Annonce
Erhverv

Anlægsgartneren Lars kan næsten ikke følge med: For første gang i 14 år har han sagt nej til opgaver

Lars Fisker (t.h.) har rygende travlt i sit lille firma. Lige nu arbejder han på en større opgave på Sølvkysten i Assens, og det kan være en udfordring. - Når vi er bundet af en så stor opgave her, og vi er så få mand, så er det svært. Kvalificeret arbejdskraft er åbenbart svært at skaffe, siger han. Foto: Amalie Hermansen
Krise har der ikke været noget af i Lars Fiskers virksomhed Vestfyns Anlægsgartneri det seneste år. Han har aldrig haft så travlt de seneste 14 år som selvstændig anlægsgartner, som han har nu.

Flemløse: Om det er fordi, at folk har fået flere penge mellem hænderne i form af ekstra feriepenge, eller om det er fordi, folk har brugt mere tid hjemme end ude det seneste år, har anlægsgartner Lars Fisker fra Flemløse svært ved at svare på.

Han kan blot konstatere, at han i sine 14 år som selvstændig anlægsgartner aldrig har haft mere travlt, end han har haft det seneste år.

- Det har været det travleste år nogensinde, og det mærkede vi allerede helt fra starten (af nedlukningen af landet, red.). Der var lige stille de første to dage, og så gik det løs. Vi var ret spændte, men vi kunne hurtigt mærke, at det (nedlukningen, red.) havde den modsatte virkning for os, siger Lars Fisker, der er indehaver af Vestfyns Anlægsgartneri, som han startede i 2007.

Annonce

Han har derfor det seneste år sammen med sine to ansatte skullet løbe ekstra stærkt for at nå alle de opgaver, der er kommet i bogen fra fortrinsvis private kunder.

Mangler arbejdskraft

Lars Fisker og hans to medarbejdere har på grund af de mange opgaver derfor også søgt efter mere arbejdskraft.

- Vi kunne sagtens bruge en mand eller to mere, for vi kan faktisk ikke følge med. Vi har prøvet at søge efter nogen, men vi har ikke fundet nogen. Og det er primært fordi, der er mangel på kvalificerede folk, når der er så travlt hele vejen rundt, siger han og nævner, at han fornemmer, at der er travlt i det meste af håndværkerbranchen.

Derfor har der været lidt færre fridage det seneste år, selvom det ikke er alle kunder, der har fået et ja tak til deres opgaver.

Lars Fisker har været i gang med sin virksomhed Vestfyns Anlægsgartneri siden 2007. I dag har han to medarbejdere ansat, men han kunne snildt bruge flere. Foto: Amalie Hermansen

- Vi har måtte sige nej til opgaver, og det har vi aldrig prøvet før. Så der er fart på. Førhen har vi også lavet opgaver for entreprenører, men det har vi slet ikke haft tid til de sidste to sæsoner. Det har været vores eget det hele, siger Lars Fisker.

Og det har anlægsgartneren også kunnet se på regnskabet.

- Vi har selvfølgelig haft vækst i forhold til de andre år, selvom vi ikke har været flere folk. Vi har en større omsætning, og det hænger også sammen med, at de belægningsopgaver, vi får, har haft en større volumen end så mange andre opgaver, vi har. De opgaver er betydeligt større end de andre år, og derfor giver hver enkelt opgave lidt mere i kassen, kan man sige, siger Lars Fisker, der driver sit anlægsgartneri som en enkeltmandsvirksomhed.

Annonce

Lang levering

Det er ikke kun den fyldte ordrebog, der har været en udfordring. Også bestilling af materialer har været og er stadig under pres, fortæller den garvede anlægsgartner.

- Vores travlhed afspejler sig også i lidt leveringsproblemer i forhold til materialer. Det har vi heller aldrig prøvet før i det omfang her. Vi skal være mere forudseende, når vi skal bestille hjem til opgaver, fordi der kan være lang leveringstid, siger Lars Fisker.

Lars Fisker udfører flere forskellige opgaver i sin virksomhed. Han laver blandt andet beskæring, beplantning og belægningsarbejde. Foto: Amalie Hermansen

Han fortæller, at virksomheden primært har beskæftiget sig med private kunder, der især har haft brug for hjælp til anlægning af terrasser og beplantning.


Vi har måtte sige nej til opgaver, og det har vi aldrig prøvet før. Så der er fart på. Førhen har vi også lavet opgaver for entreprenører, men det har vi slet ikke haft tid til de sidste to sæsoner. Det har været vores eget det hele.

Lars Fisker, anlægsgartner


- Vi har skullet tjekke forud, at vi kunne få fat i de belægningssten, vi skulle have til opgaverne. Og planterne har også været udfordrende. Når et år starter, har planteskolerne jo regnet med et antal planter, der er klar, når sæsonen starter. Så nogle af planterne er man løbet tør for, fordi der ikke har været nok. Og private har jo også selv været meget på planteskolerne, siger Lars Fisker.

Han siger, at det primært er planterne, der har givet udfordringer på leveringen, og at materialerne til eksempelvis nye terrasser lige har nået at spænde an - men heller ikke mere end kun lige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Assens For abonnenter

Kæmpe solcellepark til 78 millioner bliver taget i brug om få dage: - Vi forventer, at varmeprisen falder med ti procent

Odense For abonnenter

Danni vil kæmpe for, at populær misbrugsbehandling kan overleve: - Jeg skal ikke tilbage til det kommunale tilbud

Annonce