Annonce
Mad og drikke

Anbefalinger: 20 rieslinger som alle er værd at købe

De fleste danskere mindes måske 2018 som et år med en næsten tre måneder lang sommer, der gjorde en solrejse til Sydeuropa overflødig. Men for vinbønderne i blandt andet Tyskland var det ekstreme vejr en udfordring med tørkeperioder, hvor gamle vinstokke med rødderne dybt i jorden klarede sig bedst. Foto: Heymann-Löwenstein.
Annonce

Herunder har vi samlet en god snes anbefalinger af grosses gewächs-rieslinger fra 2018. Vinene er først blevet frigivet til salg 1. september, og de kan ikke med sikkerhed findes i Danmark endnu. Ved hver vin er derfor blot angivet den danske forhandler - eller en tysk i de tilfælde, hvor det ikke er lykkedes at finde en dansk forhandler.

2018 Uhlen Blaufüßer Lay Grosses Gewächs, Heymann-Löwenstein, Winningen, Mosel (Atomwine.dk) Intens næse med abrikos, dåsefersken og en sødlig vingummitone med tropisk frugt i retning af passionsfrugt. Intens i munden med stor syre og stor frugtsødme og lang i eftersmagen. Her er tropisk frugt i smagen, passionsfrugt og moden, mørk melon samt søde æbler. Stor og ung vin med potentiale. Fem stjerner.
Annonce

2018 Uhlen Blaufüßer Lay Grosses Gewächs, Heymann-Löwenstein, Winningen, Mosel (Atomwine.dk)

Intens næse med abrikos, dåsefersken og en sødlig vingummitone med tropisk frugt i retning af passionsfrugt. Intens i munden med stor syre og stor frugtsødme og lang i eftersmagen. Her er tropisk frugt i smagen, passionsfrugt og moden, mørk melon samt søde æbler. Stor og ung vin med potentiale. Fem stjerner.

Annonce

2018 Kirchberg Grosses Gewächs, Heymann-Löwenstein, Hatzenport, Mosel (Atomwine.dk)

Medium intens i duften der har svag abrikos og passionsfrugt, sved og syrlige æbler og grøn melon. Også i smagen har vinen syrligt æble, citron, regnvåde sten og lækkerhed. En tindrende klar, stor syre - gøres det meget bedre end det her? Ung og med stort potentiale. Fem stjerner.

2018 Kirchberg Grosses Gewächs, Heymann-Löwenstein, Hatzenport, Mosel (Atomwine.dk) Medium intens i duften der har svag abrikos og passionsfrugt, sved og syrlige æbler og grøn melon. Også i smagen har vinen syrligt æble, citron, regnvåde sten og lækkerhed. En tindrende klar, stor syre - gøres det meget bedre end det her? Ung og med stort potentiale. Fem stjerner.
Annonce

2018 Marienburg Grosses Gewächs, Clemens Busch, Pünderich, Mosel (Philipsonwine.com)

Stor intensitet i duften med søde, grønne druer, svagt krydderi, grøn melon og søde æbler. Stor frugtsødme i smagen og en stor syre giver tilsammen god længde i smagen. Den har til gården og til gaden, og nok af det hele til også at få et langt liv med udvikling. Fem stjerner.

2018 Marienburg Grosses Gewächs, Clemens Busch, Pünderich, Mosel (Philipsonwine.com) Stor intensitet i duften med søde, grønne druer, svagt krydderi, grøn melon og søde æbler. Stor frugtsødme i smagen og en stor syre giver tilsammen god længde i smagen. Den har til gården og til gaden, og nok af det hele til også at få et langt liv med udvikling. Fem stjerner.
Annonce

2018 Rotenpfad Grosses Gewächs, Clemens Busch, Pünderich, Mosel (Philipsonwine.com)

Stor intensitet i duften med passionsfrugt og abrikos, men der er også mynte-friskhed i den tunge frugt. Smagen har stor frugtsødme med sød pære og citron som i en Kæmpe Læske. Og så pirrer et lille drys salt i afslutningen. Stor syre og stor intensitet i munden og meget lang i eftersmagen. Fem stjerner.

2018 Rotenpfad Grosses Gewächs, Clemens Busch, Pünderich, Mosel (Philipsonwine.com) Stor intensitet i duften med passionsfrugt og abrikos, men der er også mynte-friskhed i den tunge frugt. Smagen har stor frugtsødme med sød pære og citron som i en Kæmpe Læske. Og så pirrer et lille drys salt i afslutningen. Stor syre og stor intensitet i munden og meget lang i eftersmagen. Fem stjerner.
Annonce

2018 Röttgen Grosses Gewächs, Knebel, Winningen, Mosel (Topvine.dk)

Medium intensitet i duften, som har let brødkrumme, citron, en meget svag røget tone, lyse ferskner og en svag parfume af hvide blomster. Smagen har frugt en masse - fersken, lyse blommer og sød pære - og vinen styres sikkert gennem munden af en tydelig syre. En retlinjet vin med god længde i smagen - her er potentiale til nogle års udvikling. Fire store stjerner.

