Annonce
Odense

Anklager ønskede mindst tre års fængsel: Men unge mænd blev frifundet for voldtægt

De to mænd er frifundet i sagen om en voldtægt i Munke Mose i september. Foto: Michael Bager
  • Tirsdag eftermiddag kom Retten i Odense frem til en afgørelse i sagen om to unge mænd, der var tiltalt for voldtægt af en ung kvinde i Munke Mose.
  • Det afgørende punkt var mangel på beviser, der direkte tydede på voldtægt.

To unge mænd på 24 og 25 år blev i Retten i Odense tirsdag eftermiddag frifundet i en sag, hvor de var tiltalt for voldtægt af en ung kvinde på en bænk i Munke Mose den 15. september. Her skulle den 24-årige, ifølge anklageskriftet, have holdt kvinden, imens den 25-årige tiltvang sig fuldbyrdet voldtægt.

En dommer og to domsmænd skulle vurdere sagen, og to ud af de tre vurderede, at der ikke var tilstrækkelig bevis for, at det skulle være voldtægt frem for frivillig samleje, der fandt sted den septembernat.

Dermed lyttede retten til de to forsvarer, der blandt andet under deres procedure lagde vægt på, at kvinden på grund af beruselse havde flere sorte huller, hvor hun ikke kunne huske noget fra aftenen.

- Det her er et godt eksempel på, at to lige fulde mennesker kan ende et sted, de ikke er klar over, og så kan vi ende her i retten, sagde den ene forsvarer og fokuserede på, at det afgørende spørgsmål var, hvorvidt hun havde sagt nej før eller under det påbegyndte samleje.

Det tvivlsspørgsmål og kvindens manglende hukommelse om, hvad der reelt var sket, mente han skulle tale for en frifindelse.

- Der må ikke være nogen tvivl, når man dømmer en ung mand for voldtægt, sagde han.

Annonce

Ingen tvivl hos anklageren

Anklageren mente især, at de to unge mænds meget forskellige forklaringer vidnede om to mænd, der vidste, de havde gjort noget forkert.

- Det giver ingen mening, at to så tæt på begivenheden har så forskellige forklaringer, sagde han og lagde blandt andet vægt på, at han mente, der var stor troværdighed i den unge piges forklaring.

Derudover mente anklageren, at de øvrige forklaringer, der tirsdag blev hørt i retten fra de fem indkaldte vidner, støttede pigens forklaring. Det var blandt andet taxachaufføren, der fortalte, at han kørte en grædende kvinde hjem til sin mor, samt moderen, der fortalte, hvordan hun modtog en ulykkelig datter tidligt om morgenen den 15. september.

Derudover forklarede den 25-årige tiltaltes ekskæreste sig også i retten og fortalte, at hun ikke mente, at den 25-årige kunne finde på at voldtage, hvorefter en læge for lukkede døre talte for retten.

Retssagens sidste vidne var en veninde til offeret, der blandt andet fortalte, hvordan den tidligere glade og energiske kvinde er blevet utryg og indelukket.

På baggrund af de vidneudsagn og de forskelligrettede forklaringer fra de tiltalte mente anklageren, at der var grundlag for mellem tre og tre og et halvt års fængsel til de to tiltalte.

Det var retten ikke enig i og frifandt begge mænd.

Anklagemyndigheden har nu to uger til at overveje, om sagen skal ankes til landsretten.

Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Hvornår sker der noget?

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Annonce