Annonce
Nordfyn

Annes salg er styrtdykket på grønttorvet i Odense: Nu forsøger hun også lykken ved Hasmark

Anne Bak er gået alternative veje, efter at salget på grønttorvet i Odense er dalet på grund af de trafikale trængsler. Ved Hasmark har hun også selskab af Fyns Gourmetkød. Foto: Henrik Larsen
To gange om ugen sælger Anne Bak frugt og grønt på grønttorvet i Odense. Det omfattende byggeri og vejarbejde i Odense betyder mindre omsætning. Derfor forsøger hun sig nu også med torvesalg foran den tidligere Hasmark Slagter butik.

Hasmark: Regnen silede ned, og mængden af biler ude på Strandvejen var til at overse, da Anne Bak tirsdag over middag åbnede tovebod med salg af frugt og grønt foran den tidligere Hasmark Slagter butik.

Ikke desto mindre tror og håber hun, at der kan være en ligeså god om ikke bedre forretning at opslå sin bod på vejen til Hasmark i forhold til sin stadeplads på grønttorvet i Odense, hvorfra hun sælger onsdag og lørdag.

- Jeg håber, her er bedre end i Odense, sagde hun, mens de sidste prisskilte blev sat på plads.

Det er ingen hemmelighed, at de trafikale trængsler i Odense kan mærkes på forretningslivet. Anne Baks oplevelse er, at mange ikke længere orker at køre ind til centrum. Tidligere kom en del kunder kørende i bil for at handle hos hende. Den strøm må siges at være stilnet noget af.

- Min omsætning på grønttorvet er faldet til næsten det halve, fortæller hun.

Annonce

- Min omsætning på grønttorvet er faldet til næsten det halve.

Anne Bak om betydningen af de trafikale trængsler i Odense.

Tænker alternativt

Det dalende salg er en medvirkende årsag til, at hun nu prøver lykken ved Hasmark. Ideen er, at hun hver tirsdag i sommerperioden vil holde åbent fra klokken 13.00 til 17.30. Varerne vil være de samme, som hun sælger på grønttorvet. Jo tættere, vi kommer på sommeren, jo flere turister kommer der også, og Anne Bak vil stå klar til at service dem. Akkurat som hun har gjort de seneste otte år i Odense.

Når alt byggehurlumhejet en gang er færdigt, krydser hun fingre for, at de frafaldne kunder vender tilbage. For at fastholde omsætningen har hun tænkt alternativt. Ikke bare med torveboden ved Hasmark.

Hun er også begyndt at bringe varer ud i nærområdet. Bestillingerne indløber på Facebook.

- Det går rigtigt godt, fortæller Anne Bak.

Faktisk så godt, at hun har været nødt til at sætte en geografisk grænse, så hendes aktionsradius ikke bliver alt for stor.

Mange kunder

Da avisen var på besøg, havde hun været oppe klokken fire for at købe og hente varerne hos K.E.B Frugt i Odense. Det var lidt en satsning. Hvor meget skulle hun købe? For hvor mange kunder ville der komme? Svaret viste sig at være opløftende.

- Det gik så fint. Selv om det øsregnede, så endte der med at komme masser af glade kunder.

Således blev Anne Bak bestyrket i, at der er mindst ligeså megen fidus i at slå sin bod op på Strandvejen til Hasmark som på grønttorvet.

Selv om regnen silede ned, endte der med at komme fint med kunder, da Anne Bak første gang forsøgte lykken ved Hasmark. Foto: Henrik Larsen

Fjerde generation

Hun bor selv med sin mand og børn i Hasmark, og salg af frugt og grønt er en livsstil, hun er opvokset med.

- Jeg er fjerde generation i firmaet. Jeg overtog det efter min far for otte år siden.

For tiden efterspørger kunderne mest årtidens danske råvarer. Nye kartofler, jordbær og asparges er i høj kurs.

Selv om Hasmark Slagter butik er lukket, er det også muligt at købe kød, når man standser ved Anne Baks bod. Idet Fyns Gourmetkød holder der med deres vogn.

- De endte næsten med at få udsolgt. Så det gik også godt for dem den første dag, fortæller Anne Bak.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Ole H. hos Aktive Seniorer

Klumme

En livsingrediens, du ikke må f**** med

Det var blevet mørkt, da de to ladvogne endelig kørte afsted - fyldt med alskens indbo. Stumtjeneren, skænken, lænestolen og alt det andet habbengut, der vidnede om, at et liv engang var blevet levet med tingene. Huset, som tingene kom fra, var lige så mørk som aftenen. Jeg har set husets to gamle beboere mange gange. Sludret med dem om campingvognen, ferien sydpå og julefrokosten i pensionistklubben. Om længslen efter besøgene, der pludselig stoppede – og sorgen over det. ”Hvorfor?”, hang altid tungt i luften. En dag var kvinden væk. Demensen havde taget hende, sagde nogle. Længe efter konen forsvandt, så jeg manden gå alene frem og tilbage på vejen. Han så fortabt og trist ud. Ensom. I stedet for at tage kontakt til den gamle mand, begyndte jeg at ”gemme” mig, når jeg så ham. Bag min telefon, mit pandehår eller mælken, der i raketfart skulle på køl. For jeg har jo virkelig travlt, ikk’? Åbenbart alt for meget om ørerne til at give den gamle mand fem minutter af min tid (for hvad nu, hvis han, ligesom Fakta, gerne ville have, at jeg blev lidt længere?). Dét var der altså ikke tid tid. Nu er manden også væk. Det har han været et godt stykke tid. Jeg har taget mig selv i at hold øje med, om han kom forbi min vindue. Det gjorde han ikke. Mon han er død lige som livet i huset? Er han kommet på plejehjem? Er der overhovedet andre end mig, der har bemærket, at han er væk? Jeg ville ønske, at jeg kunne spole tiden tilbage. At jeg havde taget hovedet ud af r**** og talt med min næsten nabo, som jeg gjorde for år tilbage. For hvad er egentlig mere vigtigt end, at vi ser hinanden og tager os tid til hinanden? Relationer er det vigtigste i verden. Det er dem, der er med til at holde ensomheden fra døren. Relationer får os til at føle os i live. Studier viser faktisk, at det skærer år af vores levetid, hvis vi ikke er en del af relationer. Det tomme hus og møblerne på vognenes lad fik mig for alvor til at vende blikket mod en af mine relationer, hvor mørket er ved at falde på. Det fik mit til at tænke på, hvordan tid er en livsingrediens, vi ikke må f**** med. En dag har vi ikke mere tid at give af. Vi skal sænke farten og lade være med at spilde tiden på at brokke os over vejret eller lørdagens genudsendelser på tv. Tidsspilde er det også at bære nag, være vrede over fortiden, at kæmpe for at få ret eller for at ændre andre. Vi skal give hinanden vores (nu)tid. Være sammen med de mennesker, vi holder af. Tale med hinanden – naboen, forældre, kassedamen, ens børn, taxichaufføren, venner. Give hinanden kys, kram og komplimenter. Hver dag. Dét er en god måde at bruge tiden på.

Annonce