Annonce
Danmark

Anja var Cola-narkoman: Drak tre liter om dagen og vejede 100 kilo

Anja Møller har gemt sine jeans fra dengang, hun vejede 100 kilo.
I marts 2018 læste Anja Møller noget, der fik hende til at hugge bremsen i og vende sin livstil på hovedet. Nu har hun tabt 44 kilo, og i går løb hun sin tredje halvmaraton i år.

Forestil dig en kvinde på halvanden meter, som vejer 100 kilo. Så har du et før-billede af Anja Møller. Når hun kørte den gigantiske indkøbsvogn gennem kassen i Bilka om fredagen, lå der 10 halvanden liters flasker Coca Cola flasker i vognen plus masser af chipsposer, snacks og slik. Bland Selv-slik for 150 kroner for eksempel.

- Jeg vidste da godt, at jeg havde lidt på sidebenene dengang, men jeg så bare mig selv som en lidt buttet pige, siger Anja Møller.

Én begivenhed tvang hende til at ændre det billede markant. Den vender vi tilbage til, for vi skal først lige møde Anja Møller hjemme i Lund nordvest for Horsens. Her bor hun sammen med sin mand, Poul, og deres tvillingepiger på snart 18.

Anja tager imod med smil i en stram, sort Adidas t-shirt med korte ærmer. Hun vejer 56 kilo, og det er svært at forstå, det er den samme kvinde, som kørte sin kalorielæssede vogn gennem kassen i Bilka inde i Horsens for ikke ret længe siden:

- Det var i marts 2018, jeg fandt ud af, at nu skulle det være slut. Nu ville jeg tabe mig, siger hun.

Annonce
Anja Møller har gemt sine jeans fra dengang, hun vejede 100 kilo. Hvis hun begynder at frygte, at hun kan blive fristet til at drikke cola igen, så tager hun dem frem, og så er styrken tilbage: Jeg skal aldrig i den størrelse tøj igen, siger hun. Foto: Tommy Byrne

Vennen i posen

Men vi skal længere tilbage for at finde en forklaring på, hvordan en spirrevip på halvanden meter kommer til at veje 100 kilo.

- Som barn var jeg en lille livlig spirrevip, men det ændrede sig, da jeg blev teenager. Det gik ikke så godt med venner, og jeg blev drillet og mobbet, fordi jeg var lille, og fordi jeg var ordblind, siger Anja Møller.

Men hun havde én ven og trøster. En hun fandt i knitrende poser med chips eller slik. Én hun drak i store colaslurke.

- Jeg blev glad i det øjeblik, jeg spiste, og jo mere, jeg fik, jo mere glad blev jeg. Jeg trøstespiste rigtig meget, siger Anja Møller.

Nu var hun ikke bare ordblind og lille. Hun var også tyk. En ond spiral var sat i gang, og Anja kunne kun finde trøst ved at spise.

Siden har lækkerierne været Anjas ven og fjende sådan skiftevis. Hun har været igennem masser af slankekure, der har fået kiloene til at rasle af. Men de sprang på igen, og hun endte som regel med at blive endnu tykkere.

Den første gang, hun for alvor oplevede en sejr ved at tabe sig, var, da hun flyttede til Børkop, kom i lære som gartner og fik nye venner der.

- De så mig som den, jeg var, og de gik op i nogle andre ting, som jeg blev en del af. Vi cyklede ture og tog ud for at opleve noget, husker Anja.

Colafælden klapper

Hun tabte sig, og hun fik en kæreste, Poul. Han er hendes mand i dag og far til deres to døtre. Den første gang holdt kæresteforholdet til den lidt ældre Poul ikke så længe. Men nogle år senere (også i en af de slankere perioder) ringede Anja til Poul igen:

- Jeg spurgte, om han var hjemme, og om jeg måtte komme på besøg. Det måtte jeg gerne, og så tog jeg aldrig hjem igen, som Poul plejer at sige. Vi har boet sammen lige siden.

Men det med vægten blev ikke lettere af at blive et etableret par, husejere, gift og forældre. De kunne begge to godt lide sofahyggen med slik og chips og cola. Og der var også noget med kostvanerne:

- Poul var mest til sovs og kød og kartofler. Han er ikke så meget for grøntsager, så det var på den måde vi spiste. Og han kan spise alt, uden at tage på, siger Anja.

Slankekurene var også en del af Anjas liv. En af de store sejre var, da hun tabte 20 kilo i 2013. Hun skar alt det usunde væk. Nul cola, nul slik, nul kage. Kun sund mad. Hun begyndte at løbe seriøst og nåede også af fuldføre en halvmaraton, inden det gik galt igen.

- Jeg forbød mig selv alt, og det var en fejl. Da jeg kom til at drikke en halv liter cola, faldt jeg i. Det er svært at forklare andre, men det var bare så stor en nydelse, at jeg bare skulle have mere. Mere og mere, og så var jeg tilbage igen, siger Anja Møller.

