Annonce
Fyn

Analyse: Fynboerne er gode til at spritte og holde afstand - mener de selv

Vi kan både spritte, vaske hænder og holde afstand her på Fyn. Det siger fynboerne selv i en undersøgelse lavet af Sundhedsstyrelsen sammen med Hope-projektet i Aarhus. Foto: Morten Stricker
Ny analyse indikerer, at fynboerne holder fast i Sundhedsstyrelsens anbefalinger om at holde afstand og vaske hænder.
Annonce

Fynboerne er rigtigt gode til at efterleve Sundhedsstyrelsens anbefalinger om god håndhygiejne og afstand. I hvert fald hvis man spørger dem selv.

Det viser en analyse, som Sundhedsstyrelsen har lavet sammen med Hope-projektet i Aarhus, mens Kantar Gallup og Epinion har indsamlet data.

Når det kommer til god håndhygiejne, siger næsten otte ud af 10 fynboerne, at de i høj grad eller i nogen grad vasker hænder tit eller bruger håndsprit. Samtidig viser undersøgelsen også, at 60 procent af fynboerne vasker hænder mere end 10 gange om dagen.

Den anden vigtige anbefaling handler om, at man skal holde en-to meters afstand til hinanden. Her siger 65 procent af fynboerne, at de i høj grad eller i nogen grad holder afstand til hinanden.

Ifølge Niels Sandø, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen, er det meget positivt, at fynboerne holder fast i anbefalingerne, så smitten i regionen bliver begrænset:

- Vi vil gerne rose fynboerne for at holde så godt fast i vores anbefalinger. Det er et tegn på, at fynboerne er ved at ændre deres vaner, så det er noget, man bare gør. Det er lige præcis det, der skal til for, at vi kan holde smitten nede og dermed i sidste ende fortsætte med at genåbne på en tryg måde, siger han.

I undersøgelsen har man fra slutningen af marts spurgt fynboerne om, hvor mange mennesker man har været i nær kontakt med det seneste døgn. Her viser undersøgelsen, at selv om samfundet er genåbnet, så er antallet kun svagt stigende.


Vi vil gerne rose fynboerne for at holde så godt fast i vores anbefalinger. Det er et tegn på, at fynboerne er ved at ændre deres vaner, så det er noget, man bare gør.

Niels Sandø, enhedschef i Sundhedsstyrelsen,


Hvor fynboerne under nedlukningen i gennemsnit var i tæt kontakt med tre personer i døgnet, er antallet nu steget til syv personer.

Ifølge professor ved Statskundskab på Aarhus Universitet og leder af HOPE-projektet, Michael Bang Petersen, er en forklaring på fynboernes gode adfærd, at vi i Danmark er lykkes med at skabe en klar forståelse for, hvilke anbefalinger, man skal efterleve:

- Vores foreløbige undersøgelser viser, at det centrale for en høj grad af smitteforebyggende adfærd er følelsen af at have tilstrækkelig og klar viden. Derfor er det vigtigt, at Sundhedsstyrelsen fokuserer på klart og simpelt at kommunikere om god hygiejne og at holde afstand, siger Michael Bang Petersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Politiet har fundet køretøj efter gaderæs-ulykke: Efterlyser vidner for at finde frem til føreren

Annonce