Annonce
Danmark

Forældrepar i Vejen-sagen skal igen på anklagebænken for vold og seksuel misbrug af fire piger

Landsretten indleder mandag ankesagen mod et forældrepar fra Vejen. De er tiltalt for omfattende og årelangt misbrug af deres børn. Foto: Claus Thorsted
Vestre Landsret i Esbjerg indleder mandag den grufulde Vejen-sag, hvor et forældrepar igen skal på anklagebænken for vold og seksuel misbrug af fire piger. Manden fik fire års fængsel, mens moren blev frikendt.

Forældreparret i den såkaldte Vejen-sag vender mandag formiddag tilbage til retssalen, når Vestre Landsret indleder en nævningeankesag, som drejer sig om grov vold mod og seksuelt misbrug af kvindens fire børn.

For næsten præcis et halvt år siden blev den nu 63-årige mand idømt fire års fængsel for flere gange at have haft samleje og anden sex med en dengang seksårig steddatter. Manden modtog dommen i byretten.

Moren blev frifundet i byretten, da dommen faldt den 5. april i år.

Anklagemyndigheden har anket til skærpelse.

Parret blev anholdt i november 2017 og sad varetægtsfængslet fra december 2017 og frem til den opsigtsvækkende sag begyndte i retten i Esbjerg.

Annonce

Ankesagen

Ankesagen mod forældreparret fra Vejen foregår i Vestre Landsrets afdeling i Esbjerg.

Landsretten har afsat fem dage til ankesagen, som indledes mandag formiddag. der afsiges formentlig dom på fredag.

Perversiteter

Anklageskriftet var omfattende og én lang opremsning af seksuelle perversiteter, vold og mishandlinger. Begge forældre stod tiltalt for at have været fælles om nogle af mishandlingerne, mens den 63-årige mand også skal have været ene om at begå de grufulde overgreb. Også andre ukendte personer skal have deltaget.

I alt 17 forhold begået i perioden fra 1987 og til 1994 lød det oprindelige anklageskrift på. Kvinden er biologisk mor til alle de forurettede, mens manden er biologisk far til to af de forurettede.

I byretten var to psykiatere og en psykolog blandt de indkaldte vidner. De kendte pigerne fra dengang og kunne berette, at de nu voksne børn havde været udsat for barske oplevelser.

Men byretten fandt med undtagelse af de seksuelle overgreb mod den seksårige pige, som i dag er 34 år, ikke bevisførelsen tilstrækkelig for de øvrige forhold. Forholdene vedrørende trusler, vold og forsætlig fareforvoldelse blev i byretten anset som forældede.

Baggrunden for frifindelsen i byretten af pigernes nu 60-årige mor samt en række anklager mod manden skyldtes dels divergerende og forskellige forklaringer fra de nu voksne børn, dels at forholdene ligger omkring 30 år tilbage i tiden. De fire piger forklarede i byretten, hvordan vold og seksuelle overgreb var en del af hverdagen i hjemmet i Vejen.

Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Tidligere rådmand Per Berga er død

Assens

Slanger i fokus på Terrariet

Leder For abonnenter

22-årige Kamilla fik afslag som smedelærling: Det er da for dumt

Årstallet er 2019, og ligestillingen og ligeberettigelsen har været her længe. Derfor kan sygeplejersken sagtens være en mand, ligesom smeden sagtens kan være en kvinde. Eller … nå, nej, det kan smeden så åbenbart ikke. Den 22-årige Kamilla Søndergaard berettede i hvert fald i avisen tirsdag om, hvordan hun måtte igennem en syndflod af afslag, hvoraf mange handlede om hendes køn, inden hun til sidst fandt en smedelærlingeplads på værftet i Assens. Inden da var hun blevet ramt af den ene dårlige forklaring efter den anden, herunder den dårligste af alle: Nej, du kan ikke blive smed, fordi du er pige. Alle disse rigide afslag er ikke givet i 1879 eller i 1919 eller i 1939. De er givet i 2019. Tænk sig: I 2019 siger nogle af de virksomheder, der bestandigt skriger efter arbejdskraft, stadig nej til at ansætte nye medarbejdere, blot fordi ansøgerne har et andet køn end de fleste andre ansatte på arbejdspladsen. Det er absurd. Og det er mistrøstigt. Danske virksomheder er ganske enkelt nødt til at åbne øjnene og rette interessen mod begge køn, hvis de fortsat vil have adgang til de bedste kandidater på markedet. Derfor er det glædeligt, at brancheorganisationerne Danske Maritime, Danske Havne og Danske Rederier er gået målrettet i gang med at styrke rekrutteringen af kvinder til job i typiske mandefag som maskinmester, skibsfører, smed og en række andre fagområder inden for Det Blå Danmark. For det er den eneste måde, hvorpå man kan sikre sig dygtige medarbejdere i fremtiden. Disse organisationer bør blive et forbillede for andre organisationer, brancher, virksomheder og uddannelsesinstitutioner, der stadig har bedst øje for det ene køn. For man er nødt til at henvende sig til både mænd og kvinder, hvis man vil styrke rekrutteringer. Det er nemlig ikke sikkert, at man bliver en god sygeplejerske, fordi man er kvinde. Eller at man bliver en god smed, fordi man er mand. Til gengæld er det sikkert, at man allerhøjst får fat i halvdelen af de klogeste talenter, hvis man kun henvender sig til det ene køn. Og det er da for dumt.

Fyn For abonnenter

Michael lider af paranoid skizofreni: - Min far kommer om natten og vil have mig med i graven

Annonce