Før hun fik set sig om, havde hun taget det hele på igen og meget mere oveni.

- Når det gik galt med en kur, blev jeg træt af mig selv, jeg mistede min selvtillid og blev irritabel og så negativt på alting.

Halvmarathon er blevet en del af Anja Møllers livsstil. Der er medaljer at vise frem, og der er altid nye løb i kalenderen, som kan holde hende på sporet. Foto: Tommy Byrne

Det skal være løgn

Nu kommer vi til, hvad der skete i marts sidste år, som fik Anja til at tage det endelige opgør med fedtdepoterne. Det var da hun blev indlagt med symptomer på meningitis og blev vejet og målt i alle ender og kanter.

Da hun blev udskrevet, gik hun ind for at se, hvad lægerne havde skrevet i hendes journal:

- Der stod blandt andet, at ”patienten er ekstremt fed”. At få sådan noget sort på hvidt med en læges ord, det ramte mig hårdt. Jeg vidste jo godt, at jeg havde lidt på sidebenene og var buttet, men jeg havde ikke set mig som ekstremt fed. Det skal være løgn, tænkte jeg. Det skal bare ikke stå der igen. Det var den dag, jeg vendte 180 grader, siger Anja Møller.

På det tidspunkt drak Anja så meget cola, at hun var afhængig og ville blive syg af at droppe det på én gang.

- Jeg drak 2-3 liter Coca Cola om dagen. Jeg sov dårligt. Jeg vågnede om natten og drak en halv liter cola. Og det første, jeg gjorde om morgenen, var at drikke cola. Dengang føltes det ikke så slemt, for jeg spiste jo ikke så meget. Jeg drak mig mæt i cola, siger hun.

Anja Møller begyndte langsomt med at skære en halv liter af cola-forbruget hver uge, så der gik seks uger, inden hun var cola-clean.

Hun satte også små gaver i udsigt til sig selv som belønning.

-Jeg kan huske, at ved de første 10 kilos vægttab måtte jeg købe en lille sort skuldertaske, som jeg havde ønsket mig længe.

Sejr. Anja Møller føler, hun er nået ind til den lille livlige spirrevip, hun var som barn, efter at have smidt 44 kilo siden marts 2018.Foto: Tommy Byrne

Diætist og sjælesørger

Efter fem måneder havde hun tabt 30 kilo og sad lidt fast. Her var det, hun opsøgte en diætist. Både for ikke at falde i fælden igen og for at komme længere ned i vægt.

- Med diætisten fik jeg mere styr på kosten på en fin måde. Jeg skal ikke følge en bestemt kostplan, men har bare en oversigt over, hvilke råvarer jeg kan bruge til de forskellige måltider, og så kan jeg selv jonglere. Jeg spiser stadig kød og sovs, men i stedet for tre frikadeller spiser jeg kun én, og så spiser jeg mere af det grønne.

- Motion betyder også meget. Da jeg begyndte, kunne jeg kun gå ture, og første gang, jeg løb, kunne jeg kun løbe 10 meter, siger Anja Møller.

Nu løber hun tre gange om ugen sammen med sin 68-årige far, og de deltager i store motionsløb sammen. I går løb de Vejle Ådal Halvmaraton, og tidligere i år har Anja løbet både Lillebælt Halvmaraton i Middelfart og Aarhus City Halvmaraton. Og hun er allerede tilmeldt nye løb.

- Det hjælper mig, at der hele tiden er noget at se frem til og være i form til. Så falder man ikke i, siger hun.

Anja Møller føler, at hun er blevet et andet menneske.

- Jeg er gladere, har mere energi, har mere lyst til at være social. Jeg arbejder i en vuggestue og nu er det pludselig mig, der har overskud til at tumle med børnene, siger hun.

Men selv om det kører på skinner, møder hun stadig op hos sin diætist en gang om måneden.

- Den store prøvelse er jo at holde det nu. Man kan godt sige, at min diætist også er en slags psykoterapeut, for jeg har jo en sårbarhed indeni, som har startet det hele, så det handler også om at snakke om, hvordan jeg har det. Og om at blive beroliget, hvis jeg er faldet i, siger Anja Møller.

- I dag spiser jeg både sovs og kage ind imellem. Bare meget mindre. Smagen og nydelsen er jo den samme, selv om det kun er et lille stykke kage, siger hun.

Anja Møller har operativt fået fjernet noget overflødigt hud, og spørger man hende, hvad hun vejer om et år, er hun ikke i tvivl:

- Det samme eller lidt mindre.

Et før-billede af Anja Møller, før hun kom i gang med slankekuren. Anja Møller er halvanden meter høj, og vejede 100 kilo. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg For abonnenter

Massiv jordforurening nej tak: Flertal i Nyborg Byråd vil ikke købe den forurenede Lynfrosten-grund

Annonce