Annonce
Bagsiden

Anmeldelse: Fem stjerner til hyklere, hendymen og Hønge

Forsiden af Svikmøllen 2019. Tegning: Roald Als
105. årgang af Svikmøllen er en af de bedre.

Anmeldelse: 105. årgang af Svikmøllen er på gaden. Og der er ingen grund til at skjule det: Årgang 2019 er en god årgang.

Måske fordi der det forgange år har været rigeligt af skandaler, narrehatte, hyklere og truende katastrofer til inspiration.

Vi nævner i tilfældig rækkefølge: Brexit, Rasmus Paludan, DF's og polernes nedsmeltning, skurkagtige despoter i øst og vest, teleskandalen, klimaet og Gretha med fletningerne.

Og nåja, den almindelige kønsforvirring, som i ordet "hendyman", et nyt non-binært ord, der korrigerer ciskønnede, heteronoormative, privilegieblinde, midaldrende hvide mænds klamme aftryk på sproget.

Annonce
"På bænken - kendte ansigter mistede deres gode job", lyder følgeteksten til denne socialrealistiske tegning af Roald Als.

Venstresiderne er sjove

De klassiske højresider er med skarpe, finurlige tegninger af folk som Lars Andersen, Gitte Skov og Jens Hage en gnækkende lystvandring for øje og sind.

Men i år er selv venstresiderne med små vitser skarpere end vanligt. For eksempel et enkelt, men sjovt lille element kaldet "Clickbait-skolen" med tips til hvordan man ikke skal skrive overskrifter på nettet hvis man vil have læsere:

Forkert: "DMI: Spredte byger i det meste af landet"

Rigtigt: "Nu går vejret AMOK: Se, om du bliver ramt!"

Forkert: "Mads Mikkelsen: Lånte rørt Frederik et lommetørklæde"

Rigtig: "Kendt pusher: Skaffede kronprinsen "hvidt til næsen""

Et bud på årets offer

Svikmøllens layouter, Lykke Mitchell, har lagt et stort arbejde i at variere de mange bogstaver med billeder, tegninger og andet grafisk udstyr.

Årets forsidetegning rammer egentlig meget godt essensen af året der gik: Den sejrende Mette Frederiksen ros væk af klima-Gretha, efterladende den slagne Lars Løkke i en badering, mens Pia Kjærsgaard skriger "Klimatosser!" spærret inde bag gitteret på toppen af Rundetårn, mens det opsluges af de stigende verdenshave.

Årets yndlingsoffer kåres 1. december ved et show på TV2 Charlie. Et gæt herfra er, at Karsten Hønge kandiderer kraftigt til titlen. Han er emne for flere brændere, har fået et halvsides portræt, har et fiktivt læserbrev (med adressen Ubeslutsomheds Allé 2), en valgplakat og et cover til den fiktive film "Høngehøvdingen"".

Lars Andersens morsomme bud på, hvordan man på én og samme tid kan løse problemet med, at det ridende politi mangler heste, og at staten har købt fire elefanter af Cirkus Arena.

Om bogen

"Svikmøllen 2019" af Roald Als, Jens Hage, Thomas Wivel m.fl, 48 sider, 99,95 kroner. Lindhardt og Ringhof Forlag. Udkommer 15. november

"Brexit skaber nyt pres på EU's ydre grænse", lyder teksten til disse bådflygtninge tegnet af Peter Heydenreich
To af hovederpersonerne i året, der gik. Tegning: Martin Bigum
Nu på dvd. En af Svikmøllens mange svirpere til Karsten Hønge. Grafik: Lykke Mitchel
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce