Annonce
Kerteminde

Anker Boye talte dunder mod atomaffald på Fyn

- Vil vi ikke have en atomaffaldslosseplads tordnede Anker Boye, hvis klare meldinger blev meget vel modtaget.

Erhvervs- og vækstminister Vilhelmsen meldte afbud til folkemøde i Kølstrup to timer efter at have sagt ja.

Kølstrup/Kertinge: Det er som regel festligt at fylde år, men i Kølstrup og Kertinge markerede borgere, politikere, fagfolk og musikere søndag en fødselsdag af den trælse slags.

To år - godt og vel - har Kertinge Mark og Kerteminde Kommune levet i skyggen af truslen om at få Risøs atomaffald gravet ned.

Det ønskede beboerne at markere, og det skete med deltagelse af Kerteminde-borgmester Sonja Rasmussen, Borgerlisten, af Odense-borgmester Anker Boye, Socialdemokratiet, af biolog Søren Larsen og adskillige musikalske indslag, herunder Rebecca Brüel.

Hun sang så godt, hun kunne, om plutonium og høstede hjerteligt bifald, selv om det kneb med at få vejret trukket helt igennem.

- Det er længe siden, jeg har sunget, forklarede hun med et smil, mens hun havde gemalen Troels Trier ved sin side.

Han har skænket en særlig blå atomfisk til Kertinge som symbol på protesten.

- Egentlig er den lavet i forbindelse med atomulykken i Japan, men nu har vi jo ulykken her, forklarede han.

Han havde malet og signeret to malerier med fisken, og de blev skænket til henholdvis Kertemin ved borgmester Sonja Rasmussen og til Odense ved Anker Boye.

Han havde sagt ja til at tale ved folkemødet, og han dundrede mod et fynsk atomaffaldsdepot.

- Danmarks have skal ikke splittes i atomer. Hvem vil have hele Danmarks atomlosseplads i baghaven? Det vil ingen have, lød det fra borgmesteren, som hidtil ikke har blandet sig heftigt i debatten.

Men det gjorde Boye i den grad søndag.

- Der er jo allerede hul i spanden flere steder - f.eks i Tyskland, sagde han og henviste til et tysk atomaffaldslager, hvor der ifølge Boye er problemer med nedgravet atomaffald.

Kertinge Mark er et af seks steder i fem kommuner, som er i spil til at blive hjemsted for Risøs atomaffald.

Sundhedsminsiter Astrid Krag (SF) er efter hed politisk debat i efteråret blev pålagt at undersøge, om affaldet kan eksporteres til udlandet. Men det betyder ikke, at planerne om at lave et dansk slutdepot er begravet.

Derfor er Kertinge stadig i spil.

Annonce
Med fjorden som baggrund - folkemødet havde fin opbakning på den sidste søndag i maj.
Der var masser af musikalske indslag undervejs i det godt tre timer lange møde.
Rebecca Brüel sang så godt, vejret rakte - og fik en helhjertet tak fra publikum.
Borgmester Sonja Rasmussen fik ligesom Anker Boye et Troels Trier maleri af en blå atomfisk.
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Dødsfald i Odense Arrest: Meget beklagelig mørkelægning fra myndighedernes side

Det er beklageligt, at Fyns Politi og Kriminalforsorgen har mørkelagt den tragiske sag om den 27-årige danske mand, der lørdag morgen blev fundet død i Odense Arrest. Beklageligt fordi offentligheden har en legitim interesse i at få årsag og omstændigheder at vide, når en ung mand dør i politiets varetægt. Og beklageligt fordi mørklægningen baner vej for allehånde gætterier, der næppe er politi og myndigheder venligt stemt. Politiet begrunder mørklægningen med at sagen efterforskes, og det er sædvanligvis en begrundelse, som pressen respekterer. Der kan være gode grunde til, at politiet i faser af en efterforskning holder kortene tæt til kroppen. I dette tilfælde forekommer “hensynet til efterforskningen” dog at være en standardafvisning, der er hentet til lejligheden. For det første er det svært at se, at et dødsfald, som tilsyneladende ingen andre mennesker er impliceret i, kan kræve en mørkelagt efterforskning over flere dage. Men selv med accept af mulige faktorer, som lægfolk ikke kender til, er der - for det andet - spørgsmål, som politiet må kunne svare på, efterforskning eller ej. For eksempel spørgsmålet, om den afdøde mand skal obduceres - en oplysning, som politiet i mange andre sager går ud med af egen drift. Senest da en ung mand blev fundet druknet i Munke Mose. Den afdøde 27-årige mand var dansker og mistænkt for at have begået et mord i Sverige. Han blev anholdt af dansk politi fredag aften på den fynske motorvej ved Ejby. Det rejser en række spørgsmål, bl.a. om han fik skader i forbindelse med biljagten, om han var psykisk uligevægtig ved anholdelsen, og om han i løbet af fredag aften eller nat blev tilset af en læge. Relevante spørgsmål, idet man skal huske, at med anholdelse af en person følger også en forpligtelse til at passe på den anholdte. Indtil videre vil politiet end ikke oplyse dødsårsagen, og pressen må derfor nøjes med at give den generelle information, at det ind imellem sker, at indsatte i arresthuse begår selvmord. Disse hændelser forsøger medarbejderne i Kriminalforsorgen at komme i forkøbet, men det lykkes ikke altid, og det har omverdenen forståelse for. Af flere grunde vil det være i Fyns Politis interesse at trække mørklægningsgardinet helt eller delvist fra.

Danmark

Nederlag til styrelse: Skandalelæge må fortsætte med at omskære drengebørn

Annonce