggens terasse-lignende platform til udkik og navigation. Under dæk er der kahytter, salon og kabys.

Den foreningsejede kogge blev bygget af frivillige på fire år og er en tætpå-reproduktion af en fundet kogge dateret 1340. I dag sejler Kampen Kogge med medlemmer og chartres ud til kortere eller længere ture. Liggende langs kaj tilbyder koggen musik, lettere spisning og foredrag.

Da Kampen Kogge forlod Rudkøbing tidligt lørdag morgen sejlede den til tyske Heiligenhafen, som den nåede sidst på eftermiddagen.

Fire byer har kopier af hansestad-tidens handelskib, koggen. Foruden Kampen er det Kiel, Bremen og Wismar.

En lidt større og lignende, men nyere skibstype, karavel, findes i en reproduktion som Lisa von Lübeck, der har dokket hos Ring-Andersen i Svendborg.

Selvom Rudkøbings pakhus kun er godt 100 år gammelt, klæder kopien af den 700 år gamle kogge denne del af havnen. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Fortidens kogger havde en lasteevne på omkring 60 tons. Over Kampen Kogges køl ligger 40 tons til stabilisering. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Kampen Kogges mast er bygget af en 98 år gammel douglas gran fra Ardennerne. Masten er 22 meter og vejer omkring 2,5 tons. Foto: Søren Stidsholt Nielsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce