Annonce
Udland

Anmeldere: Cohens sidste dans er blandt hans bedste

Joel Saget/Ritzau Scanpix
Selv Leonard Cohens sidste skitser strutter af livslyst, mener anmeldere. Hans søn, Adam, gør materialet ære.

Både danske og internationale anmeldere tager mere end godt imod det posthume Leonard Cohen-album "Thanks for the Dance".

Den canadiske musiker, der med sin dybe stemme og sine stærke tekster vandt fans verden over, døde i november 2016 i en alder af 82 år.

"Thanks for the Dance" har hans søn, Adam Cohen, arbejdet videre på efterfølgende.

Og cd'en, som udkommer fredag den 22. november, er et værdigt farvel til faren, lyder det fra anmelderne.

Cohens afsked overgår endda klart forventningerne, mener Weekendavisens anmelder, Bo Green Jensen, der ikke giver en karakter, men er særdeles positiv.

- Jeg begyndte at lytte med skepsis. Jeg forventede at høre outtakes, uanset hvad musikselskabet skriver. Men Adam har færdiggjort Leonards bygning. "Thanks for the Dance" er et nyt hovedværk, skriver Weekendavisen.

Flere andre danske medier er stort set på linje med den vurdering.

Både Gaffa og Ekstra Bladet giver fem ud af seks stjerner og imponeres over den kvalitet, som de ni skæringer på det blot 29 minutter lange album indeholder.

Ekstra Bladets Thomas Treo mener, at "kvindebedåreren ser døden i øjnene med klarsyn".

Imens skriver Gaffas Espen Strunk, at der er blevet skabt "et smukt appendix til et livsværk, der om noget har handlet om eksistentiel tvivl og spirituel søgen".

Også internationalt er der masser af roser til "Thanks for the Dance".

Hos Metacritic, der samler vurderingen fra flere internationale medier, tikker anmeldelserne fortsat ind natten til fredag, hvor cd'en har en score på 84 ud af 100, hvilket indikerer "universel anmelderros".

En af de lidt mindre positive anmeldelser finder man imidlertid hos Pitchfork.

Her noterer man sig, at de mange bidragydere til albummet - blandt andre musikerne Beck og Bryce Dessner fra The National - har haft lidt vel meget respekt for det materiale, som Cohen nåede at levere inden sin død.

- Ærefrygten er forståelig, men man kan ikke lade være med at tænke på, om den har forhindret mere frygtløse idéer, skriver Pitchfork og giver 6,9 ud af 10.

Flere andre medier er dog langt mere positive.

Det gælder blandt andet britiske The Telegraph, der erklærer, at "Thanks for the Dance" er mindst "ligeså god som andre cd'er fra Cohens sene periode. Og det er så sandelig fremragende."

/ritzau/

Annonce
Ekstra Bladets anmeldelse
Pitchforks anmeldelse
The Telegraphs anmeldelse
Weekendavisens anmeldelse
Gaffas anmeldelse
Samlet vurdering på Metacritics hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce