Annonce
Bagsiden

Anmeldelse: Fem stjerner til hyklere, hendymen og Hønge

Forsiden af Svikmøllen 2019. Tegning: Roald Als
105. årgang af Svikmøllen er en af de bedre.
Annonce

Anmeldelse: 105. årgang af Svikmøllen er på gaden. Og der er ingen grund til at skjule det: Årgang 2019 er en god årgang.

Måske fordi der det forgange år har været rigeligt af skandaler, narrehatte, hyklere og truende katastrofer til inspiration.

Vi nævner i tilfældig rækkefølge: Brexit, Rasmus Paludan, DF's og polernes nedsmeltning, skurkagtige despoter i øst og vest, teleskandalen, klimaet og Gretha med fletningerne.

Og nåja, den almindelige kønsforvirring, som i ordet "hendyman", et nyt non-binært ord, der korrigerer ciskønnede, heteronoormative, privilegieblinde, midaldrende hvide mænds klamme aftryk på sproget.

"På bænken - kendte ansigter mistede deres gode job", lyder følgeteksten til denne socialrealistiske tegning af Roald Als.
Annonce

Venstresiderne er sjove

De klassiske højresider er med skarpe, finurlige tegninger af folk som Lars Andersen, Gitte Skov og Jens Hage en gnækkende lystvandring for øje og sind.

Men i år er selv venstresiderne med små vitser skarpere end vanligt. For eksempel et enkelt, men sjovt lille element kaldet "Clickbait-skolen" med tips til hvordan man ikke skal skrive overskrifter på nettet hvis man vil have læsere:

Forkert: "DMI: Spredte byger i det meste af landet"

Rigtigt: "Nu går vejret AMOK: Se, om du bliver ramt!"

Forkert: "Mads Mikkelsen: Lånte rørt Frederik et lommetørklæde"

Rigtig: "Kendt pusher: Skaffede kronprinsen "hvidt til næsen""

Annonce

Et bud på årets offer

Svikmøllens layouter, Lykke Mitchell, har lagt et stort arbejde i at variere de mange bogstaver med billeder, tegninger og andet grafisk udstyr.

Årets forsidetegning rammer egentlig meget godt essensen af året der gik: Den sejrende Mette Frederiksen ros væk af klima-Gretha, efterladende den slagne Lars Løkke i en badering, mens Pia Kjærsgaard skriger "Klimatosser!" spærret inde bag gitteret på toppen af Rundetårn, mens det opsluges af de stigende verdenshave.

Årets yndlingsoffer kåres 1. december ved et show på TV2 Charlie. Et gæt herfra er, at Karsten Hønge kandiderer kraftigt til titlen. Han er emne for flere brændere, har fået et halvsides portræt, har et fiktivt læserbrev (med adressen Ubeslutsomheds Allé 2), en valgplakat og et cover til den fiktive film "Høngehøvdingen"".

Lars Andersens morsomme bud på, hvordan man på én og samme tid kan løse problemet med, at det ridende politi mangler heste, og at staten har købt fire elefanter af Cirkus Arena.
Annonce

Om bogen

"Svikmøllen 2019" af Roald Als, Jens Hage, Thomas Wivel m.fl, 48 sider, 99,95 kroner. Lindhardt og Ringhof Forlag. Udkommer 15. november

"Brexit skaber nyt pres på EU's ydre grænse", lyder teksten til disse bådflygtninge tegnet af Peter Heydenreich
To af hovederpersonerne i året, der gik. Tegning: Martin Bigum
Nu på dvd. En af Svikmøllens mange svirpere til Karsten Hønge. Grafik: Lykke Mitchel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Millionhuse i Kerteminde: Sælger luksus-huse på Nordre Havnekaj - uden at eje grundene

Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Annonce