Annonce
Danmark

Anmeldelse: Senior-kunstnernes vildt provokerende fantasier

?Vi må videre? betegnes af forfatter-teamet som en ?dobbelt-dagbog?. Haugen Sørensen tegnede, Peter Poulsen digtede. Resultatet er blevet en bog, man bliver vågen af.

Jørgen Haugen Sørensen og Peter Poulsen blev enige om at lave en dobbelt-dagbog med billedkunst og poesi - resultatet river i nerverne.

Bøger: Meget kan man skrive om billedhuggeren Jørgen Haugen Sørensen og om digteren, forfatteren og oversætteren Peter Poulsen. Men årsunger er de ikke. Haugen Sørensen er 83 år - Peter Poulsen er 77. Og begge rager højt op i efterkrigstidens danske kunstverden. På hver deres felt har de krydset grænser, sat nye normer - og givet en masse stof til glæde, men også til eftertanke for vi andre.

Nu har de så i moden alder besluttet at lade deres nære venskab bære synlig frugt. De har lavet en bog sammen. En "dobbelt-dagbog", kalder de projektet, hvis titel lyder "Vi må videre". Og det kan vi vel alle sammen tilslutte os. Det er da det, vi skal.

Der er bare lige det ved det, at når man læser og nærstuderer Haugen Sørensen og Poulsens værk, stiller man sig selv spørgsmålet: Hvorfor skal vi egentlig det? For de to kunstnere giver os denondelynemig ikke meget at glæde os til. Umiddelbart mangler man en grund til at komme videre.

Deres bog er på én gang smertefuld, brutal, ondskabsfuld og præget af dyb håbløshed. Især Haugen Sørensens karakteristiske, stærkt ekspressive skitser river i nervespidserne. Men Poulsens digte rummer heller ikke nogen større hjertelighed. Det er som om, de to gamle hugaf ´er har besluttet at råbe os op.

Man må sige, at det lykkes. Måske er bogens titel ironisk ment. For hverken digte eller tegninger tyder på, at der er nogen grund til at komme videre. Men som politikeren sagde fra talerstolen:

- Vi står ved afgrundens rand. Men bare rolig, mine damer og herrer - i morgen er vi kommet et stort skridt videre!

Jørgen Haugen Sørensen, et af landets mest anerkendte billedhuggere med et utal af udstillinger og en lang række store skulpturer bag sig.

Litterært chili

Dobbelt-dagbogen, som forfatterne kalder "Vi må videre", er milevidt fra "Hvem vil være millionær" og "X Factor". Bogen er et spark på skinnebenet for os alle sammen. På grund af de brutale, provokerende illustrationer og de underfundige, tankevækkende tekster.

Og midt i brutaliteten og det ret morbide, som bogen er rig på, er den også gribende, poetisk, nogle steder smuk. Og endda morsom. Når alt dette kan samles i én enkelt bog, er der ikke andet at gøre end at konstatere, at det er to store kunstnere, der har blandet gryderetten. Og den har masser af smag. "Vi må videre" er litterær chili. Den river. Om ikke i halsen så i sindet.

Haugen Sørensen og Peter Poulsen beskæftiger sig ikke så meget direkte med døden. Men alligevel er døden med i hele bogen. Den anes i næsten alle tegningerne. Den risler som en tone under de enkelte digte. Ja. Selvfølgelig. For døden er jo med hvert eneste menneske hver eneste dag.

På den rejse, vi kalder livet, er døden det eneste sikre. Den er altid til stede. Så vi skal bruge livet - og glæde os over det. Mens vi er en del af det. Det fortæller Poulsen og Haugen på deres måde. Nu og da har de muntre slag med halen - som en gedde kan foretage. Men det er nu ført og fremmest tænderne, gedden huskes for.

I en af de mere "blide" tekster skriver Peter Poulsen:

Drømmene banker på kraniets indersider/de vil ud af deres fængsel/selv om de ikke kender mange derude/og sandsynligvis ville dø af skræk/efter nogle minutter

De har aldrig mødt en virkelig hund/eller en lastbil fuld af hylende svin/Hvad ville din drøm stille op på en fodboldbane/på en fødeklinik? I en retssal?

Den ville ikke tro sine egne øjne/men bare håbe, den var en dårlig drøm.

Tjae, en typisk Peter Poulsen - og på siden overfor ligger et menneske i fosterstilling i rødt og sort. Måske er det i virkeligheden et lig. Ikke et foster. Og så kan man læse Haugens håndskrift ved siden af tegningen "Da jeg var dreng lå slagtehusene i midten af byerne. I dag ligger de i udkanten". Så kan vi tænke lidt over det!

"Vi må videre" omfatter 100 digte og et tilsvarende antal illustrationer. Peter Poulsens digte står på bogens venstre-sider. Haugens ekspressionistiske, stærke, ofte brutale tegninger er på højresiderne.

"Vi må videre" er en anderledes bog. Samspillet mellem Poulsens digte og Haugens skitser er fantastisk. Utroligt. For tegningerne illustrerer ikke de enkelte digte. Men digt og streg rammer de samme stemninger, den samme tone. Og uanset humoren rundtomkring, så er tonen i mol. Men det er noget af den største musik, verden har oplevet, jo også. Det er en spændende bog. En udfordring til læserens følelser og fantasi. Et krav om at vi skal tænke.

Dobbelt-dagbog

Forfattere: Jørgen Haugen Sørensen og Peter Poulsen

Titel: "Vi må videre"

200 sider, stærke illustrationer. Smukt udstyr. Lindhardt og Ringhof

Peter Poulsen ? dansk digtnings grand old man ? der med en uforklarlig naturlighed kan kombinerer følelser, kærlighed, brutalitet og vemod med ? humor.
Annonce
Annonce
Sydfyn

Bageri politianmeldt efter fødevarekontrol: - Det er ren børnehave

Erhverv For abonnenter

De første har allerede meldt sig: Der er interesse for at købe Valdemars Slot

Nyborg

Hvad bliver næste forestilling? - Nyborg Voldspil skubber udmelding om kommende opsætninger

Assens

Odensevej spærret på grund af voldsom brand: Find andre køreveje

Danmark

Onsdagens coronatal: For femte dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Tyv udnyttede larmende støvsuger: Kvinde fik stjålet taske fra eget hjem

Kerteminde

Billede skaber stor debat: Men skal kommunen fjerne ukrudtet? - Vi mangler at diskutere retningslinjerne

Danmark

Familie på fem bor på få kvadratmeter: Livet på en husbåd er besværet værd

Sport

Inter: Eriksen har det godt og er i god form

Odense For abonnenter

Advarer mod parkeringsfælde: - Umuligt at vide, at man ikke må holde der

Fyn

47-årig i retten for storstilet narkohandel i Odense

Annonce