Annonce
Kultur

Anbefaling: Voldtaget og undertrykt og alligevel ukuelig. Her er syv forrygende bøger om stærke kvinder

Verdenshistorien og danmarkshistorien er fyldt med betydningsfulde mænd. Hærførere, politikere, videnskabsmænd, opdagelsesrejsende, konger. Men der har også været betydningsfulde kvinder, der har gjort en forskel uden af den grund at blive kendt og anerkendt.

Når danske kvinder i dag slås som en del af #MeToo, står de på skuldrene af historiske kvinder, der også skubbede på for lige rettigheder. Kvinder, der ikke ville finde sig i hverken strukturel eller fysisk undertrykkelse og fandt deres egen og ofte svære vej. Dem kan du møde og inspireres af i seks skønne romaner og et opslagsværk.

God læsning

Bedste kvinderoman i 2021

Det var først, da hun blev pensionist, at danske Inge Lehmann fik fortjent anerkendelse. Og hun måtte helt til USA for at få det.

I det mindste blev hun 104 år. 

Inge Lehmann, født 1888, var verdens første kvindelige seismolog og et geni. I den biografiske roman “Den inderste kerne”, fortæller Lotte Kaa Andersen om hendes liv med afsæt i virkelighedens Inge, og det er opslugende læsning, der vækker følelserne.

Jeg blev både rasende og skuffet og skamfuld over den måde, datidens danske, selvfede mænd holdt Lehmann nede på.

“Den inderste kerne” er en vidunderlig roman, der på let fordøjelig måde forklarer Inge Lehmanns banebrydende opdagelse og hendes arbejde - det handler om Jordens indre - men har vægten på menneskets indre. Her et højt begavet, skrøbeligt, uhyre flittigt og stædigt et af slagsen, der ofrede kærligheden til en mand for kærligheden til sit fag.

Lotte Kaa Andersen: “Den inderste kerne”, Gutkind.

Betydningsfuld, men ukendt

Hendes mand er blevet den dyreste, danske kunstner nogensinde, men Ida Hammershøi, født 1864, har vi kun kendt bagfra. 

Det har Jesper Wung-Sung gjort noget ved i sin roste roman “Kvinde set fra ryggen”, der med vægten på Ida fortæller historien om særligt hende, men også manden, maleren Vilhelm Hammershøi, og deres familier og venner.

Det er en af den slags romaner, hvor man kan høre knappenålen falde på gulvet. Der er en dvælen, og som altid hos Wung-Sung en fornemmelse for det usagte, for det flydende og udefinerbare.

Hammershøis yndlingsmotiv var at male sin kone bagfra, men langsomt får Wung-Sung drejet Ida mod os, så vi kan se hende i øjnene og fornemme hende. Det er mageløst godt skrevet.

Jesper Wung-Sung: “Kvinde set fra ryggen”, Politikens Forlag.

Sanselig kvindekamp

Den danske zoolog og jordmideforsker Marie Hammer, født 1907, rejste gennem 40 år alene Jorden rundt for at indsamle materiale og viden, som i sidste ende kunne dokumentere, at Verdens kontinenter engang har været forenet. Da hendes puslespil gik op, var der modsat kommet uorden i familielivet.

Eva Tind har skrevet en sanselig og kvindepolitisk roman om en kompromisløs og ambitiøs kvinde, der som resten af sin samtid måtte kæmpe for at blive hørt i en mandsdomineret verden.

Forfatterens skrivestil kan føles abrupt, for hun fråser ikke med ordene og forklaringerne. Til gengæld er det udvalgte yderst velvalgt. Efter nogen tilvænning glider siderne ind af sig selv, og nysgerrigheden og nydelsen tager over. Men letlæst er den ikke.

Eva Tind: Kvinden der samlede verden, Gyldendal

Ulydige kvinder - og mænd

“Pigen fra det store hvide skib” har ikke levet i virkeligheden, men det kunne hun have gjort. Sygeplejersken Molly, som hun hedder, er personliggørelsen af den virkelige historie om det danske hospitalsskib Jutlandia og dens besætning og “last” af sygeplejersker og læger, som i 1951 satte kurs mod det krigsramte Korea.

Den medrivende roman, der lægger sig yderst tæt op ad virkeligheden, er især et stærkt bidrag til forståelsen af de humanitære katastrofer i kølvandet af en krig. Romanens anden hovedperson er den 11-årige Yun, der mister hjem og familie i napalmflammer, og hun er et hjerteskærende bekendtskab.

