Annonce
Erhverv

Analyse: Virksomheder og fagforeninger siger tak for ingenting

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

Når klimaminister Dan Jørgensen (S) skal forklare, hvordan Danmark nogensinde kan reducere udledningen af drivhusgasser med 70 procent inden 2030, lyder svaret: Vi har først og fremmest sat et mål. Vi ved ikke, hvordan vi når derhen.

Det samme svar skal erhvervslivet leve med efter en finanslov, der tredobler arveafgiften ved generationsskifte af virksomheder: Stigningen skal skaffe en milliard kroner til statskassen. Men det er uklart, hvordan pengene skal hives hjem.

Dermed har måneders intensivt lobbyarbejde fra virksomhedsejere, dele af fagbevægelsen og erhvervsorganisationerne ikke resulteret i noget som helst.

Fra 2020 kommer det til at koste en afgift på 15 procent at overdrage sin virksomhed til et familiemedlem i et generationsskifte. Afgiften er i dag på seks procent og skulle efter planen falde til fem procent til næste år.

Men det er ikke procentsatsen, som har mødt den største modstand. Taksten har tidligere været 15 procent, uden at Erhvervsdanmark sank i grus. Til gengæld udløser værdien, som de 15 procent skal beregnes af, voldsomme frustrationer i store dele af erhvervslivet.

Tidligere brugte man en såkaldt formueskattekurs, når man skulle opgøre værdien af en virksomhed, der skulle gå i arv. Det gav en ret lav værdi, og dermed var en afgift på 15 procent tålelig.

I dag beregnes værdien af en virksomhed efter en langt mere kompliceret model, hvor skattemyndighederne forsøger at vurdere virksomhedens fremtidige indtjening. Denne krystalkuglemetode udløser hård kritik, fordi alle - også virksomhedsejeren selv - ikke kan forudse de kommende års overskud.

Sagen skiller sig ud, fordi det ikke kun er erhvervslivets interesser, der er på spil. I oktober kom det frem, at fagforeningerne 3F og Dansk Metal var gået sammen med deres arbejdsgivermodpart, Dansk Industri, om et brev til regeringen, hvor man advarede mod at straffe de tusindvis af virksomheder, der står foran et generationsskifte.

Man var simpelthen bekymret for, at det vil koste arbejdspladser, hvis virksomhederne drænes for kapital, der ellers skal bruges på investeringer i digitalisering og grøn omstilling.

Nu skal et ekspertudvalg finde en bedre måde at fastsætte værdien af virksomheder på, og indtil da må erhvervslivet leve med den tredoblede afgift. Den præcise udmøntning er regeringen ikke optaget af. Her har man øje for at hente en milliard kroner hjem til at dække de nye udgifter, der også indgår i finansloven.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Danmark

'Træls', 'tåbeligt' og 'det vil vi ikke tolerere': DF-bagland kritiserer degradering af Kofod og Kjærsgaard

Annonce