2018 Röttgen Grosses Gewächs, Knebel, Winningen, Mosel (Topvine.dk) Medium intensitet i duften, som har let brødkrumme, citron, en meget svag røget tone, lyse ferskner og en svag parfume af hvide blomster. Smagen har frugt en masse - fersken, lyse blommer og sød pære - og vinen styres sikkert gennem munden af en tydelig syre. En retlinjet vin med god længde i smagen - her er potentiale til nogle års udvikling. Fire store stjerner.
Annonce

2018 Röttgen Grosses Gewächs, Heymann-Löwenstein, Winningen, Mosel (Atomwine.dk)

Intens duft med abrikos, kagekrydderi, hvid marengs og æble. Syren er tydelig og giver sammen med de søde æbler i smagen en meget klar riesling-profil, som suppleres af abrikos og krydderier. Ung vin med potentiale. Fire store stjerner.

2018 Röttgen Grosses Gewächs, Heymann-Löwenstein, Winningen, Mosel (Atomwine.dk) Intens duft med abrikos, kagekrydderi, hvid marengs og æble. Syren er tydelig og giver sammen med de søde æbler i smagen en meget klar riesling-profil, som suppleres af abrikos og krydderier. Ung vin med potentiale. Fire store stjerner.
Annonce

2018 Uhlen Laubach Grosses Gewächs, Heymann-Löwenstein, Winningen, Mosel (Atomwine.dk)

Medium intens duft med syrligt æble, sved, citron og hvide blomster. Smagen har moden frugt, æble, svag passionsfrugt og en smule kagekrydderier. Også her er det lykkedes at få en markant syre i vinen, som slutter med en lang eftersmag. Den bliver bedre med lagring. Lige nu fire store stjerner.

2018 Uhlen Laubach Grosses Gewächs, Heymann-Löwenstein, Winningen, Mosel (Atomwine.dk) Medium intens duft med syrligt æble, sved, citron og hvide blomster. Smagen har moden frugt, æble, svag passionsfrugt og en smule kagekrydderier. Også her er det lykkedes at få en markant syre i vinen, som slutter med en lang eftersmag. Den bliver bedre med lagring. Lige nu fire store stjerner.

2018 Würzgarten Grosses Gewächs, Dr. Loosen, Ürzig, Mosel (Weine.de)

Stor intensitet i duften med brød, krydderi, syrligt æble og limonadeis. Smagen har stor frugtsødme med grønne druer, lemon og et pift af citronmelisse og meget svag passion. Der er stor intensitet i smagen og en stor syre. Lang eftersmag i denne vin, som har potentiale til flere års udvikling. Fem stjerner.

2018 Würzgarten Grosses Gewächs, Dr. Loosen, Ürzig, Mosel (Weine.de) Stor intensitet i duften med brød, krydderi, syrligt æble og limonadeis. Smagen har stor frugtsødme med grønne druer, lemon og et pift af citronmelisse og meget svag passion. Der er stor intensitet i smagen og en stor syre. Lang eftersmag i denne vin, som har potentiale til flere års udvikling. Fem stjerner.

2018 Treppchen Grosses Gewächs, Dr. Loosen, Erden, Mosel (Weine.de)

Intens duft med stor frugtsødme - fersken, melon og citron - krydret med en snert af hvid skumfidus. I smagen er der mere melon, hvide ferskner og sød citronsaft. Stor intensitet i smagen med stor syre og god længde. Fem stjerner.

2018 Treppchen Grosses Gewächs, Dr. Loosen, Erden, Mosel (Weine.de) Intens duft med stor frugtsødme - fersken, melon og citron - krydret med en snert af hvid skumfidus. I smagen er der mere melon, hvide ferskner og sød citronsaft. Stor intensitet i smagen med stor syre og god længde. Fem stjerner.

2018 Hofberg Grosses Gewächs, Grans-Fassian, Dhron, Mosel (Bichel.dk)

Medium intens duft med tydeligt brød, svag surdej, tydelig citron og en svag salt tone. Og en snert af pære. Lækker i munden med perfekt syre, pære og moden fersken og underliggende, opfriskende mynte. Prikker meget svagt på tungen. Stor intensitet og stor længde i smagen og absolut med potentiale for videre udvikling. Fem stjerner.

2018 Hofberg Grosses Gewächs, Grans-Fassian, Dhron, Mosel (Bichel.dk) Medium intens duft med tydeligt brød, svag surdej, tydelig citron og en svag salt tone. Og en snert af pære. Lækker i munden med perfekt syre, pære og moden fersken og underliggende, opfriskende mynte. Prikker meget svagt på tungen. Stor intensitet og stor længde i smagen og absolut med potentiale for videre udvikling. Fem stjerner.

2018 Laurentiuslay Grosses Gewächs, Nik Weis - St. Urbans-Hof, Leiwen, Mosel (Dvin.dk)

Tæt, parfumeret duft med potpourri, pære og stegeskorpe på lyst kød. Dyb, mørk frugt i smagen med stor frugtsødme af pære, abrikos og fersken. Stor syre i munden og lang eftersmag. Der er meget af det hele allerede nu, og det burde udvikle sig til en stor vin. Fem stjerner.

2018 Laurentiuslay Grosses Gewächs, Nik Weis - St. Urbans-Hof, Leiwen, Mosel (Dvin.dk) Tæt, parfumeret duft med potpourri, pære og stegeskorpe på lyst kød. Dyb, mørk frugt i smagen med stor frugtsødme af pære, abrikos og fersken. Stor syre i munden og lang eftersmag. Der er meget af det hele allerede nu, og det burde udvikle sig til en stor vin. Fem stjerner.

2018 Halenberg Grosses Gewächs, Emrich-Schönleber, Monzingen, Nahe (Wineboutique.dk)

Sødligt parfumeret duft af grønne blommer, fersken og æble. I munden er der syrligt æble i samklang med pære og hård fersken. Syren er stor, og der er god længde på smagen. Efter et par år på langs burde denne vin blive en harmonisk oplevelse. Fire store stjerner.

2018 Halenberg Grosses Gewächs, Emrich-Schönleber, Monzingen, Nahe (Wineboutique.dk) Sødligt parfumeret duft af grønne blommer, fersken og æble. I munden er der syrligt æble i samklang med pære og hård fersken. Syren er stor, og der er god længde på smagen. Efter et par år på langs burde denne vin blive en harmonisk oplevelse. Fire store stjerner.

2018 Frühlingsplätzchen Grosses Gewächs, Emrich-Schönleber, Monzingen, Nahe (Wineboutique.dk)

En smule reduktiv i duften, som dog lader pære og grønt æble skinne igennem sammen med en smule abrikos. Der er citron og hårde, grønne æbler i smagen - med andre ord en syredrevet vin, som dog også har dybde og stor længde i smagen. Men den skal nok have fem år, før den viser sin storhed. Fire stjerner.

2018 Frühlingsplätzchen Grosses Gewächs, Emrich-Schönleber, Monzingen, Nahe (Wineboutique.dk) En smule reduktiv i duften, som dog lader pære og grønt æble skinne igennem sammen med en smule abrikos. Der er citron og hårde, grønne æbler i smagen - med andre ord en syredrevet vin, som dog også har dybde og stor længde i smagen. Men den skal nok have fem år, før den viser sin storhed. Fire stjerner.

2018 Aulerde Grosses Gewächs, K.F. Groebe, Westhofen, Rheinhessen (Degustation.dk)

Dufter som et fad af modne, orangerøde frugter – fersken og abrikos dominerer – og så er der æble og en snert af pære i baggrunden. I smagen virker frugtsødmen som i en spätlese - måske hjulpet på vej af alkohol? Den store syre er vævet flot ind i frugten. Stor intensitet og stor længde i smagen. Stadig en baby. Fem stjerner.

2018 Aulerde Grosses Gewächs, K.F. Groebe, Westhofen, Rheinhessen (Degustation.dk) Dufter som et fad af modne, orangerøde frugter – fersken og abrikos dominerer – og så er der æble og en snert af pære i baggrunden. I smagen virker frugtsødmen som i en spätlese - måske hjulpet på vej af alkohol? Den store syre er vævet flot ind i frugten. Stor intensitet og stor længde i smagen. Stadig en baby. Fem stjerner.

2018 Kirchspiel Grosses Gewächs, K.F. Groebe, Westhofen, Rheinhessen (Degustation.dk)

En duft af lime med sukkerdrys, salt sved på solvarm klippe og en støvet værelse med trægulv. Lyder det som en lækker blanding? Det er det, og vinen overbeviser i munden: Den er ung, men har god balance i smagen, som har lime, syrligt æble og svag mandarin-sødme. Her er stor syre og stor intensitet. Lige nu er vinen ikke foldet helt ud – giv den et par år. Fem stjerner.

