Annonce
Faaborg-Midtfyn

Anderledes kunstprojekt: Unge skaber bud på drømmeby på Midtfyn

Screenshot fra spilmotoren Unreal Engine - et program, der ifølge kunstnerne gør alting muligt. Det er samme program, som det verdenskendte computerspil Fortnite er skabt i. PR-foto
Kunstprojektet Den Utopiske By bliver skabt af unge fra Ringe, Ryslinge og Rudme med hjælp fra kunstnerduoen Jens & Morten.

Midtfyn: Hvordan skal byen og hverdagen se ud på Midtfyn om 70 år, hvis det står til egnens unge? Det vil kunstprojektet Den Utopiske By være et anderledes bud på, oplyses det i en pressemeddelelse.

Den Utopiske By er et science fiction-inspireret kunstprojekt og finder sted i Ringe, Ryslinge og Rudme hen over sensommeren og efteråret.

Projektet kurateres af kunstbureauet Another Public og realiseres i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune, Ryslinge Friskole, Rudmekompagniet og FGU Syd- og Midtfyn.

Annonce

Den Utopiske By bliver skabt af unge fra de tre nabobyer Ringe, Ryslinge og Rudme med hjælp fra kunstnerduoen Jens & Morten. De to kunstnere vil tage unge fra byerne med på 3D-scanningsture i Midtfyns byrum og landskab, afholde LAN Parties i en kostald og bygge fysiske ideer og gøre dem digitale. De vil også lave lyd og automat-tegninger for at sætte fantasien i frigear.

Den Utopiske By

Den Utopiske By er et kunstprojekt med kunstnerduoen Jens & Morten. Det kurateres af kunstbureauet Another Public og realiseres i samarbejde med Faaborg-Midtfyn Kommune, Ryslinge Friskole, Rudmekompagniet og FGU Syd- og Midtfyn.

Projektet forløber i tre etaper, hvor etape 1 og 2 er støttet af Statens Kunstfond, Kulturregion Fyn og Faaborg-Midtfyn Kommune. Tredje etape forventes igangsat i løbet af efteråret.

Det hele kulminerer i en serie fantasyagtige videokunstværker, der i første omgang skal vises på sociale medier og digitale platforme og senere måske i Midtfyns offentlige rum.

Interaktivt digitalt byrum

Et vigtigt værktøj i realiseringen af Den Utopiske By er en såkaldt spilmotor, der hedder Unreal Engine - et program, der ifølge kunstnerne gør alting muligt. Det er samme program, som det verdenskendte computerspil Fortnite er skabt i. Jens & Morten har som nogle af de første kunstnere i Danmark specialiseret sig i at bruge programmet - ikke til at lave spil i, men til at lave kunst med:

- Sammen med de unge kommer vi til at bruge Unreal Engine til at skabe et interaktivt digitalt byrum, der ligner Midtfyn, som de unge ønsker, at egnen ser ud og fungerer om 70 år. 360 graders fotografier fra egnen kommer til at udgøre det virtuelle rum. Vi forventer kunstneriske udtryk, der blander sig med de virkelige steder og skaber et nyt byrum, siger Jens & Morten ifølge pressemeddelelsen.

Annonce

Skal vises i virkeligheden

Til sidst vil Jens & Morten trække videosekvenser ud af det Midtfyns-univers, som de unge har skabt og redigere dem, så de bliver til en serie færdige videoværker, som skal vises i det virkelige fysiske byrum. Efterfølgende vil alle kunne hente Midtfyns-skabelonen i Unreal Engine og fortsætte udviklingen af Den Utopiske By.


Jeg tror, at kunsten kan få os til at føle os hjemme, gøre os stolte af vores sted og give stedet en tydeligere fortælling.

Anne Møllegaard Mortensen (DF), 2. viceborgmester Faaborg-Midtfyn Kommune


- Intentionen med Den Utopiske By er at samle forskellige unge mennesker og kombinere deres visioner for egnen i et fælles kunstværk, der kan give et indblik i, hvilken fremtid de unge drømmer om og fungere som inspiration til udviklingen af området fremadrettet. Kunsten bliver et redskab til at kunne forestille sig, hvordan fremtiden kan være, siger Amalie Frederiksen, kurator i Another Public.

Den røde kone med sin lille ægtemand i indkøbsvognen er et kunstværk i Ringes bymidte, som er lavet af kunstnergruppen Streich & Cools ved en tidligere lejlighed. Det kan ses på en gavlbygning på p-pladsen ved Superbrugsen. Unge i Ringe, Ryslinge og Rudme skal hen over sensommeren og efteråret komme med bud på, hvordan fremtidens by ser ud. Arkivfoto: René Johansen

FGU Syd- og Midtfyn ser frem til, at eleverne får en anderledes opgave.

- For eleverne på mediegrafisk betyder det, at man arbejder mod et helt andet slutprodukt, end man er vant til, for eksempel i logoopgaver, layouts, hjemmesidedesigns, osv. En ret fed måde at udvide sin personlige opfattelse af, hvad éns fag kan, siger Roland Vogt, der er lærer på mediegrafisk linje på FGU Syd- og Midtfyn.

Fra kommunens side er der opbakning til projektet.

- Jeg tror, at kunsten kan få os til at føle os hjemme, gøre os stolte af vores sted og give stedet en tydeligere fortælling. I de sidste tre år har vi arbejdet med kunst som en del af byens fortælling i Ringe og langsomt styrket glæde ved kunst. Denne glæde vil vi gerne have brede sig til hele Midtfyn, og det kan dette projekt være med til. Jeg håber, at de visuelle fortællinger kan understrege mulighederne på egnen, siger Anne Møllegaard Mortensen (DF), 2. viceborgmester Faaborg-Midtfyn Kommune.

Annonce
Middelfart For abonnenter

Mads har fulgt i hælene på et mytisk dyr i den fynske natur: - De er kort sagt overalt

Fyn

Følg med her: Køen vokser - tæt trafik ved Storebæltsbroen

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Odense For abonnenter

Vil bremse bøller i biler: To centrale pladser i Odense sikres for millioner

Odense For abonnenter

Gartnerbyen vokser igen: Denne gang bliver der bygget mere end 100 nye lejeboliger

Kerteminde

Øv - På vej hjem fra bilforhandleren blev Nadias nye bil ridset af flyvende dæk fra en trailer: Nu efterlyser hun bilisten

Odense For abonnenter

Knivstik, tramp og revolvertrussel: En er fængslet - flere søges efter voldsomt overfald i Odense

Kultur

Sprogfestival begyndte med et brag: Talefeer med glimmervinger og vinkelsliber som instrument

Danmark

Fredagens coronatal: 324 nye smittede

Debat

Skandalen i Vor Frue Kirke

Sydfyn

Var få øjeblikke fra uhyggeligt sammenstød: Kort efter forulykkede vanvidsbilist selv

Kultur

Se video med ældgammel elbil: 108 år gammel elbil havde vanvittig rækkevidde

Sport

Squash, bowling eller kunstskøjteløb?: Ingen sportsgren er for snæver på Odenses nye sportsefterskole

Nordfyn For abonnenter

Peder vil være klimavenlig, men det må han ikke: - Jeg føler mig magtesløs

Erhverv

Erhvervsfolk i lycra har dyrket 1,78 millioner kilometer netværk på to hjul

Annonce