Annonce
Indland

Anklaget for menneskesmugling: Odense-advokat politianmelder Red Barnet

Advokat Klaus Ewald Foto: Kim Rune

Advokat Klaus Ewald har politianmeldt Red Barnet for at medvirke til menneskesmugling på baggrund af organisationens landsindsamlingsfolder. Red Barnets generalsekretær har svært ved at se, at organisationen kan blive straffet for at redde liv.

Da advokat Klaus Ewald i weekenden så Red Barnets folder til organisationens landsindsamling, studsede han over, at Red Barnet skrev om redningsskibet Vos Hestia. Et skib, som angiveligt redder 800 fra druknedøden om ugen.

- Red Barnet samler penge ind til at støtte menneskesmugling. De finansierer driften af et skib, der samler 800 mennesker op om ugen. Altså 40.000 mennesker om året, som man har tænkt sig at landsætte i Europa. Det er kun fem procent af dem, der er børn. Langt hovedparten af dem er unge mænd, der flygter fra deres forpligtigelser over for deres børn og koner i Mellemøsten og Afrika, siger Klaus Ewald.

Han begriber ikke, at han er den første, som politianmelder Red Barnet.

- Red Barnet bruger billeder af børn i deres materiale for at få danskerne til at støtte. Men i virkelighedens verden er forbløffende få af dem, der reddes, børn. Som jeg opfatter det, støtter Red Barnet regulær menneskesmugling med deres skib. Der foregår ingen screening. Det er udelukkende en omgang barmhjertig humanisme, som selvfølgelig kan være meget godt, hvis det ikke var hamrende ulovligt, siger Klaus Ewald.

I sin anmeldelse har han skrevet, at Red Barnet potentielt giver Europa en udgift på 40 milliarder kroner årligt med deres redningsskib.

- Frontex, det europæiske agentur for grænse- og kystbevoksning, konkluderer, at hver eneste migrant koster op mod en million kroner om året. Det gør Red Barnet medskyldig i en forbrydelse af historiske dimensioner. Og så har jeg end ikke nævnt de kulturelle, sproglige og kriminalitetsmæssige følger. Det er fuldstændig uansvarlig opførsel fra en anerkendt hjælpeorganisation, siger Klaus Ewald.

Advokat Klaus Ewald Foto: Kim Rune

Red Barnet undrer sig

Forsvarsadvokaten er kendt for sine kontroversielle kommentarer og kronikker, og denne opsigtsvækkende politianmeldelse skal nok skabe debat.

- Jeg kan ikke se, der er noget at debattere. Som forsvarsadvokat vil jeg mene, at Red Barnet har skrevet deres egen tilståelse i den pågældende folder. Der står sort på hvidt, at de nu agerer som en ngo-organisation, der påtager sig rollen med at forestå ulovlig trafficking af migranter. Det er så torskedumt, at det trodser enhver beskrivelse, siger Klaus Ewald.

Hvad er alternativet for de 800 flygtninge, som skibet redder om ugen. Skal Red Barnet lade dem drukne?

- Red Barnet må bevise, at migranterne i hvert enkelt tilfælde har været ved at drukne. Reelt vil situationen oftest være den, at Red Barnet finansierer at hente migranter op af fartøjer. Det er migranter, som er en del af en folkevandring, hvor Red Barnet gør sig til dommere over, hvorvidt transportforholdene er acceptable eller ej i de pågældende fartøjer. Det er alt andet lige sjældent, at folk ligger og svømmer rundt i Middelhavet. Men, antallet af migranter fra sikre og mindre sikre områder gør, at der er et par tusinde om året, der drukner. Det berettiger bare ikke til at indsamle penge til at planlægge opsamling af 40.000 migranter om året, siger Klaus Ewald.

Juridisk kategoriserer han det som "menneskesmugling under særligt skærpende omstændigheder". Den endelige afgørelse må dog træffes af anklagemyndigheden, understreger han og tilføjer, at Red Barnet bevæger sig ind i et ikke kun gråt, men et sort område, hvor organisationen risikerer at ødelægge dens renommé på en formiddag, fordi konsekvenserne af migrationen er helt uoverskuelig på sigt.

Annonce

Red Barnet redder børn

Generalsekretrær i Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm, fortæller, at Klaus Ewalds politianmeldelse kommer i kølvandet på en del kritik i forbindelse med Red Barnets havredningsindsats i Middelhavet.

