Annonce
Odense

Anni og dansen giver sygdommen baghjul

Anni og Christian Reventlow danser både tirsdag, onsdag og torsdag. Når dagen bliver for grå tager de også en dans hjemme i stuen. Foto: Yilmaz Polat

Anni Reventlow er ramt af Parkinson. Sammen med sin mand, Christian, danser hun flere gange i ugen. En motionsform, hun aldrig havde troet, hun ville synes om, men Anni Reventlow mærker den forskel, dansen gør.

Hånden ligger nænsomt på hendes lænd, mens de danser hen over det blanke trægulv. Med få sekunder tilbage af Elton John-hittet "Candle In The Wind" træder de de sidste trin og afslutter dansen. Han bukker. Hun nejer. Og så smågriner og smiler de begge lidt igen.

Anni og Christian Reventlow kommer hver torsdag til Parkinsondans hos Elitedans i Odense. Parret har været gift i 42 år, og for fire år siden blev Anni diagnosticeret med sygdommen Parkinson. Anni Reventlow mærker sygdommen ved, at hun ryster, stivner og bliver langsom i kroppen. Af og til glemmer hun ting og bliver langsom til at formulere sig. Sygdommen kan også ses på håndskriften, som på dårlige dage næsten ikke er eksisterende.

Blot to uger efter, at Anni Reventlow begyndte at danse, kunne hun mærke en forskel, og i dag er dansen essentiel for, at hendes hverdag føles mere normal.

- Hvis jeg starter en dag med at være utilpas, så forsvinder det, når jeg har danset. Det hjælper for eksempel min balance, så snart jeg kommer i gang, og det holder resten af dagen. De dage, jeg har danset, har jeg også meget mere energi resten af dagen. Jeg får heller ikke behov for min medicin lige så hurtigt, som jeg ellers gjorde, så jeg kører lidt længere på literen. Og så giver det et overskud, som gør, at jeg har lyst til at se andre mennesker, siger Anni Reventlow.

Anni er 66 år. For fire år siden fik hun konstateret parkinson. Hun er glad for, at dansen letter hverdagen. Hun har for eksempel mere overskud til sine børnebørn. Foto: Yilmaz Polat

Det rammer hele familien

Træthed plager ellers ofte parkinsonpatienter, men der har Anni Reventlow mærket en stor forskel. Også på humøret har dansen en effekt.

- Dansen er med til at skabe den glæde, der er så vigtig. Jeg griner meget mere de dage, hvor vi danser. Det gør helt klart min hverdag lettere. Jeg havde aldrig regnet med, at jeg skulle sige det, men jeg er virkelig glad for at danse. Normalt har jeg svært ved at udføre en opgave og finde ud af, hvilken rækkefølge jeg skal gøre det i. Når jeg har danset, så kan jeg de ting. Det giver en selvtillid og glæde over, at 'jeg kan godt endnu, hvis jeg bare danser', siger hun.

- Ja, det er vigtigt at gøre noget, der gør, at man ikke er sygdommen og ikke bliver defineret af sygdommen, siger Annis mand, Christian Reventlow.

En Parkinson-diagnose rammer ikke kun den, der er syg. Det rammer hele familien. Anni og hendes mand er sammen om dansen, og de bruger den, når det hele bliver lidt svært.

- Det er dejligt, at vi har det sammen. At vi griner sammen. Når det hele er lidt sort derhjemme, så kan vi tænke 'vi danser da bare'. Vi hjælper hinanden til at komme afsted, fordi vi ved, at det gør os glade, siger Anni Reventlow.

Annonce

Så normal som mulig

Christian Reventlow har selv bemærket, at hans kone har haft mere overskud, efter de startede med at danse, og at det har haft en positiv effekt på hendes rysten og balance. Selv små hverdagsting som at skrælle gulerødder er blevet nemmere, og det er vigtigt for Anni. Hun vil gerne føle sig normal, så længe hun kan, fordi det har en stor betydning for, hvordan hun har det psykisk.

- Når jeg gør almindelige ting, så glemmer jeg, at jeg har sygdommen. Men jeg ved jo godt, at den hænger fast. Når jeg en gang imellem ikke kan slippe tanken om, at jeg har den, så bliver jeg rigtig ked af det og bange for, hvad bliver det til, og hvad ender jeg som? Jeg er medlem af en klub, jeg ikke har lyst til at være i. Jeg kan ikke blive i de tanker for længe, og så bliver jeg nødt til at gøre noget, der gør mig glad, som for eksempel at danse. Det hjælper og får mig til at føle mig mere normal, siger hun.

Annonce
Kerteminde For abonnenter

Se alle billederne: Bruger millioner på lækre detaljer i renovering af Ulriksholm Slot: Møblerne er til gengæld Ikea og genbrug

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Kritik af dybe kratere i asfalten ved testcenter: Skal folk have ødelagt deres biler eller falde?

Erhverv For abonnenter

Mange millioner til robotfirma: Lars-Peters robot er rykket op i en ny division

Nordfyn

Transformatorstation i flammer:  Over 1000 fynboere ramt af strømafbrydelse

Nyborg For abonnenter

Meldte sig selv efter 100 overgreb: 61-årig anklaget for overgreb på datter og barnebarn

Regeringen varsler lempelser: Her er restriktionerne, som eksperter er klar til at sige farvel til

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Rekordregnskab og ordrebogen bugner: Dropper møgopgaver i København og tjener styrtende på Fyn

Danmark

Mandagens coronatal: 40.348 smittede det seneste døgn - yderligere 81 er blevet indlagt

Remoulade-gigant investerer 50 millioner: Nyt byggeri gavner både miljø og bundlinje

Kerteminde

Fanget på video: Ukendt mand brugte vinkelsliber til at stjæle skoleelevs Puch Maxi

Vanvittig diskussion om skuespillere: Kun en jøde må spille jøde, og kun en transkønnet må spille transkønnet

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

14 dages ventetid på hjælp til Mit-ID: Hvorfor sparer I på Borgerservice, spørger utilfreds borger

Odense For abonnenter

Lokalplanen ændret: Åbner mulighed for kæmpe byggeri tæt på stadion

OB

OB lejer omgående Moses Opondo ud til AC Horsens i foråret - AC Horsens vil bruge ham til at rykke tilbage i Superligaen

Annonce