Annonce
Fyn

Anbefalinger til Klimafolkemødet: Særligt én debat vækker deltagernes interesse

En ekspert, en arrangør, en NGO-leder og en folketingspolitiker giver her deres anbefalinger til, hvilke debatter og oplæg, du bør se på Klimafolkemødet. Fotos: Birgitte Carol heiberg, Steen Brogaard, PR-fotos og Peter Leth-Larsen

50 debatter og indslag med klima i overskriften. Sådan lyder menuen, når der torsdag tages hul på årets klimafolkemøde i Middelfart.

Arrangementet er naturligvis præget af coronasituationen, og der er derfor kun sat 500 billetter til salg. Til gengæld livestreames hele programmet fra den største scene torsdag og fredag, så alle har mulighed for at blive klogere på klimadebatten.

For at hjælpe dig ind i det fyldige program, har vi bedt en af arrangørerne, en ekspert, en folketingspolitiker og en NGO-leder om at komme med to anbefalinger til debatter, som du skal se. Enten live eller på Klimafolkemødet.

Annonce

1 Sebastian Mernild, klimaforsker

Sebastian Mernild er verdenskendt klimaforsker og prorektor på SDU. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Torsdag kl. 19-19.45 på debatscenen: Partierne diskuterer grøn genstart efter corona.

- Jeg synes, det er vigtigt at vide, hvor vi har politikerne henne. En ting er jo, at man har vedtaget en klimalov. Men det, der er endnu vigtigere, er, hvordan de politiske partier ser opgaven løst. Hvem skal reducere? Hvor hurtigt skal vi gøre det? Hvem bliver ramt og i hvilket omfang? Det, synes jeg, er interessant, for selvfølgelig er klimaet en opgave, vi skal løse globalt, men det er også interessant at vide, hvordan man bryder det ned på nationalt niveau.

Fredag kl. 11-11.45 på handlingsscenen (streames ikke): Danmark som grønt foregangsland - nytter det?

- Jeg har tit fået spørgsmålet, om det nytter noget, hvis vi som land kun udleder en promille af den globale CO2 – er det så ikke ligemeget, hvad vi gør? Mit svar er nej, for det, vi kan i vores land, er, at vi er veluddannede, vi har højt teknologisk niveau, og så har vi økonomien til at lave innovation. Og det er nogle af de ting, vi skal slå på som nation. For der, hvor vi kan hjælpe verden, er netop ved at udvikle produkter og muligheder, som man kan anvende i den store verden for at blive mere grøn og klimavenlig. Det viste sig at være et guldæg for os med vindmøllerne.

2 Maria Reumert Gjerding, Danmarks Naturfredningsforening

Maria Reumert Gjerding er præsident i Danmarks Naturfredningsforening og tidligere folketingsmedlem for Enhedslisten. Pressefoto

Torsdag kl. 19-19.45 på debatscenen: Partierne diskuterer grøn genstart efter corona.

- Jeg vil opfordre folk til at komme og stille politikerne til ansvar med spørgsmål om, hvorfor der sker så lidt på det klimapolitiske område. Der sker alt for lidt. Og noget, der presser politikerne, er, hvis de mærker, at deres vælgere går op i deres arbejde og faktisk synes, de skal til at tage sig lidt sammen.

Torsdag kl. 12-12.45 på debatscenen: Hvordan fastholder vi presset på politikerne?

- Her deltager medlemmer af Klimabevægelsen og Dansk Ungdoms Fællesråd blandt andre. Den vil jeg gerne anbefale, fordi jeg synes, vi skal lytte til de unge og deres forslag til, hvordan vi fastholder presset på politikerne. Og det er meget de unges indsats, der er helt essentiel for, at den her klimakamp skal lykkes.

3 Johannes Lundsfryd (S), borgmester i Middelfart

Johannes Lundsfryd er socialdemokratisk borgmester i Middelfart Kommune, der sammen med Region Syddanmark arrangerer årets Klimafolkemøde. Arkivfoto: Peter Leth-Larsen

Torsdag kl. 19-19.45 på debatscenen: Partierne diskuterer grøn genstart efter corona.