- Hovedparten af henvendelserne er meget unuancerede og faktuelt forkerte. Hvilket også er min opfattelse af denne politianmeldelse. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at Red Barnet kan blive anklaget for at redde børns liv. Det har vi gjort samtlige år siden 1945, hvor vi blev stiftet. Vi har reddet børn i orkanens øje, i kugleregn og efter sultkatastrofer. Nu gør vi det på Middelhavet, hvor to-tre børn drukner hver evig eneste dag. Red Barnet har udelukkende et humanitært ærinde, og vi har aldrig modtaget politianmeldelser for vores enorme arbejde i Afrika, Mellemøsten og Asien. Det er en brøkdel af vores arbejde, der foregår til vands, fordi vi i disse år har en akut humanitær situation i Middelhavet, siger Jonas Keiding Lindholm.

Han så helst, at havredning slet ikke var nødvendigt. Og at nogle af de store migrantproblemer og flygtningestrømme kunne blive løst til lands.

- Men når det desværre ikke er tilfældet, kan Red Barnet ikke se stiltiende til. De børn, vi redder, har navne lige som mine to døtre. De har en fremtid foran sig lige som mine børn. Når en båd er i havsnød, forholder vi os ikke til, om dem ombord har den ene eller anden årsag til at være i båden. Vi redder deres liv. I tæt samarbejde med de italienske myndigheder, som dirigerer redningsbåden derhen, hvor de ønsker. Derefter vurderer de italienske myndigheder, hvad der skal ske med dem. Vi agerer ikke myndighed, siger Jonas Keiding Lindholm.

Annonce

DF er også kritiske

Der vil formodentlig være nogen, som synes, at Klaus Ewalds politianmeldelse af en hjælpeorganisation er uanstændig. Det bekymrer ham ikke.

- Hvis folk bliver forargede over min anmeldelse, er det deres sag. Hvis de synes, det er i orden, at Red Barnet praktiserer menneskesmugling, er det deres problem. Jeg kan bare ikke se stiltiende til. Jeg kan ikke komme i tanke om en sag med et lignende omfang, derfor venter jeg med spænding på at se, hvad anmeldelsen munder ud i. Hvis Københavns Politi finder anledning til det, burde det underrette de italienske kollegaer, hvis skibet anløber italiensk havn, siger Klaus Ewald.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen har også været ude med kritik af Red Barnet, hvilket skyldes, at Klaus Ewald har delt sin politianmeldelse med Dansk Folkepartis Pernille Bendixen.

- Jeg er ikke medlem af DF, men jeg er lige som partiet drevet af en indignation over, at Red Barnet så åbenlyst ser stort på lovgivningen. Hvis man ser på de bøder, danske borgere fik for at smugle flygtninge til Sverige i 2015, er vi i en helt anden liga i denne sag. At sagen bringes op på højeste, politiske plan understreger kun, hvor alvorlig den er, siger Klaus Ewald.

Han har selv støttet Red Barnet økonomisk, men det stopper nu.

- Jeg har stor respekt for hjælpearbejde, men jeg støtter ikke organisationer, der helt åbenlyst begår ulovligheder, siger Klaus Ewald.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Voldsomt forurenet fabriksgrund uden ejere undrer René: - Jeg tænker, at det ikke kan passe, at det skal overses det her

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Årets bedste - Odense-restaurant vinder igen: Ingen gør det bedre end Michelle og Jakob

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Blev landskendt for at drikke sit eget tis for åben skærm: Nu kaster 33-årige Camilla sig ud på en vanvittig rejse

Kerteminde

Efter 25 år blev Martin fyret på avisen: Nu nyder han solopgangene fra sit nye rullende kontor

Erhverv

Efter lang forsinkelse: Fynsk fibernet bliver langsomt åbnet for konkurrenter

Erhverv

266 rækkehuse på vej ved eventyrdigters store skov: - Det går rimelig tjept

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Odense

Trafikeret vej i Odense spærres

Hvem skal passe farmor

Plejehjem fik nok af konflikter med pårørende: Nu smitter det gode samarbejde af på alt andet - også sygefraværet

Tyskland

Live: Tysk valgresultat skaber glæde hos både S og V i Danmark

Erhverv

Hos Aktiedysten kan du risikofrit satse på den næste aktieraket: Nu går virksomheden efter at blive en international platform

Odense For abonnenter

Undgik konkurs med fiktive flytninger: Entreprenør-ægtepar mødt med stort millionkrav

Fyn

Skoledag uden skideballer: Fyn kan muligvis også få skoler uden skældud til eleverne

Annonce