Annonce
Indland

Anklaget for menneskesmugling: Odense-advokat politianmelder Red Barnet

Advokat Klaus Ewald Foto: Kim Rune

Advokat Klaus Ewald har politianmeldt Red Barnet for at medvirke til menneskesmugling på baggrund af organisationens landsindsamlingsfolder. Red Barnets generalsekretær har svært ved at se, at organisationen kan blive straffet for at redde liv.

Da advokat Klaus Ewald i weekenden så Red Barnets folder til organisationens landsindsamling, studsede han over, at Red Barnet skrev om redningsskibet Vos Hestia. Et skib, som angiveligt redder 800 fra druknedøden om ugen.

- Red Barnet samler penge ind til at støtte menneskesmugling. De finansierer driften af et skib, der samler 800 mennesker op om ugen. Altså 40.000 mennesker om året, som man har tænkt sig at landsætte i Europa. Det er kun fem procent af dem, der er børn. Langt hovedparten af dem er unge mænd, der flygter fra deres forpligtigelser over for deres børn og koner i Mellemøsten og Afrika, siger Klaus Ewald.

Han begriber ikke, at han er den første, som politianmelder Red Barnet.

- Red Barnet bruger billeder af børn i deres materiale for at få danskerne til at støtte. Men i virkelighedens verden er forbløffende få af dem, der reddes, børn. Som jeg opfatter det, støtter Red Barnet regulær menneskesmugling med deres skib. Der foregår ingen screening. Det er udelukkende en omgang barmhjertig humanisme, som selvfølgelig kan være meget godt, hvis det ikke var hamrende ulovligt, siger Klaus Ewald.

I sin anmeldelse har han skrevet, at Red Barnet potentielt giver Europa en udgift på 40 milliarder kroner årligt med deres redningsskib.

- Frontex, det europæiske agentur for grænse- og kystbevoksning, konkluderer, at hver eneste migrant koster op mod en million kroner om året. Det gør Red Barnet medskyldig i en forbrydelse af historiske dimensioner. Og så har jeg end ikke nævnt de kulturelle, sproglige og kriminalitetsmæssige følger. Det er fuldstændig uansvarlig opførsel fra en anerkendt hjælpeorganisation, siger Klaus Ewald.

Annonce
Advokat Klaus Ewald Foto: Kim Rune

Red Barnet undrer sig

Forsvarsadvokaten er kendt for sine kontroversielle kommentarer og kronikker, og denne opsigtsvækkende politianmeldelse skal nok skabe debat.

- Jeg kan ikke se, der er noget at debattere. Som forsvarsadvokat vil jeg mene, at Red Barnet har skrevet deres egen tilståelse i den pågældende folder. Der står sort på hvidt, at de nu agerer som en ngo-organisation, der påtager sig rollen med at forestå ulovlig trafficking af migranter. Det er så torskedumt, at det trodser enhver beskrivelse, siger Klaus Ewald.

Hvad er alternativet for de 800 flygtninge, som skibet redder om ugen. Skal Red Barnet lade dem drukne?

- Red Barnet må bevise, at migranterne i hvert enkelt tilfælde har været ved at drukne. Reelt vil situationen oftest være den, at Red Barnet finansierer at hente migranter op af fartøjer. Det er migranter, som er en del af en folkevandring, hvor Red Barnet gør sig til dommere over, hvorvidt transportforholdene er acceptable eller ej i de pågældende fartøjer. Det er alt andet lige sjældent, at folk ligger og svømmer rundt i Middelhavet. Men, antallet af migranter fra sikre og mindre sikre områder gør, at der er et par tusinde om året, der drukner. Det berettiger bare ikke til at indsamle penge til at planlægge opsamling af 40.000 migranter om året, siger Klaus Ewald.

Juridisk kategoriserer han det som "menneskesmugling under særligt skærpende omstændigheder". Den endelige afgørelse må dog træffes af anklagemyndigheden, understreger han og tilføjer, at Red Barnet bevæger sig ind i et ikke kun gråt, men et sort område, hvor organisationen risikerer at ødelægge dens renommé på en formiddag, fordi konsekvenserne af migrationen er helt uoverskuelig på sigt.

Red Barnet redder børn

Generalsekretrær i Red Barnet, Jonas Keiding Lindholm, fortæller, at Klaus Ewalds politianmeldelse kommer i kølvandet på en del kritik i forbindelse med Red Barnets havredningsindsats i Middelhavet.

- Hovedparten af henvendelserne er meget unuancerede og faktuelt forkerte. Hvilket også er min opfattelse af denne politianmeldelse. Jeg har meget svært ved at forestille mig, at Red Barnet kan blive anklaget for at redde børns liv. Det har vi gjort samtlige år siden 1945, hvor vi blev stiftet. Vi har reddet børn i orkanens øje, i kugleregn og efter sultkatastrofer. Nu gør vi det på Middelhavet, hvor to-tre børn drukner hver evig eneste dag. Red Barnet har udelukkende et humanitært ærinde, og vi har aldrig modtaget politianmeldelser for vores enorme arbejde i Afrika, Mellemøsten og Asien. Det er en brøkdel af vores arbejde, der foregår til vands, fordi vi i disse år har en akut humanitær situation i Middelhavet, siger Jonas Keiding Lindholm.

