Annonce
Odense

Anders Bondo om Erik Schmidt-sagen: En tavshedskultur gavner ikke nogen

- Så sent som i sidste uge har jeg oplevet to tilsvarende sager, hvor lærere får at vide, at hvis de ikke tier stille, så kan det få tjenstlige konsekvenser, fortalte Danmarks Lærerforenings formand Anders Bondo Christensen forud for tirsdagens retssag om Erik Schmidts advarsel. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Der skal være plads til at ytre sig - også kritisk - fastholder Anders Bondo Christensen, der som formand for Danmarks Lærerforening ikke vil afvise at tage sagen om Erik Schmidts tjenstlige advarsel til Højesteret, hvis det bliver nødvendigt.

Hvad er det, der gør den her sag så vigtig og principiel, at Danmarks Læreforening nu i foreløbig mere end fire år har brugt både tid og penge på den?

- Det er så vigtigt, at lærere har mulighed for at ytre sig, at være kritiske og blande sig i, hvordan tingene skal udvikle sig. Hvis vi får sådan en tavshedskultur, er det ikke til fordel for nogen. Vi skal have en dynamisk skole, hvor tingene kan diskuteres, for det er det, der skaber udviklingen.

- Derfor er sagen med Erik Schmidt så principiel. Så sent som i sidste uge har jeg oplevet to tilsvarende sager, hvor lærere får at vide, at hvis de ikke tier stille, så kan det få tjenstlige konsekvenser. Og det er en helt, helt forkert vej at gå.

Så det er ikke en enkeltsag, men et eksempel på en generel tendens?

- Ja, det er bestemt noget, vi oplever i stigende omfang. Når jeg er ude på medlemsmøder, hører jeg rigtig mange fortælle om, at nej, de skal ikke have noget sagt, for tænk, hvis det nu får konsekvenser. Og det er fordi, der ligger et stort pres. Også på skolelederne. Derfor har vi brug for helt generelt at få ændret på kulturen, og derfor synes jeg også, det bedste udfald vil være, at Odense Kommune siger, de dropper den advarsel og kommer videre.

- Det er også en fordel for kommunen at have medarbejdere, der er kritiske og engagerede. Og så er Erik på mange måder et symbol. Han har været en fantastisk lærer i hele sit lærerliv. Jeg var til hans afskedsreception, hvor jeg hørte, hvordan hele lokalbefolkningen - også den tidligere brugsuddeler og præsten - fortalte om den fantastiske indsats, han havde leveret. Og man skal selvfølgelig ikke lukke munden på sådan en dygtig og engageret lærer. Tværtimod.

Men man skal vel også opføre sig anstændigt og respektere ledelsesretten. Hvor går grænsen?

- Selvfølgelig skal man det. Grænsen går der, hvor vi skal kunne tale med hinanden. Jeg skal ikke kunne sige, hvad der skete på det møde på skolen, det skal retten afgøre, men der skal være plads til et knubbet ord. Så kan man klappe hinanden på skulderen bagefter og sige, "er det den måde, vi skal tale med hinanden på?". Men man skal ikke begynde at give tjenstlige sanktioner, for så lukker man munden på folk. Og det er der ikke brug for.

Nu afventer I selvfølgelig landsrettens afgørelse, men er sagen så principiel for jer, at I vil overveje at få den helt til Højesteret?

- Jeg håber rigtig meget, at den her sag falder ud til Eriks fordel. Men skulle den ikke det, må vi overveje, hvad vi så skal. Om vi så for eksempel skal have ændret på noget lovgivning - det må vi tage derfra.

Men du vil ikke afvise Højesteret?

- Nej, sagen har i hvert fald stor principiel betydning for os. Men det vil vi vurdere, når vi kender resultatet. Nu er der en del medieomtale af hele problemstillingen omkring offentligt ansattes ytringsfrihed, og det er i sig selv et positivt udkom af den her sag.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme For abonnenter

Gamle nyheder, 1994: 47 husmødre fra Vester Hæsinge kørte galt

1994 47 medlemmer af Vester Hæsinge Husmoderforening fik i går formiddag en grim forskrækkelse, da den udflugtsbus, som de var passagerer i, løb løbsk, fordi bussens fører pludselig sank død om bag rattet. Den førerløse bus fortsatte ind på en markvej og væltede om på siden med bagenden hængende ud over en to meter dyb grøft. To passagerer blev lettere kvæstet og kørt til Aabenraa Sygehus, men det kunne være gået langt værre, siger den vagthavende hos Haderslev Politi. Bussen var på vej fra Vester Hæsinge til Møgeltønder, da ulykken skete. De forskrækkede passagerer kunne ikke komme ud af bussen, men måtte vente på assistance fra Falck, der ved hjælp af en stige fik passagerne ud. 1969 - Jeg er helt på det rene med, at det er et spring ud i det uvisse, og ikke mindst derfor er jeg lykkelig for, at teaterchef Kai Wilton er indstillet på, at jeg kommer tilbage, hvis jeg ”brænder fingrene”. Det siger skuespillerinden Lone Helmer, der har fået orlov fra Odense Teater med udgangen af denne sæson for at prøve kræfter med nye opgaver i København. Lone Helmer, der kom til Odense Teater for syv år siden, har været en af teatrets flittigst benyttede skuespillerinder. Hun mener, at det vil være afgørende for hendes videre udvikling, at hun får lejlighed til at arbejde i andre ensembler og med andre instruktører. Der har allerede været bud efter hende fra både tv og filmselskaber. 1944 Opførelsen af de 340 bunkers, som vi skal have i Odense, skrider kun langsomt fremad. Det går ganske godt med støbningen af cementskelletterne, men der er store vanskeligheder med at få inventaret i orden. De sidste dage har arbejdet på de ellers fuldførte dækningsrum ligget stille, fordi der er opstået diskussion om, hvorvidt der skal være fire eller færre elektriske lamper i hvert rum. Driftsbestyrer Westergaard, Randers Elektricitetsværk, har over for Statens Civile Luftværn protesteret mod opsætning af fire lamper, hvilket han hævder er spild af materialer, da man kan nøjes med mindre. Da spørgsmålet er aktuelt for hele landet, vil Elektricitetsværkernes Forening behandle sagen.

Kerteminde For abonnenter

Nyt forslag: Hvis du flytter til Kerteminde, får du en gratis byggegrund og 100.000 kr. i hånden

Kerteminde

Apoteksejer dropper udbringning: - Vi får 5,49 kroner for at levere en æske medicin

Annonce