Annonce
Danmark

Anklager i mishandlingssag:- Afstumpet og afskyeligt, hun var bange med god grund

Retten i Viborg er rammen om en voldsom sag mod fem unge, der er tiltalt for en stribe forhold, som handler om frihedsberøvelserr, voldtægter, ydmygelser, brutal vold, mishandling, røveri, dødstrusler, vidnetrusler og hærværk. Arkivfoto: Ritzau Scanpix
Anklagemyndigheden vil have 28-årig mand idømt tidsubestemt forvaring. Han er hovedtiltalt i sagen, hvor han og fire venner ifølge anklageskriftet har udsat unge kvinder for indespærring, mishandling, voldtægter og meget mere.

Retssag: Pia Koudahl er specialanklager i personfarlig kriminalitet. Som sådan har hun set og hørt lidt af hvert. Det fik hende ikke til at lægge fingrene imellem mandag i et retsmøde i Viborg.

Her sagde hun sin mening om de forbrydelser, hvormed fire mænd i tyverne og en kvinde på 19 år, ifølge anklageskriftet har omdannet tilværelsen for en nu 24-årig kvinde til et mareridt af vold, trusler, indespærring, røveri, voldtægter og ydmygelser.

- Det er afstumpet og uhyrligt, lød Pia Koudahls karakteristik af det, der er sket på flere adresser på Skive-kanten gennem mere end halvandet år.

Ofrets tidligere kæreste er en 28-årig mand, der er hovedtiltalt i sagen, hvor anklageskriftet omfatter 17 straffelovsovertrædelser. De fire vedrører en anden kvinde, som han tidligere har været kæreste med.

- Han er en meget farlig person. Forvaring er ganske enkelt nødvendig for at forebygge ny kriminalitet, sagde Pia Koudahl.

Hun støttede sig til anbefalingen fra retslægerådet. Her er konklusionen, at den 28-årige finder personlig tilfredsstillelse i vold, er narcicisstisk og uempatisk og udgør en nærliggende og væsentlig fare for andres liv, helbred og frihed.

Annonce
Han er en meget farlig person. Forvaring er ganske enkelt nødvendig for at forebygge ny kriminalitet.

Pia Koudahl, specialanklager - om tiltalt i mishandlingssag

Flugt reelt umuligt

Pia Koudahl argumenterede for, at den 28-årige mand havde kvinderne og de medtiltalte venner under total kontrol ved at bruge vold og true med vold. Det er fremgået, sagde hun, utvetydigt af alle forklaringer i retten, også af de medtiltalte i sagerne om den 24-årige kvinde.

- Hun er flere gange truet til ikke at fortælle om volden til andre. Dét er svaret på, hvorfor hun ikke fortæller om det til naboer og til politiet. Han sagde gentagne gange, at hun eller hendes familie ville blive slået ihjel. Hun var bange med god grund, sagde Pia Koudahl.

Af samme grund mente hun ikke, den 24-årige kvinde rent faktisk kunne stikke af, heller ikke når hun luftede ekskærestens hund.

- Han har kontrolleret kvinderne dagen rundt, hvor de har skullet leve med volden og truslen om mere vold. Under de vilkår var flugt ikke en mulighed, selv når døren ikke var låst, sagde Pia Koudahl.

Hun argumenterede samtidig for, at hvis domsmandsretten ikke vil give en tidsubestemt forvaringsdom, bør den 28-årige mand ikke idømmes mindre end syv års fængsel.

Forsvarer: Mangelfulde beviser

Anklagemyndigheden ønsker en 23-årig tiltalt mand i sagen idømt mindst to års fængsel, mens den 19-årige kvinde ønskes henvist til psykiatrisk behandling i mindst et år. For to af de fem tiltalte mangler læge- og mentalundersøgelser, før retten kan tage stilling til deres rolle.

Den 28-årige har ikke villet besvare et eneste spørgsmål. Hans forsvarer, Karen Marie Jespersen, returnerede mandag anklagerne med benægtelser i langt de fleste tilfælde.

Hun fandt ikke anklagerne bevist og argumenterede for, at straffelovsovertrædelser, der er sket, højst kan udløse to års fængsel.

Forsvarerne til to andre tiltalte fandt helt ikke beviserne tilstrækkelige til at blive dømt efter anklageskriftets ordlyd.

Der falder efter planen dom mandag 3. februar.

Det handler sagen om

Fire mænd i alderen 23-28 år og en kvinde på 19 år er ved Retten i Viborg tiltalt i et anklageskrift på 17 punkter for overtrædelse af otte straffelovsparagraffer.

Deres ofre er to unge kvinder, den ene af dem gennem omkring halv-
andet år, fremgår det af anklageskriftet.

Lovovertrædelserne drejer sig om frihedsberøvelse, voldtægter, dødstrusler,
rå, brutal og farlig vold, mishandling, røveri, dødstrusler, ulovlig tvang, og hærværk.

Højslev Kirkeby er en af de småbyer ved Skive, hvor mishandling og overgreb i den helt store skala er overgået to kvinder ifølge anklageskriftet. Husene på billedet har intet med sagen at gøre. Arkivfoto: Flemming Mønster
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Har vi et ansvar overfor den dræbte kvindes døtre?

Der er nogle ting, der er så barske, at du ikke kan læse om dem i avisen. Billederne af en ung syrisk kvinde fra Langeskov og hendes ni-årige søn, der blev dræbt og efterladt i en skov i Syrien. Dem kan du ikke se i Fyens Stiftstidende. Vi fortæller heller ikke, hvordan det præcist foregik, da deres liv endte i et middelalderligt ritual angiveligt udført af deres egen mand og far. Det er så forsimplet, uhyggeligt og afstumpet, at det ikke er til at forstå. Hvis du har lyst til at læse og se, hvad der skete natten til en søndag i februar i det nordlige Syrien tæt på grænsen til Tyrkiet, så kan du finde det i andre danske medier. Men vi bliver nødt til at tage en snak om, hvorfor en flygtningefamilie fra Langeskov vælger at rejse tilbage til det land, der er flygtet fra. Hvorefter familiens overhoved efter beskrivelser fra lokale medier og bekendte vælger at begå et sharia-inspireret mord på sin kone og søn. Den unge kvinde, der kom til Danmark for fire år siden, var efter alle beskrivelser særdeles velintegreret. Hun har taget kørekort og var netop ved at afslutte en uddannelse som frisør. Hendes ældste barn gik i 1. kasse i en dansk skole og havde danske venner. Paradoksalt nok var det netop derfor, kvinden endte med at dø, ifølge hendes venner i Danmark. Hun var blevet for dansk til sin ægtemand, der er gammel nok til at være hendes far. Rejsen til Syrien er efter alt at dømme sket i hemmelighed. Blev kvinden presset til at tage af sted? Har hun vidst, der var fare på færde? Det er ikke sikkert, vi nogen sinde får svar på de spørgsmål. Hendes mand meldte sig efter drabene til de lokale myndigheder, og lad os da håbe, de beholder ham et godt stykke tid, så han ikke kommer til Danmark igen. Lige nu og her er det mest presserende spørgsmål, hvad der skal ske med kvindens to yngste børn. To piger, der begge er født i Danmark, og som nu opholder sig hos familie i Syrien. Har vi i Danmark et ansvar over for dem? Eller skal vi lade dem sejle deres egen sø, og så må de klare sig, som de kan hos familien i Syrien?

Odense

Til trods for myndighedernes anbefalinger: Fjernvarme Fyn aflyser arrangement på grund af coronavirus

Annonce