Annonce
Nyborg

Analyse svækker forslag om hotel på Lynfrosten

Hotel Nyborg Strand med direktør Poul Jacobsen i spidsen har udvidet kraftigt se senere år, og den eksisterende lokalokalplan giver mulighed for yderligere 150 værelser. Ifølge kommunens erhvervschef har Nyborgs hoteller været dygtige til at skabe overskud, selv om kapaciteten ikke er blevet udnyttet fuldt ud. Arkivfoto: Lasse Hansen

S i Nyborg har foreslået, at man bygger et hotel på Lynfrosten i stedet for flere butikker. Men der er rigeligt med hotelværelser i kystbyen, viser ny opgørelse. Tallene kommer bag på næstformand i Erhvervs- og Udviklingsudvalget, Martin Stenmann (S).

Nyborg: I debatten om den fremtidige brug af Lynfrosten i Nyborg spillede Socialdemokratiet i efteråret ud med ideen om at bygge et hotel på arealet ud til Storebæltsvej. Efterfølgende har Erhvervs- og Udviklingsudvalget bedt kommunens erhvervschef om at se nærmere på behovet for flere hotelværelser i kystbyen

Nu er analysen klar, og det korte svar er nej. Tværtimod viser tal fra brancheorganisationen Horesta, at de eksisterende hoteller i gennemsnit havde lejet mindre end halvdelen af værelserne ud i 2017. Værst så det ud i februar 2017, hvor det var under hvert fjerde værelse, der var besat, mens aktiviteterne toppede i september samme år.

Billedet bekræftes af de seneste tal fra Danmarks Statistik for perioden november 2017 og et lille år frem. Også her viser opgørelsen, at hotellerne i gennemsnit har udnyttet mindre end 50 procent af kapaciteten.

Det er helt op mod 10 procentpoint mindre end gennemsnittet for hele Region Syddanmark.

- Som udgangspunkt skal jeg ikke blande mig i, om en privat investor vælger at placere et hotel i Nyborg, og ønsker man det, skal man være mere end velkommen. Ser man på tallene, er der dog ikke noget, som indikerer, at vi har er et behov. Når efterspørgslen ikke er højere, så betyder det, at skal man ind på markedet, er man nødt til at konkurrence benhårdt på prisen. Så kom der en indværksætter til mig og sagde, at han ønskede at åbne et hotel i Nyborg, ville jeg svare, at han skulle tænke sig rigtig godt om, forklarer erhvervschef Babak Djarahi.

Annonce

Overnatninger på Nyborgs hoteller

I en ny analyse har kommunen blandt andet set nærmere på den gennemsnitlige udnyttelse af værelser og senge på de eksisterende hoteller i Nyborg. Tallene er efterfølgende sammenlignet med gennemsnitstal for hele Region Syddanmark.

November 2016-2017

Nyborg/senge: 33,3 procent

Region Syddanmark/senge: 42,3 procent

Nyborg/værelser: 44,6 procent

Region Syddanmark/værelser: 54,7 procent

November 2017-Oktober 2018

Nyborg/senge: 34,4 procent

Region Syddanmark/senge: 42,4 procent

Nyborg/værelser: 45 procent

Region Syddanmark/værelser: 55,2 procent

Kilde: Horesta/Danmarks Statistik

Lavere brotakster

Resultatet af den nye opgørelse kommer bag på næstformand i Erhvervs- og Udviklingsudvalget Martin Stenmann (S).

- Baseret på 2017-tal viser analysen ganske rigtigt, at der ikke er behov for yderligere hotelkapacitet, og det kan godt undre os lidt. Nogle af medlemmerne i S-gruppen har hørt på vandrørene, at det fra tid til anden kan være svært at placere arrangementer på hotellerne på grund af manglende kapacitet. Det er noget af det, vi har behov for at spørge yderligere ind til på det kommende udvalgsmøde, siger næstformanden.

Han understreger - ligesom erhvervschefen - at det i sidste er op til en privat investor at vurdere, om det kan betale sig at bygge et nyt hotel på Lynfrosten. Hos Socialdemokraterne mener man ikke, at forslaget skal opgives på det foreliggende grundlag.

I stedet ønsker partiet fortsat, at det skal indgå i det videre arbejde med en ny lokalplan for området. S er nemlig ikke overbevist om, at det er en god ide at omdanne Lynfrosten til et butiksområde, sådan som ejeren, Philipsen-gruppen, ønsker det.

Martin Stenmann peger desuden på, at den gradvise sænkning af taksterne på Storebæltsbroen med tiden kan føre til et øget behov for hotelværelser i Nyborg. Heller ikke i ud fremtiden ser erhvervschefen dog tegn på, at der bliver bedre betingelser for at åbne et helt nyt hotel i byen.

Den største konkurrence om erhvervsturisterne kommer fra Hovedstadsområdet og Odense. Begge steder er der planer om flere værelser de kommende år. Desuden har Hotel Nyborg Strand mulighed for at bygge yderligere 150 værelser indenfor den gældende lokalplan.

Venstre og Dansk Folkeparti er i øvrigt ikke afvisende overfor ideen om et nyt hotel, men har peget på en ledig grund ved Burgerking som mere velegnet til formålet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Vildt uheld på E20: Tidligst om en måned har politiet et svar

Odense

Hundeejer: Barfoed-skilte er idioti

Odense

Bliv frivillig i Den Fynske Landsby

Leder For abonnenter

I Sherwood-skoven

Udligningsordningen er et fantastisk værktøj, der gør Danmark til et mere lige samfund, for den mellemkommunale udligning betyder i al enkelthed, at de kommuner, der har mange penge, giver en lille del af deres velstand til de kommuner, der har færre eller få penge. Udligningsordningen er derfor en ægte Robin Hood-løsning, som de fleste danskere bør kunne være enige om. Det betyder selvsagt ikke, at danskerne - både politikerne og folk, som vi er flest - er enige om, hvordan udligningsordningen skal strikkes sammen. Man kan, som det fremgår af stort set samtlige medier i denne tid, skændes om økonomiske nøgletal og detaljer i en sådan udligningsordning i én uendelighed. For ordningen skiller selvfølgelig vandene. De, der har udsigt til at få flere penge i kassen i kraft af en ny udligningsordning, er som regel fulde af ros til og argumenter for, hvorfor ordningen er velfungerende. Omvendt er de, der kan se frem til at få færre penge i kommunekassen, kritiske over for ændringerne. Sagen er, at alle politikere, uanset landsdel og politisk syns- og standpunkt, allerhelst bare vil have flere penge til deres egen kommune. Social- og indenrigsministeren blev i sidste uge kritiseret for at manipulere eller hemmeligholde en række af de tal, der ligger til grund for beregningerne i regeringens forslag til en ny udligningsreform. Det har ministeren undskyldt - og samtidig korrekt pointeret, at man kan gøre tallene op på flere forskellige måder. Og det er sandt. Udligningsordninger er svært stof for de fleste, inklusive mange økonomer og politikere. De enkelte parametre, der ligger til grund for både den gamle udligningsordning og regeringens forslag til en ny udligningsordning, kan diskuteres og endevendes i én uendelighed. Derfor er kritikken af og debatten om ordningen både relevant og nødvendig. Det ændrer blot ikke på, at vi alle, fattige som rige, socialister som liberale, jyder som fynboer, bør glæde os over, at udligningsreformen gør Danmark mere lige. På ægte Robin Hood-manér. Ligesom i Sherwood-skoven.

Annonce