- Her har vi nogle af de skarpeste herhjemme på klimadagsordenen til at diskutere. De sidder lige nu og forhandler. Det kan ikke blive mere aktuelt. Det er et af de største politiske områder for Folketinget overhovedet i det her efterår. Det er nogle af dem, der forhandler, der sidder på scenen. Tit får vi bare resultatet, når de står ude foran glasdøren, og alle spiller violin, og der er fryd og gammen. Her får vi et billede bag scenen og forhandlingerne. Hvor er positionerne? Hvor er de store uenigheder? Det er dødspændende at følge.

Fredag kl. 13-13.45 på debatscenen: Krystalkuglen - hvordan ser klimasamfundet ud i 2035?

- Det bliver meget sjovt. Blandt andre kommer Hanne Storm Edlefsen, som jeg glæder mig meget til at høre. Hun er fra Energinet, som er den statslige styrelse, som står bag nogle af de kæmpestore projekter som eksempelvis idéen til energiøerne. Concito-direktør Christian Ibsen kommer også, og Concito er jo en af dem, der arbejder med fremtidsscenarier og ser på, hvad der skal til i dag, for at det ser anderledes ud om 20 år. Jeg tror, der kommer en debat om de store spørgsmål.

4 Tommy Ahlers (V), folketingspolitiker

Tommy Ahlers er klimaordfører for Venstre og tidligere uddannelses- og forskningsminister. Arkivfoto. Foto: Steen Brogaard

Torsdag kl. 19-19.45 på debatscenen: Partierne diskuterer grøn genstart efter corona.

- Den her debat glæder jeg mig helt vildt meget til. Og det er altså ikke kun, fordi jeg selv deltager! Coronakrisen har på mange måder overdøvet klimakrisen, men det gør jo ikke klimakrisen mindre alvorlig. Snarere tværtimod. For med coronapandemien har vi tabt værdifuld tid. Derfor ser jeg meget frem til at få svar på, hvad regeringens ambitioner for efterårets forhandlinger på klimaområdet er. Og så håber jeg bare, vi kan få en konstruktiv samtale om, hvordan vi kommer i mål med 2030-målsætningen.

Torsdag kl. 14-14.30 på handlingsscenen (streames ikke): Det har aldrig været vigtigere at investere bæredygtigt.

- Næst efter den politiske debat tror jeg, den her debat bliver en af de mest interessante. Det tror jeg, fordi det i høj grad er investeringerne, der driver udviklingen og den grønne omstilling frem. Oven på coronakrisen er det vigtigt, at vi tænker i nye baner, for det er ikke, fordi coronakrisen ligefrem har gjort klimakampen lettere. Så hvordan bliver vi bedre til at investere bæredygtigt? – det glæder jeg mig til at høre nogle gode bud på.

Annonce
Odense For abonnenter

Hammeren falder over diesel-syndere i Odense: Overvågning udskriver bøder for en kvart million om måneden

Fyn

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Annonce
Annonce
Annonce
Kerteminde For abonnenter

Hårdtprøvede lejere barrikaderer sig mod rotter: - De skramlede i væggen bag mit sengegærde

Middelfart For abonnenter

Kraftige naboprotester tvinger Kvickly til at tage mere hensyn: Varehus må skrotte halvdelen af udvidelsesplaner i villakvarter

Nyborg

Det var kattens: Mumier er ren overtro

Nordfyn For abonnenter

Passager faldt ud af kurven: Havarikommission har undersøgt alvorlig hændelse under DM i ballonflyvning

Kerteminde

Brummelyd nær det tidligere Lindø holdt Julie vågen: - Den går lige i rygsøjlen

Odense For abonnenter

Det virker: Partikeludledningen er faldet i Odenses miljøzone

Danmark

Tirsdagens coronatal: 756 nye smittede - positivprocenten er den højeste i 10 uger

Navne

Fynske dødsfald

Odense

Nye detaljerede målinger afslører: Gartnerier udleder fortsat gift til vandløb

Danmark

Lykke var træt af at bruge op mod 1500 kroner på kalendergaver - men så fik hun en idé, som kan spare forældre en masse penge

Assens

Derfor bliver træer fældet i bunkevis, inden en ny lokalplan er klar: Nyt boligprojekt kan være på vej her

Assens For abonnenter

26-årig havde oversavet jagtgevær i skab på arbejde: - Jeg troede, det var et godt gemmested

Erhverv For abonnenter

Snart fuldt hus på alle 17 etager: Ejendomsmægler kendt fra tv rykker ind i TBT Tower

Annonce