Annonce
Bagsiden

Anmeldelse: Der er grænser for Kirsten Birgit

Rasmus Bruun (tv.) og Frederik Cilius måtte løbe spidsrod mellem fans, da Den Korte Radioavis 31. oktober sagde farvel sammen med Radio24syv. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Godt timet udgivelse stiller spørgsmål om satirens væsen - og svarer næsten på det.

Anmeldelse: Mindre end en uge efter, at Radio24syv lukkede, udkom bogen "Hertil - og ikke længere" skrevet af den fiktive seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra kanalens satireprogram Den Korte Radioavis.

Titlen "Hertil og ikke længere" henviser til de utallige gange, hvor ofre for Den Korte Radioavis har følt, at nu gik man over grænsen for humor og satire.

Når humor er tragedie plus tid, hvordan finder så man ud af, at tiden er gået nok? Interessant spørgsmål, som i bogen undersøges med eksempler fra Den Korte Radioavis' eget store bagkatalog af satireindslag.

Annonce
Bogen. Pr-foto

Én lang enetale

Bogen er udformet som én lang enetale i Kirsten Birgits let rablende og konstant svirpende talestil med udråb, lange indskudte parenteser og bemærkninger i De-form til lytterne.

Talestrømmen er afbrudt af seks kapiteloverskrifter og underemner som "Pruttepudens mysterium" og "Gorillakragen fra Japan".

Her vil inkarnerede lyttere af Den Korte Radioavis øjeblikkeligt føle sig hjemme og høre Kirsten Birgits malmfulde røst for sig under læsningen.

Savner man Den Korte Radioavis (som trods alt nåede at sende næsten 700 timer over otte år), vil jeg ordinere fem minutters højtlæsning tre gange dagligt, indtil enten man selv eller omgivelserne bliver træt af det.

Hvad satire ikke er

Har man aldrig hørt Den Korte Radioavis med Frederik Cilius i rollen som den temperamentsfulde seniorkorrespondent og Rasmus Bruun i rollen som medvært uden mandsmod, vil man nok undre sig over, hvad det hele går ud på? Humoren er så ironisk og indforstået som at dumpe ind i en genforeningsfest for en efterskole, man ikke selv gik på.

Kirsten Birgit (eller hvem, der nu har ført pennen) drysser dog eftertænksomme ord og betragtninger ud om, hvad Kirsten Birgit ikke synes er sjovt.

Når hun skamroser Linie 3's humor og skriver gruppens sketch om Johnny Depps dip ud i fuld længde, er det nok en ros, Linie 3 helst ville have været foruden.

Gajolflapcitater

Hvis man ikke farer vild i Kirsten Birgits zigzaggende talestrøm, myldrer bogen med Gajolflap-citater som: "For den rene er alting rent, og for den umorsomme er alting kedeligt" eller denne definition: "Satire er aktualitet minus pik og patter. Uaktualitet plus pik og patter, det er standup."

Sidste kapitel er en manual til satiregrænsekontrol. Ironien kan dog ikke sløre, at Kirsten Birgit flere gange får fortalt, hvor hun mener, grænsen for satire går.

Jeg ødelægger næppe læseoplevelsen ved at konstatere, at den går lige præcis der, hvor Kirsten Birgit synes, den går.

Om bogen

"Hertil - og ikke længere" af Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, 92 sider, People's Press. Pris: 99,95 kroner.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1944: 25-årig kvinde har kvalt sine to drenge

1994 Politiet i Odense har beslaglagt en større mængde ulovligt knaldfyrværkeri hos en 33-årig odenseansk ungdomsskolelærer. Læreren solgte fyrværkeriet fra sin bil til sine 15-16-årige elever på en af byens knallertskoler. Læreren nåede at sælge 4500 stykker ulovligt knaldfyrværkeri, inden han blev afsløret på skolen af politiets uropatrulje efter anmeldelser. På lærerens privatbolig og i hans bil beslaglagde politiet godt 2500 stykker farligt fyrværkeri, og læreren sigtes nu for at have købt over 7000 stk. fyrværkeri, blandt andet bomber, der var på størrelse med kokosnødder. Da det beslaglagte fyrværkeri er for farligt at have liggende i kælderen på politigården, opbevares det i en civilforsvarsbunker fra krigens tid. 1969 Det hænder, at folk juleaften kommer i tanker om, at de ikke har fået sendt et julekort eller brev til tante Sofie eller bedstefar. Hvad skal man så gøre for at bøde på glemsomheden? For nogle år siden kunne man sende telegrammer hele juleaften og julenat, men det forlyder, at der nu kun modtages livsvigtige telegrammer. - Vi har ikke noget begreb i den forbindelse, der hedder livsvigtigt, siger telegrafbestyrer N.H. Møller, Odense, og det er ikke rigtigt, at der ikke modtages telegrammer juleaften. Ordningen går ud på, at telegrammer, der ikke kan siges at være vigtige, ikke bringes ud, når de indtelefoneres efter kl. 16.30 juleaften eller nytårsaften. I stedet bringes de ud næste morgen kl. 7.00. 1944 På Harnbjerggaard i Humble på Langeland er der tidligt i går morges udspillet et frygteligt familiedrama, idet fodermesterens 25-årige hustru har kvalt sine to drenge på henholdsvis fem og seks år og derefter berøvet sig selv livet. Ved fire-tiden var fodermesteren stået op og gået i stalden for at påbegynde malkningen, som hans kone plejede at være ham behjælpelig med. Da hun imidlertid efter en times forløb ikke var kommet, blev fodermesteren urolig og gik hjem til boligen for at se, om der var tilstødt hustruen noget. Hun ventede sin nedkomst i nær fremtid. I hjemmet fandt fodermesteren de to smådrenge liggende kvalt i deres senge, mens hustruen havde hængt sig i en snor fra dørkarmen.

Annonce