Annonce
Bagsiden

Anmeldelse: Der er grænser for Kirsten Birgit

Rasmus Bruun (tv.) og Frederik Cilius måtte løbe spidsrod mellem fans, da Den Korte Radioavis 31. oktober sagde farvel sammen med Radio24syv. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Godt timet udgivelse stiller spørgsmål om satirens væsen - og svarer næsten på det.

Anmeldelse: Mindre end en uge efter, at Radio24syv lukkede, udkom bogen "Hertil - og ikke længere" skrevet af den fiktive seniorkorrespondent Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm fra kanalens satireprogram Den Korte Radioavis.

Titlen "Hertil og ikke længere" henviser til de utallige gange, hvor ofre for Den Korte Radioavis har følt, at nu gik man over grænsen for humor og satire.

Når humor er tragedie plus tid, hvordan finder så man ud af, at tiden er gået nok? Interessant spørgsmål, som i bogen undersøges med eksempler fra Den Korte Radioavis' eget store bagkatalog af satireindslag.

Annonce
Bogen. Pr-foto

Én lang enetale

Bogen er udformet som én lang enetale i Kirsten Birgits let rablende og konstant svirpende talestil med udråb, lange indskudte parenteser og bemærkninger i De-form til lytterne.

Talestrømmen er afbrudt af seks kapiteloverskrifter og underemner som "Pruttepudens mysterium" og "Gorillakragen fra Japan".

Her vil inkarnerede lyttere af Den Korte Radioavis øjeblikkeligt føle sig hjemme og høre Kirsten Birgits malmfulde røst for sig under læsningen.

Savner man Den Korte Radioavis (som trods alt nåede at sende næsten 700 timer over otte år), vil jeg ordinere fem minutters højtlæsning tre gange dagligt, indtil enten man selv eller omgivelserne bliver træt af det.

Hvad satire ikke er

Har man aldrig hørt Den Korte Radioavis med Frederik Cilius i rollen som den temperamentsfulde seniorkorrespondent og Rasmus Bruun i rollen som medvært uden mandsmod, vil man nok undre sig over, hvad det hele går ud på? Humoren er så ironisk og indforstået som at dumpe ind i en genforeningsfest for en efterskole, man ikke selv gik på.

Kirsten Birgit (eller hvem, der nu har ført pennen) drysser dog eftertænksomme ord og betragtninger ud om, hvad Kirsten Birgit ikke synes er sjovt.

Når hun skamroser Linie 3's humor og skriver gruppens sketch om Johnny Depps dip ud i fuld længde, er det nok en ros, Linie 3 helst ville have været foruden.

Gajolflapcitater

Hvis man ikke farer vild i Kirsten Birgits zigzaggende talestrøm, myldrer bogen med Gajolflap-citater som: "For den rene er alting rent, og for den umorsomme er alting kedeligt" eller denne definition: "Satire er aktualitet minus pik og patter. Uaktualitet plus pik og patter, det er standup."

Sidste kapitel er en manual til satiregrænsekontrol. Ironien kan dog ikke sløre, at Kirsten Birgit flere gange får fortalt, hvor hun mener, grænsen for satire går.

Jeg ødelægger næppe læseoplevelsen ved at konstatere, at den går lige præcis der, hvor Kirsten Birgit synes, den går.

Om bogen

"Hertil - og ikke længere" af Kirsten Birgit Schiøtz Kretz Hørsholm, 92 sider, People's Press. Pris: 99,95 kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce