Annonce
Livsstil

Anna Skyggebjerg: - Jeg kan slet ikke få nok af kæmpestore følelser

Anna Skyggebjergs seneste bog, ”Naturnærvær for byboer”, er netop udkommet på forlaget People’s. Foto: Simon Klein Knudsen

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Alt, hvad der er godt for mig: perspektiv, poesi, storhed, skønhed, sjælsrystelse. Og også en oplevelse af at være forbundet med andre mennesker og at dele deres følelser og erfaringer. Kultur gør mit liv rigere.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Min far abonnerede på National Geographic. Først kunne jeg ikke læse bladene, fordi jeg ikke kunne læse overhovedet. Senere kunne jeg ikke læse dem, fordi de var på engelsk. Men jeg kunne bladre og se naturfotografier, der fik mig til at forelske mig i vores smukke planet. De blade var mere end en god oplevelse, de var med til at gøre mig til det menneske, jeg er.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- I øjeblikket hører jeg det samme album igen og igen: Guldimunds ”Dem, vi plejede at være”. Teksterne handler om hverdagen i et parforhold, og de er den fineste poesi. I sangen ”Små fingre” synger han for eksempel: ”Nu bryder aftensolen gennem gardinerne og bader dit nattøj i striber.” Sådan en tekst blæser mit hjerte pivåbent!

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg er nødt til at svare alle Shakespeares tragedier. Jeg kan slet ikke få nok af kæmpestore følelser: kærlighed, had, jalousi, hævn, sorg, magtbegær ... Tammi Øst var grusom og fabelagtig i rollen som Richard III. Og Esben Smed som Kong Leontes i ”Vintereventyret” er måske det bedste, jeg nogensinde har set.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Min første tanke er sidste års udstilling på Faaborg Museum af Anna Sybergs værker. Jeg har elsket Anna Syberg, så længe jeg kan huske tilbage, og jeg græd, da jeg så den udstilling. Både på grund af værkerne, og fordi jeg var så rørt over, at hun endelig har fået den plads i kunsthistorien, som hun fortjener. På mit kontor hænger der en stor plakat fra udstillingen med en akvarel med titlen ”Blomstrende kaktus”. Den er mageløs og en daglig glæde for mig.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

Anna Skyggebjerg

Født i 1962 og uddannet magister i litteraturhistorie fra Aarhus Universitet. Hun er gift og har tre børn.

Hun har skrevet en håndfuld faglitterære bøger, blandt andet ”Super Mor”, ”Introvert - stå ved dig selv”, ”Kærlig hilsen Anna” og ”Gå tur”.

Hendes seneste bog, ”Naturnærvær for byboer”, er netop udkommet på forlaget People’s.

- Keramik har en stor plads i mit hjerte. Sikkert fordi jeg som barn kom hos en keramiker, jeg holdt meget af. For et par år siden købte jeg et af hendes værker, en lille grøn, rakubrændt skål, som jeg kun havde råd til, fordi der er et skår i den. Nu står den i en vindueskarm sammen med to krus, jeg selv har lavet på en keramik-workshop for nylig. De krus er virkelig, virkelig mislykkede, men jeg er glad for dem alligevel. Når de står ved siden af Inger Rokkjærs fine skål, så hænger livet på en måde sammen for mig.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- At tage til klassiske koncerter. De er af en eller anden grund næsten forsvundet ud af mit kulturliv. Men nu har jeg købt billetter til en cellokoncert og håber, det bliver den første af mange koncerter. Min søn skal med. Han har lige købt sig en cello, Youtube er hans lærer, og nu sidder han nede i kælderen og øver på temaet fra ”Game of Thrones” og også noget Bach.

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- En hel eftermiddag til krybdyrs- og terrariemesse i Herlev Hallen. Da jeg endelig fik tigget mig til en pause i cafeteriet, lå der oppustede, gennemsigtige plasticposer på bordet ved siden af, som var fulde af levende foder. Tæger og rovmider. De bevægede sig så meget, at poserne dansede hen over bordet. Jeg glemmer det aldrig. Men det er i grunden mere, end jeg kan sige om så mange andre danseforestillinger, jeg har overværet. Så måske er det ikke helt fair at kalde det min værste kulturoplevelse. Men det var med sikkerhed den mærkeligste. /DB


Min søn skal med. Han har lige købt sig en cello, Youtube er hans lærer, og nu sidder han nede i kælderen og øver på temaet fra ”Game of Thrones” og også noget Bach.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Ikke til salg: Olav de Linde-direktør afviser grundejerforenings købstilbud af omstridt areal ved Åløkkeskoven

Annonce