Annonce
Odense

Anker Boye om Per Berga: - En vagthund og et ordentligt menneske

En situation, som Per Berga nåede at opleve nogle gange: Som byrådsmedlemmet med størst anciennitet skulle han på det konstituerende byrådsmøde efter et kommunalvalg give Anker Boye borgmesterkæden på. Billedet er fra december 2009. Foto: Kim Rune
Tidligere borgmester Anker Boye var ikke altid enig med afdøde Per Berga Rasmussen. Men til sidst fandt de to en fælles fortrolighed.

Da Anker Boye blev borgmester i 1994, havde Per Berga Rasmussen allerede været i odenseansk byrådspolitik i 20 år. I begyndelsen var forholdet mellem de to nok ikke decideret hjerteligt. Men de kom hinanden nærmere med tiden og nåede en personlig fortrolighed.

- Per var et ordentligt menneske med et varmt hjerte. Han var langt ude på venstrefløjen, men han rundedes med årene, og det var en triumf både for ham og for de mange mennesker, som stemte på ham, at han nåede at blive rådmand. Det afrundede en flot karriere, siger Anker Boye, der ligesom afdøde Per Berga forlod byrådet ved udgangen af 2017.

- Han var og yndede også at se sig selv som venstrefløjens vagthund, der bed os andre i haserne. Han så det som sin opgave at holde de borgerlige banditter i ørerne, og han kæmpede utrætteligt for dem med stort behov, lyder det videre fra Anker Boye.

Annonce

Fortrolighed i Eventyrhaven

Per Bergas rolle som vagthunden, der holdt øje med magten og systemet, kunne naturligvis godt være et irritationsmoment for Anker Boye, som i mange år repræsenterede netop toppen af den politiske magt i Odense. Men med tiden kom Boye og Berga hinanden nærmere - også menneskeligt.

- Han var en god og troværdig samarbejdspartner, siger Anker Boye om Per Berga.

- Til sidst havde Per det svært. I den fase har vi siddet på bænke i Eventyrhaven og talt om livet og de mere personlige ting. Vi opnåede en stor fortrolighed, siger Anker Boye.

- Og så vil jeg sige, at mine tanker i høj grad går til Pers kone, Jette. De havde et flot partnerskab ud over det sædvanlige. Hun var der altid, lige bag ved ham, som en tro støtte i en grad, som man sjældent ser, lyder det fra Anker Boye.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Byfester og markeder slipper for dyrt papirnusseri: En prisværdig skrotning

Man kan undre sig over, at et ministerium udsteder nye regler, hvor de negative virkninger er langt større end den mulige gevinst. Og at man fra politisk hold ikke kvæler den slags administrativt makværk, inden det forlader ministerkontoret. Men ud fra mottoet "bedre sent end aldrig" kan man også rose en minister, der ikke er bange for at smide en forfejlet regel i papirkurven. Ekstra prisværdigt er det, hvis skrotningen bremser overflødigt bureaukrati, som samfundet har rigeligt af. Lad os vælge den positive tilgang: Skulderklap til boligminister Kaare Dybvad Bek, som dropper en tåbelig ændring i et bygningsreglement. Ændringen ville gøre arbejdet surt for masser af frivillige, som bruger deres fritid på at gøre livet sjovere for tusinder af danskere. Hvis en række fynske folketingsmedlemmer nåede at presse ministeren, sådan som de ifølge Kertemindes borgmester Kasper Olesen lovede at gøre, må de gerne tage en del af æren. Den nu droppede ændring drejer sig om de byfester og markeder, som holdes overalt i landet. Nogle er velkendte og traditionsrige, andre dukker op og lukker igen. Fælles for dem alle er, at de er populære og at de primært arrangeres og drives af frivillig arbejdskraft. Ofte får arrangørerne hjælp af lokale idrætsforeninger, som honoreres med et beløb til den altid trængende klubkasse. Bortset fra fuldemandstvister og lidt trafikkaos har der aldrig været problemer med disse folkelige arrangementer. Så hvad der fik Transport- og Boligministeriet til at lancere stramninger, der skulle træde i kraft 1. januar, er svært at fatte. Men i hvert fald: Det var nu ikke længere nok, at kommunen enten gratis eller mod et beskedent gebyr lavede en pladsfordelingsplan. Nu skulle en plantegning laves af en ekstern certificeret brandrådgiver til mellem 1200 og 1500 kroner i timen. For et lille marked ville den samlede pris blive over 10.000 kroner. Dertil kom mere papirbøvl. Ifølge formand for Sammenslutningen By- og Markedsfester, Otto Skak, ville denne ekstraudgift og dette ekstraarbejde få mange foreninger til at lukke ned - til ærgrelse for mange og til gavn for ingen. Nu kan - med Dybvad Beks ord - frivillige bruge kræfterne på at være frivillige. En selvfølge, kan man tilføje.

Annonce