Annonce
Indland

Analyse: Venstre har det svært med kassedamer

- Den slags talgymnastik vil jeg helst ikke ind på.

Vi skal virkelig langt tilbage i tiden. Til efteråret 1990, hvor den daværende VKR-regering havde udskrevet valg og et af de helt tunge valgløfter var en afskaffelse af det, der dengang hed 6 procents-skatten. En slags mellemskat. Og så var det, at Venstres - også daværende - partiformand og udenrigsminister, Uffe Ellemann-Jensen, kom for skade at sige, at det var for at gavne kassedamen, der dengang tjente 125.000 kroner om året.

At hun ville kunne beholde mere til sig selv, hvis hun fik tjente 10.000 kr. ekstra.

Nu var der så bare den lille detalje, at den omtalte 6 procents-skat først trådte i kraft for indkomster over 155.000 kr. Så Ellemann-Jensen blev ristet af pressen og selv om han efterfølgende sagde, at hans ærinde sådan set var at påpege, at kassedamen ville miste offentlige ydelser, hvis hun tjente lidt ekstra, hang han fast på hende. Altså kassedamen. Og da Ekstra Bladet ville vide, om Venstre ikke bare skulle foreslå skattelettelser for de lavestlønnede, hvis man bekymrede sig på meget om kassedamerne, kom Uffe Ellemann med de guddommelige ord om, at han helst ville undgå talgymnastik.

Det vil Venstre også helst undgå lige nu, når talen falder på lavtlønnede HK'ere, som nutidens kassedame hedder. Statsminister Lars Løkke Rasmussens, (V), forsikringer om, at regeringens skatteudspil mest vil gavne HK'eren har vist sig af at være skabt af samme stof som Uffe Ellemanns kassedame og er nu pillet så meget fra hinanden, at tilbage står, at nej, det er ikke HK'eren, men direktøren, der tjener mest på udspillet.

Som er et udspil. Og det er vigtigt at holde fast i, for de færreste, selv langt inde i regeringspartierne, regner med, at de fremlagte udspil kommer ud i en noget anden form, hvis de bliver vedtaget. Skal DF være med, hvad meget tyder på, skal partiet have solide ændringer og det har regeringen indstillet sig på. Som DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, skulle have sagt, er det nu hans opgave at vride skatteudspillet derhen, hvor Lars Løkkes ord om HK'erne bliver sandhed. For DF vil gerne forhandle og måske gerne lave både skatteudspil, vækstudspil og den finanslov, der som tredje skud på regeringens stamme blev fremlagt i går.

Og hvor der er oplagte lunser til DF. F.eks. på områderne velfærd, syge og gamle. Her har regeringen kun afsat 500 ekstra millioner kroner.

For lidt, siger DF. Den slags plejer at kunne ordnes i et forhandlingslokale, hvis der er vilje.

Sværere bliver det måske med Storebæltsforbindelsen, hvor DF, som beskrevet her i avisen, vil droppe regeringens takstnedsættelse og i stedet bruge pengene på en udvidelse af den fynske motorvej.

Et direkte slag mod Liberal Alliance, som tidligere har foreslået broafgiften helt væk. Nu foreslår de den reduceret med 25 procent, men her sætter DF så hælene i.

Hvor DF før kæmpede mod Konservative, er det nu LA, der er den foretrukne kamphane. Konservative har prøvet at kæmpe mod DF, det fik de ikke meget ud af. Nu er det LA og derfor bliver slagsmålet om Storebælt en af de interessante holmgange i det forhandlingsforløb, der strækker sig over de kommende måneder og med garanti vil udløse kriser undervejs.

Ganske som i 1990, hvor VKR-regeringen blev trængt helt i bund af et fremadstormende Socialdemokrati, men vandt valget på et hængende hår og fortsatte som en VK-regering. Trods kassedamen.

Om det samme vil ske for regeringen, så får både skat, vækst og finanslov i hus med DF, ved kun fremtiden. Men hånden er rakt ud. Og taget imod.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Liveblog: Kirkeminister dropper at arbejde for åbne kirker i påsken

Annonce