2018 Kirchspiel Grosses Gewächs, K.F. Groebe, Westhofen, Rheinhessen (Degustation.dk) En duft af lime med sukkerdrys, salt sved på solvarm klippe og en støvet værelse med trægulv. Lyder det som en lækker blanding? Det er det, og vinen overbeviser i munden: Den er ung, men har god balance i smagen, som har lime, syrligt æble og svag mandarin-sødme. Her er stor syre og stor intensitet. Lige nu er vinen ikke foldet helt ud – giv den et par år. Fem stjerner.

2018 Morstein Grosses Gewächs, Wittmann, Westhofen, Rheinhessen (Theis-vine.dk)

Moderat duft af sød citron, grønne druer, fersken og en snert af abrikos. I munden har vinen stor, sødmefuld frugt vævet sammen med en godt integreret, stor syre. Denne vin har allerede nu en flot balance og stor dybde og længde. Det bliver nok kun bedre. Fem store stjerner.

2018 Morstein Grosses Gewächs, Wittmann, Westhofen, Rheinhessen (Theis-vine.dk) Moderat duft af sød citron, grønne druer, fersken og en snert af abrikos. I munden har vinen stor, sødmefuld frugt vævet sammen med en godt integreret, stor syre. Denne vin har allerede nu en flot balance og stor dybde og længde. Det bliver nok kun bedre. Fem store stjerner.

2018 Kirchspiel Grosses Gewächs, Wittmann, Westhofen, Rheinhessen (Theis-vine.dk)

Forekommer let vandet i duften som har lime og søde, orange frugter. I munden er balancen er på plads, men det er en slank vin, hvor syren står forrest og følges af lime, syrligt æble og tør, solvarm klippe. Intens i smagen og med pæn længde i eftersmagen. Fire store stjerner.

2018 Kirchspiel Grosses Gewächs, Wittmann, Westhofen, Rheinhessen (Theis-vine.dk) Forekommer let vandet i duften som har lime og søde, orange frugter. I munden er balancen er på plads, men det er en slank vin, hvor syren står forrest og følges af lime, syrligt æble og tør, solvarm klippe. Intens i smagen og med pæn længde i eftersmagen. Fire store stjerner.

2018 Brunnenhäuschen Grosses Gewächs, Wittmann, Westhofen, Rheinhessen (Theis-vine.dk)

Dyb duft af brød og gær, bærme, sød citron og grapefrugtbitterhed. Frisk i munden med syrligt-søde æbler og svag, tropisk frugt i retning af mango. Her er stor syre og længde i smagen. Den vil formentlig vise mere af sig selv frem efter noget tid på langs. Fire store stjerner.

2018 Brunnenhäuschen Grosses Gewächs, Wittmann, Westhofen, Rheinhessen (Theis-vine.dk) Dyb duft af brød og gær, bærme, sød citron og grapefrugtbitterhed. Frisk i munden med syrligt-søde æbler og svag, tropisk frugt i retning af mango. Her er stor syre og længde i smagen. Den vil formentlig vise mere af sig selv frem efter noget tid på langs. Fire store stjerner.

2018 Hipping Grosses Gewächs, St. Antony, Nierstein, Rheinhessen (St-antony.de)

Intens, parfumeret duft med blomster og abrikos og en tydelig tone af nåleskovsbad. Der er mere nåleskov i smagen sammen med røg og honning og en stor syre. Stor intensitet og længde i smagen. Her er bund til en interessant udvikling over to-fire år. Fem små stjerner.

2018 Hipping Grosses Gewächs, St. Antony, Nierstein, Rheinhessen (St-antony.de) Intens, parfumeret duft med blomster og abrikos og en tydelig tone af nåleskovsbad. Der er mere nåleskov i smagen sammen med røg og honning og en stor syre. Stor intensitet og længde i smagen. Her er bund til en interessant udvikling over to-fire år. Fem små stjerner.

2018 Frauenberg Grosses Gewächs, Battenfeld Spanier, Nieder-Flörsheim, Rheinhessen (Atomwine.dk)

Markant duft af lime, citron og syrligt æble, fulgt op af bitre grønne blade, abrikos og et drys kagekrydderi. Der er moden frugt i smagen og syrligt-salt æble. En cremet mundfornemmelse trods en markant syre. Stor intensitet i smagen og god længde. Fem stjerner.

2018 Frauenberg Grosses Gewächs, Battenfeld Spanier, Nieder-Flörsheim, Rheinhessen (Atomwine.dk) Markant duft af lime, citron og syrligt æble, fulgt op af bitre grønne blade, abrikos og et drys kagekrydderi. Der er moden frugt i smagen og syrligt-salt æble. En cremet mundfornemmelse trods en markant syre. Stor intensitet i smagen og god længde. Fem stjerner.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce