Annonce
forside

Analyse: Fynboerne længe leve

Børnene flytter hjemmefra, og nu skal tankerne spores ind på livets anden halvleg. En halvleg som flere og flere fynboer deltager i. I mange af de fynske kommuner er næsten hver fjerde allerede i dag over 65 år, og den andel vokser de kommende år. Det giver også grå hår hos de lokale politikere, der ansætter bosætningskonsulenter for at trække børnefamilier til.

Men nok så mange charmeoffensiver kan ikke ændre på, at sammensætningen af befolkningen ændrer sig. De store fødselsårgange i 1940'erne går på pension, og vi lever længere. De seneste 150 år er levealderen i gennemsnit steget med to til tre måneder hvert år, og halvdelen af de børn, der fødes i dag, forventes at blive 100 år.

Især i de mindre samfund er andelen af personer med lange levede liv stor. På Ærø og Langeland er hver tredje over 65 år, og samme fordeling venter i Kerteminde, Middelfart, Faaborg-Midtfyn, Nordfyn, Nyborg og Assens kommuner om 20-25 år.

Uddannelsesbyen Odense bliver også ældre, men her vil fortsat være mange unge og børnefamilier. Derfor har politikerne fokus på "generationspagten". At knytte tættere bånd mellem generationerne og bringe de friske seniorers ressourcer i spil. Både af hensyn til bundlinjen, men også for at give den enkelte et meningsfyldt liv.

Ensomhed er et stigende problem. Hvis man ikke har samvær med andre, øges risikoen for sygdom og tidlig død med 50 procent, og ændrede familiemønstre og den stigende levealder betyder, at flere bor alene. På Fyn gælder det næsten hver tredje over 50 år.

Nye boformer vinder frem, og i en række fynske samfund presser borgere på for at få etableret seniorbofællesskaber. For den længere levealder giver anledning til tanker om det gode liv. Hvordan vil vi bo? Hvor længe vil vi arbejde? Hvad vil vi bruge den frie tid til, når børnene flytter, vi trapper ned eller forlader arbejdsmarkedet? Og ikke alle har lige muligheder. Økonomi og helbred skaber A- og B-hold.

Og jo større fokus de fynske virksomheder, kommuner, lokalsamfund og den enkelte har på at skabe gode liv, jo højere kan glasset løftes for at udråbe et: Fynboerne længe leve.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce