Annonce
Odense

Anders Bondo om Erik Schmidt-sagen: En tavshedskultur gavner ikke nogen

- Så sent som i sidste uge har jeg oplevet to tilsvarende sager, hvor lærere får at vide, at hvis de ikke tier stille, så kan det få tjenstlige konsekvenser, fortalte Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen forud for tirsdagens retssag om Erik Schmidts advarsel. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der skal være plads til at ytre sig - også kritisk - fastholder Anders Bondo Christensen, der som formand for Danmarks Lærerforening ikke vil afvise at tage sagen om Erik Schmidts tjenstlige advarsel til Højesteret, hvis det bliver nødvendigt.

Annonce

Hvad er det, der gør den her sag så vigtig og principiel, at Danmarks Læreforening nu i foreløbig mere end fire år har brugt både tid og penge på den?

- Det er så vigtigt, at lærere har mulighed for at ytre sig, at være kritiske og blande sig i, hvordan tingene skal udvikle sig. Hvis vi får sådan en tavshedskultur, er det ikke til fordel for nogen. Vi skal have en dynamisk skole, hvor tingene kan diskuteres, for det er det, der skaber udviklingen.

- Derfor er sagen med Erik Schmidt så principiel. Så sent som i sidste uge har jeg oplevet to tilsvarende sager, hvor lærere får at vide, at hvis de ikke tier stille, så kan det få tjenstlige konsekvenser. Og det er en helt, helt forkert vej at gå.

Så det er ikke en enkeltsag, men et eksempel på en generel tendens?

- Ja, det er bestemt noget, vi oplever i stigende omfang. Når jeg er ude på medlemsmøder, hører jeg rigtig mange fortælle om, at nej, de skal ikke have noget sagt, for tænk, hvis det nu får konsekvenser. Og det er fordi, der ligger et stort pres. Også på skolelederne. Derfor har vi brug for helt generelt at få ændret på kulturen, og derfor synes jeg også, det bedste udfald vil være, at Odense Kommune siger, de dropper den advarsel og kommer videre.

- Det er også en fordel for kommunen at have medarbejdere, der er kritiske og engagerede. Og så er Erik på mange måder et symbol. Han har været en fantastisk lærer i hele sit lærerliv. Jeg var til hans afskedsreception, hvor jeg hørte, hvordan hele lokalbefolkningen - også den tidligere brugsuddeler og præsten - fortalte om den fantastiske indsats, han havde leveret. Og man skal selvfølgelig ikke lukke munden på sådan en dygtig og engageret lærer. Tværtimod.

Men man skal vel også opføre sig anstændigt og respektere ledelsesretten. Hvor går grænsen?

- Selvfølgelig skal man det. Grænsen går der, hvor vi skal kunne tale med hinanden. Jeg skal ikke kunne sige, hvad der skete på det møde på skolen, det skal retten afgøre, men der skal være plads til et knubbet ord. Så kan man klappe hinanden på skulderen bagefter og sige, "er det den måde, vi skal tale med hinanden på?". Men man skal ikke begynde at give tjenstlige sanktioner, for så lukker man munden på folk. Og det er der ikke brug for.

Nu afventer I selvfølgelig landsrettens afgørelse, men er sagen så principiel for jer, at I vil overveje at få den helt til Højesteret?

- Jeg håber rigtig meget, at den her sag falder ud til Eriks fordel. Men skulle den ikke det, må vi overveje, hvad vi så skal. Om vi så for eksempel skal have ændret på noget lovgivning - det må vi tage derfra.

Men du vil ikke afvise Højesteret?

- Nej, sagen har i hvert fald stor principiel betydning for os. Men det vil vi vurdere, når vi kender resultatet. Nu er der en del medieomtale af hele problemstillingen omkring offentligt ansattes ytringsfrihed, og det er i sig selv et positivt udkom af den her sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Faaborg-Midtfyn

Brandmænd frygter for deres liv på motorvejen: - Vi er mere trygge ved at kravle ind i et brændende hus end at stå på motorvejen

Annonce