Annonce
112

Anklager om skudsag fra Vollsmose: Gerningsmænd skød efter den forkerte

Vollsmose og området omkring var i årets første måneder plaget af skudepisoder. Nu skal en af dem, en skudepisode med en far og hans fire-årige søn, finde sin afgørelse i retten. Arkivfoto: Nils Svalebøg
Første retsdag i den store skudsag fra Bøgetorvet i Vollsmose afslørede store uenigheder. Anklageren mener, at skuddene mod en far og hans søn var tiltænkt en anden. Og forsvarerne hævder, at der slet ikke er de bander, som politiet mener strides.

Odense: Den første retsdag i sagen om adskillige skud mod en far og hans fireårige søn på Bøgetorvet begyndte torsdag med, at senioranklager Klaus Lauridsen gennemgik sagen for de tre juridiske dommere og nævningene.

Det skete under store protester fra forsvarerne, der mente, at anklageren gik for langt i forelæggelsen, der normalt er en objektiv gengivelse af de faktiske omstændigheder i sagen samt de uenigheder, der kommer i spil, og skal bevises.

Blandt andet protesterede flere forsvarere voldsomt, da anklageren fortalte, at den direkte anledning til skyderiet mod far og søn den 20. februar formentlig var, at man troede, at en anden, navngiven mand befandt sig i den bil, der blev skudt mod.

Annonce

- Grupper opfundet af politiet

Uenighed er der også om, hvorvidt skyderiet skete som del af en væbnet bandekonflikt. Mens anklageren koblede skyderiet 20. februar samt to yderligere skudepisoder den 24. og 27. januar sammen med en konflikt mellem en gruppe fra Bøgetorvet og en gruppe fra Korsløkkeparken, var forsvarerne af en anden opfattelse.

De fem tiltalte, som ifølge anklageren er medlemmer af Bøgetorvsgruppen, nægter alle dette - og nægter, at der i det hele taget skulle eksistere en sådan gruppe.

- Vores opfattelse er, at grupperingen er opfundet og defineret 100 procent af politiet, sagde Kim Bagge, der er forsvarer for en 22-årig mand. En anden forsvarer, Rasmus Amandusson, var enig:

- Bøgetorvsgruppen og Korsløkkegruppen er noget, politiet finder på i april, sagde han.

Spørgsmålet om grupperingerne er centralt i sagen, fordi der rejst tiltale efter en bestemmelse, der kan give op til dobbelt så hård en straf, hvis retten er enig med anklageren i, at der er skudt under en bandekonflikt.

Højstående Black Army-medlem

De fem unge mænd nægter sig skyldige. Den 20-årige, der af politiet er udpeget som skytten, erkender dog trusler, fortalte hans forsvarer Mie Sønder Koch.

Den 20-årig forklarede i retten, at han ikke var uvenner med nogen i Korsløkkeparken, men at han havde brugt en gaspistol til at skræmme manden i bilen, som han syntes, var irriterende. Pistolen affyrede ikke nogen ammunition, men gav kun et brag, fortalte han. Han undskyldte dog, da han opdagede, at manden havde sin søn med i bilen.

Anklageren viste hele episoden på videoovervågning fra Vollsmose. Her var det ikke tydeligt for de mange tilhørere, om der blev skudt med skarpt, som der er rejst tiltale for.

Også en tidligere hændelse samme dag blev der vist video og fotos fra. Den fandt sted på Ejbygade, hvor mindst to af de tiltalte befandt sig. En af dem, en 22-årig mand, var før blevet presset til at gå med i en bande, forklarede han.

Fordi han havde nægtet, opsøgte nogle mænd ham og overfaldt ham med peberspray og en kniv. Heriblandt en mand i en Range Rover, der med sine fingre lod som om, han skød efter den 22-årige.

- I skal rammes alle sammen i dag, lød det ifølge den tiltalte fra manden, som har været blandt de øverste i hierarkiet i Odense-banden Black Army.

Det var denne mand, som de fem ifølge anklageren troede sad i bilen på Bøgetorvet senere samme aften. Det afviste den 20-årige altså, men forklarede, at dødstruslen fra det tidligere højtstående bandemedlem, var grunden til, at han havde gaspistolen på sig. Hvis dem fra Ejbygade kom, ville han skræmme dem med den, sagde han.

Ambulance tilkaldt

Eftermiddagen udviklede sig dramatisk, da en nævning pludselig fik det dårligt i det varme retslokale med fyldte tilhørerpladser. Hun faldt sammen på sin stol og blev hjulpet ud bagved af politifolk og de fængselsbetjente og kommende transportbetjente, som følger de tiltalte tæt under sagen.

Blandt tilhørerne var til alt held en sygeplejerske, som kunne træde til med sin assistance. Og efter kvinden kortvarigt var blevet tilset af ambulancereddere, kunne hun selv forlade retssalen til fods, dog støttet af redderne.

Sagen fortsætter fredag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Odeon. Jeg håber, at sandheden kommer frem

Læserbrev: Det glæder mig at læse, at borgmester Peter Rahbæk Juul (S) nu også bakker op om en forklaring fra Odeon i forbindelse med aflysningen af den eksilkinesiske dansetrup Shen Yun. Forhåbentlig kan vi nu endelig kan få en afklaring på, hvilken af de forskellige forklaringer Odeon ønsker at holde fast i, om der rent faktisk er hold i én af disse forklaringer, eller om Kinas håndlangere virkelig har fået slået deres klo i Odeon. Borgmesteren har tidligere givet udtryk for, at byråd og myndighed skal passe på med at stikke deres lange næse i en privat virksomhed og deres forretning. Men når selvsamme virksomhed er ejet og betalt af byens borgere og har indgået en driftsaftale med Odense Kommune, er det en anden sag. Med dén aftale har Odeon nemlig forpligtet sig til at overholde Odense Kommunes kulturpolitik, ”Med odenseanerne i centrum. Kunst- og kulturliv som storbygenerator”, som tager udgangspunkt i følgende; beriger, udfordrer og skærper odenseanerne gennem hele livet; bidrager til odenseanernes livskvalitet, trivsel og udfoldelsesmuligheder inden for kunst og kultur og; skaber fællesskaber mellem mennesker og sammenhængskraft i byen. Ydermere skal ‘...kunst- og kulturlivet i Odense være relevant for sit publikum’ samt …’berige og bidrage med kant og refleksion til odenseanerne og byens gæster.’ Uanset af hvilke årsager Odeon begrunder aflysningen af Shen Yun med, mener jeg ikke, at de har levet op til deres aftale. Og det ser jeg som et kæmpe troværdighedsproblem - for Odeon selv, vores by, borgere og besøgende. Men især for Odense set i et internationalt perspektiv. Jeg håber, at sandheden ser dagens lys, så vi alle fremadrettet kan være forvisset om, at i Odense er der rum for alle former for kunst og kultur.

Odense For abonnenter

Odense Kommune erkender svigt: Spejlglat vej skulle have været saltet længe inden dødsulykke

Annonce