Jeg blev også lidt stolt, mens jeg læste. Danmark kan i den grad være Jutlandia-ekspeditionerne og især skibets “ulydige” besætning og passagerer, der ikke ville nøjes med at behandle soldater, bekendt.

Jesper Bugge Kold og Mich Vraa: “Pigen fra det store hvide skib”, Lindhardt og Ringhof

Trækker tænder ud

Astrid Saalbach har med udgangspunkt i sin mormors gamle, gulnede breve og i virkelige steder og begivenheder skrevet en gribende og vidende roman om kvindeliv i det forrige århundrede.

Forfatteren har fortalt, at hun har skrevet bogen delvist på vrede over alle de kvinder, som er blevet holdt tilbage gennem tiden, men det er ikke arrigskab, snarere vemodighed, der er romanens tone.

Hovedpersonerne er Sigrid, der vokser op i en velhavende familie i Faaborg i begyndelsen af 1900-tallet, og hendes unge moster Anna, der er tandlæge og flygtet til Grønland, hvor hun trækker rådne tænder ud. De to kvinders liv fletter sig dramatisk og utilsigtet ind i hinanden. Svær at slippe - jeg slugte den i ét hug.

Astrid Saalbach: “Der hvor du ikke vil hen”, Lindhardt og Ringhof

Den fattige heltinde

”Den kloge kone fra kvindehuset” handler om Karoline, der trods ufattelig stor fattigdom er gavmild og deler ud af det lidt, hun har, og af sit varme hjerte.

Karoline, som er inspireret af forfatter Linda Lassens oldemor, lever fra 1887 til 1958 i en lille landsby på Nordfyn.

Her slår mændene, de voldtager, og selv hvis de elsker, stikker de ofte af, når de ugifte kvinders maver begynder at vokse.

Karoline tager kvinderne til sig - hendes lille hjem bliver et datidens kvindehjem.

Kvindekampen var ikke forbeholdt det bedre borgerskab - det foregik også i almuen, og det beskriver Linda Lassen på fremragende vis. Få kan også som hun kravle ind i et menneske og blotlægge dets psyke, så det fremstår ægte og efterlader én med sorg, når man må forlade det på de sidste sider.

Linda Lassen: “Den kloge kone fra kvindehuset”, Hovedland.

De virkelige kvinder

Vil man vide mere om betydningsfulde, historiske kvinder og kun have det faktuelle, så er “Kvinde kend din historie - spejl dig i fortiden” et glimrende opslagsværk.

50 kvinder fra de seneste 500 år beskrives levende fortalt i korte og overskuelige kapitler.

“Bogen handler om at give dig en bevidsthed om, at historien hele tiden er nærværende, at du er en del af den, og at alt, hvad du fortager dig, er et produkt af historien," skriver bogens forfatter, der også er historiker. Illustrationerne er Andy Warhol-agtige, og det er et visuelt lækkert greb.

Gry Jexen: “Kvinde kend din historie”, Gyldendal.

Annonce
Assens For abonnenter

Gammelt hus var netop solgt til nedrivning, da det brændte: - Jeg kan da godt se, det kan se lusket ud

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Odense

Pasningsproblemer i Bellinge: Lange ventetider og pladstilbud i Vollsmose

Erhverv For abonnenter

Elitestuderende får smag for den danske robotdrøm: - Her kan man starte noget stort

Sport

Bolbro bød Esbjerg op til dans i pokalen: Hyballas onde ånd spøgte over Odense Atletikstadion

Faaborg-Midtfyn

Bodegaejer vil betale din taxa: - Man skal gøre lidt mere for at lokke kunderne til

Faaborg-Midtfyn

Varebil og personbil kørt sammen: To personer sendt på skadestuen

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Nyborg

Træfuglen stod igen i år for skud: Skydebrødre glæder sig over en fugleskydning uden restriktioner

Odense

Politiet med foreløbig konklusion på alvorlig brandulykke: Syvårig har formentligt leget med ilden

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Kerteminde

Hos mekanikeren fik Bolette et opkald fra politiet: - Det betyder mere, hvis de også gør noget ved sagen

Nyborg For abonnenter

Protestpartiet satte en stopper for det 'uoplyste enevælde': - Jeg fik et chok, da jeg så, hvordan byrådet fungerede

Faaborg-Midtfyn

Farmcamp slår computerspil med alle længder: - Det fedeste er at styre maskinerne

Annonce