x
Annonce
Erhverv

Analytiker: Norwegian er få uger fra konkurs uden redningskrans

Ints Kalnins/Reuters
Norwegian skal skaffe omkring tre milliarder norske kroner for at afværge konkurs, vurderer analytiker.

Norwegian skal i løbet af få uger have en indsprøjtning i milliardklassen eller opkøbes, hvis ikke flyselskabet skal gå konkurs.

Sådan lyder vurderingen fra aktieanalysechef Jacob Pedersen fra Sydbank, der følger flybranchen tæt.

Norwegian har onsdag bedt sine kreditorer om et pusterum på tre måneder på renter og afdrag på gælden, som er tæt på 60 milliarder norske kroner.

Det skal sikre, at flyselskabet får udløst anden del af en hjælpepakke fra den norske regering på 1,2 milliarder norske kroner. Den første del er på 300 millioner kroner er frigivet.

Men selv hvis kreditorerne siger ja, er det ikke nok til at redde selskabet på længere sigt, vurderer Jacob Pedersen.

Det er nødvendigt med tredje del af pakken, som er på 1,5 milliarder norske kroner.

Men for at den bliver udløst, skal Norwegian på egen hånd skaffe tre milliarder norske kroner.

- Det er formentlig et spørgsmål om få uger, inden man er nødt til at dreje nøglen om, hvis der ikke sker noget drastisk, siger Jacob Pedersen.

- I det tempo Norwegian taber penge i øjeblikket, og med den meget skrøbelige finansielle situation, hvor man allerede kan se bunden pengekassen, er det tvingende nødvendigt at få alle de milliarder kroner ind penge ind. Ellers er man nødt til at stoppe flyvningerne, siger han.

Jacob Pedersen betegner det som en meget svær opgave at finde tre milliarder norske kroner blandt de nuværende ejere.

Norwegians bestyrelsesformand, danskeren Niels Smedegaard, sagde tirsdag til Børsen, at han gerne så den danske og svenske stat gå ind og hjælpe flyselskabet.

Jacob Pedersen kalder det stærkt usandsynligt. Han peger på, at de to lande er storaktionærer i konkurrenten SAS. Desuden har de nationale flyselskaber at tænke på.

- Man skal huske på, at der herhjemme ikke er lavet nationale redningspakker til vores hjemlige flyselskaber, og derfor vil det være mærkeligt, hvis regeringen pludselig vil hjælpe Norwegian, siger Jacob Pedersen.

- Mit bedste bud er, at den norske regering slækker på nogle af de meget skrappe krav, der er stillet til hjælpepakken, eller går ind og køber aktier og dermed delvist nationaliserer Norwegian, siger han.

En tredje mulighed er, at en konkurrent går ind og køber hele selskabet.

Det er ifølge Jacob Pedersen vanskeligt, nu hvor hele branchen er lammet af coronavirusset.

- Alternativet er, at for eksempel Ryanair eller Easyjet går ind og køber selskabet, men de står selv i en svær situation, hvor man taber penge hver dag og ikke kan vide, hvornår vi er tilbage på normalen, siger Jacob Pedersen.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Klumme

Coronavirussen vil forandre dansk politik

I Danmark har vi – heldigvis – en politisk tradition for, at vi rykker sammen, når det gælder. Således kunne Folketinget på tværs af partiskel i et højt tempo og uden det sædvanlige politiske fnidder vedtage de nødvendige tiltag. Hvad enten det var omfattende og nødvendige tiltag på sundhedsområdet, forbud mod større forsamlinger eller en historisk stor økonomisk kompensation til ansatte og virksomheder, der er ramt af Coronaen. Også fagbevægelsen og arbejdsgiverne har med indgåelsen af en trepartsaftale, der spænder et sikkerhedsnet ud under rigtigt mange lønmodtagere og mange virksomheder vist, at de er parate til at tage ansvar i denne svære situation. Men det er ikke slut endnu, og der bliver brug for flere tiltag. Både for at håndtere sundhedssituationen, men også for at sikre, at de alt for mange virksomheder, der af den ene eller anden årsag ikke bliver hjulpet af de vedtagne hjælpepakker, kan få den fornødne hjælp. Når denne coronakrise er drevet over, er der behov for samarbejder på tværs af partiskel. Til den tid vil dansk politik være forandret. Vi vil stå med en kæmpe regning, som vi endnu ikke kender, og som skal samles op. Det kommer til at kræve politisk mod og vilje. Hvordan sikrer vi de rette politiske rammer, økonomisk vækst og dermed en fortsat høj beskæftigelse? Og hvordan får vi de mange tusinde mennesker, der i disse dage bliver afskediget eller sendt hjem, tilbage på arbejdsmarkedet? Der er mange spørgsmål, der kræver politisk handling og samarbejde i Folketinget. I den første tid af coronakrisen har Folketinget vist vilje til samarbejde, men hvor længe vil det vare ved? Vil vi se ydrefløjene grave sig ned, som vanen forskriver? Og hvad med regeringens parlamentariske grundlag – herunder ikke mindst Enhedslisten og SF – vil de have modet til også at træffe upopulære beslutninger? Der må gøres ofre i tiden efter, og det er ikke givet, at Arne får lov til at komme tidligere på pension, eller at vi kan afsætte ubegrænset med penge til klimaet, hvis pengene ikke er der. For mig at se er løsningen klar: Et tæt samarbejde mellem S-regeringen og Venstre om en omfattende plan, der skal få Danmark tilbage på sporet. En plan, der rækker mange år frem – også til efter næste folketingsvalg. De to partier har flertal tilsammen og har for mig at se en forpligtigelse til at træffe de nødvendige politiske beslutninger for at bringe Danmark sikkert videre. Coronavirussen har derfor forandret dansk politik her og nu men så sandelig også på lang sigt.

Annonce