Han så helst, at havredning slet ikke var nødvendigt. Og at nogle af de store migrantproblemer og flygtningestrømme kunne blive løst til lands.

- Men når det desværre ikke er tilfældet, kan Red Barnet ikke se stiltiende til. De børn, vi redder, har navne lige som mine to døtre. De har en fremtid foran sig lige som mine børn. Når en båd er i havsnød, forholder vi os ikke til, om dem ombord har den ene eller anden årsag til at være i båden. Vi redder deres liv. I tæt samarbejde med de italienske myndigheder, som dirigerer redningsbåden derhen, hvor de ønsker. Derefter vurderer de italienske myndigheder, hvad der skal ske med dem. Vi agerer ikke myndighed, siger Jonas Keiding Lindholm.

DF er også kritiske

Der vil formodentlig være nogen, som synes, at Klaus Ewalds politianmeldelse af en hjælpeorganisation er uanstændig. Det bekymrer ham ikke.

- Hvis folk bliver forargede over min anmeldelse, er det deres sag. Hvis de synes, det er i orden, at Red Barnet praktiserer menneskesmugling, er det deres problem. Jeg kan bare ikke se stiltiende til. Jeg kan ikke komme i tanke om en sag med et lignende omfang, derfor venter jeg med spænding på at se, hvad anmeldelsen munder ud i. Hvis Københavns Politi finder anledning til det, burde det underrette de italienske kollegaer, hvis skibet anløber italiensk havn, siger Klaus Ewald.

Dansk Folkepartis Martin Henriksen har også været ude med kritik af Red Barnet, hvilket skyldes, at Klaus Ewald har delt sin politianmeldelse med Dansk Folkepartis Pernille Bendixen.

- Jeg er ikke medlem af DF, men jeg er lige som partiet drevet af en indignation over, at Red Barnet så åbenlyst ser stort på lovgivningen. Hvis man ser på de bøder, danske borgere fik for at smugle flygtninge til Sverige i 2015, er vi i en helt anden liga i denne sag. At sagen bringes op på højeste, politiske plan understreger kun, hvor alvorlig den er, siger Klaus Ewald.

Han har selv støttet Red Barnet økonomisk, men det stopper nu.

- Jeg har stor respekt for hjælpearbejde, men jeg støtter ikke organisationer, der helt åbenlyst begår ulovligheder, siger Klaus Ewald.

Annonce
Annonce
Danmark

Her er de nyeste corona-tal:

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Debat

April 1960: Gadegennembrud i Nørregade

Leder For abonnenter

Det er okay at være ufuldkommen - det er Mette Frederiksen også

Vi fejrer som bekendt påske, fordi Jesus, Guds søn, i disse dage for næsten 2000 år siden blev korsfæstet, døde, blev begravet - og på tredjedagen genopstod fra de døde. Påskedagene er derfor en fortælling om lidelse, smerte og død - og samtidig om det ufattelige, det guddommelige, det ophøjede. Påsken er imidlertid også ramme om noget såre menneskeligt, velkendt og jordnært; om disciplenes dårskab og svigefuldhed, deres misgreb og fejltrin, deres løgne, deres ufuldkommenhed. For Jesu disciple var fejlbarlige mennesker som os andre. De var kyniske og selviske, frygtsomme og troløse; de fornægtede ham, de stak af i rædsel, de tvivlede. Selv Jesus viste sig som et menneske, da angsten og afmagten og smerterne overmandede ham: "Min gud, min gud, hvorfor har du forladt mig", råbte han, da han hang på sit kors. På den måde binder påskedagene det guddommelige og det såre menneskelige sammen. De menneskelige svagheder, som du og jeg rummer, rummede Jesus og hans disciple også. Det, som du og jeg ikke magter, magtede Jesus og hans disciple heller ikke. For frygten er svær at bære, lidelsen er svær at bære, døden er svær at bære. Ikke mindst i disse tider. Påsken er tillige forræderiets tid. Om lidt forråder Judas sin kammerat. I den nattemørke Getsemane Have vil Judas gå hen til Jesus og kysse ham, give ham et judaskys, så de romerske legionærer kan anholde Guds søn og siden torturere og dræbe ham. De færreste af os har sendt et andet menneske i døden, men de fleste af os har ikke desto mindre svigtet et menneske, svigtet en tillid, snydt på vægten – og derfor kan fortællingen om Judas’ forræderi være genkendelig for mange af os. På søndag sker der noget ufatteligt: Jesus sætter sig ud over døden, genopstår fra de døde og bliver på den måde guddommelig. Inden da viser han og hans disciple sig som lige så ufuldkomne mennesker som alle os andre, statsminister Mette Frederiksen inklusive. Det giver en særlig ro for alle, uanset om man tror eller ej: At selv den, der er guddommelig, kan være ufuldkommen. Ligesom os andre.

Fyn

Sådan har corona ramt Fyn: Få overblikket over de nyeste tal fra myndighederne

Danmark

Live: Coronavirus ændrer studentereksamen - alle afgangselever skal op i færre fag 

Nordfyn

Den sidste vinder i avisens kampagne er fundet: Lone har købt havegrej og dagligvarer i Otterup

Mindeord For abonnenter

Mindeord: Pia Tørving var sprællevende, spændende og engageret - sådan vil vi huske hende

Annonce