Annonce
Erhverv

Analyse: Erhvervsfolk tænker rationelt

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg

Der er en verden til forskel på at drive virksomhed og bedrive politik, og derfor afstår mange erhvervsfolk fra overhovedet at udtale sig om politik - i hvert fald til citat.

Men holdninger er der masser af i erhvervslivet, og det kom til udtryk med Børsens måling i denne uge, der viste, at landets topchefer har en regering med Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Det Radikale Venstre som højeste ønske.

I erhvervslivet elsker man stabilitet og forudsigelighed omkring de rammevilkår, man skal arbejde indenfor, så tanken om en robust koalition på tværs af midten af dansk politik er besnærende.

Det forudsætter naturligvis, at sådan en regering er levedygtig og mere succesfuld end det seneste forsøg, der blev gjort i 1978 med Anker Jørgensen (S) som statsminister og V-formand Henning Christophersen som udenrigsminister. Det holdt i mindre end to år.

Men taler man med erhvervsfolk, er det tydeligt, hvad der nager ved den nuværende regering, der baserer sit flertal på Dansk Folkeparti.

Et af koryfæerne i dansk erhvervsliv, den tidligere Novo Nordisk-topchef Mads Øvlisen, gik for nylig på talerstolen på interesseorganisationen Dansk Erhvervs årsmøde. Han fortalte forsamlingen af erhvervsledere og politikere om, hvordan han engang var stolt af at rejse rundt og være dansk. Men det er åbenbart ikke længere tilfældet, for han savner en ændring af den politiske retorik, så han atter kan føle værdighed og stolthed som dansker ude i verden.

Han sigter naturligvis til den stramme danske udlændingekurs, som masser af eksportvirksomheder tvinges til at forholde sig til.

Opfattelsen er, at med en bred regering henover midten vil man kunne undgå at inddrage Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige og Stram Kurs.

Og nok så vigtigt for erhvervsfolk: Det vil være et alternativ til en S-regering med støtte fra SF og Enhedslisten. Kun fire procent af topcheferne foretrækker en mindretalsregering bestående af Socialdemokratiet.

Men politik er en svær størrelse. For en erhvervsmand eller -kvinde virker det ellers utroligt rationelt at lade Socialdemokratiet og Venstre sætte sig omkring et mødebord og indgå et kompromis.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Spar sammen, OB

Odense Kommune skal stå fast over for fodboldklubben OB i sagen om en renovering af Odense Stadion. For det bør ikke være Odenses skatteborgere, der skal betale for, at byens og øens største fodboldklub får et bedre stadion at spille på. Det bør klubben og dens ejerkreds selv bekoste. Spørgsmålet om en renovering af Odense Stadion er nok engang blevet aktuelt, fordi OB sammen med de øvrige superliga-klubber, Divisionsforeningen og Dansk Boldspilunion har besluttet, at alle superliga-stadioner fra 2028 er udstyret med fuldt overdækkede tribuner. Det er en fin beslutning, som vil give bedre forhold for klubbernes tilskuere, så man på længere sigt forhåbentlig kan tiltrække flere tilskuere og dermed tjene flere penge. Det er imidlertid ikke Odense Kommunes opgave at sørge for, at erhvervsvirksomheder får bedre fysiske rammer at udøve deres virksomhed i. Odense Kommune skal skabe gode rammevilkår for kommunens virksomhederne i almindelighed, men kommunen skal ikke bruge sine sparsomme skattekroner på at forbedre hverken robotproducenters, gartneriers eller fodboldklubbers ydre rammer. Det må virksomhederne selv klare. Ejerforholdene af Odense Stadion er i dag mildt sagt noget rod. Odense Kommune ejer tre tribuner på stadion, mens en ejerkreds af bestyrelsesmedlemmer i Odense Sport & Event ejer den fjerde, og det skaber helt naturlige tvister mellem de forskellige ejeres forskellige ønsker. Derfor vil det være klogt, hvis man får skilt den kommunale økonomi fra den private virksomhed OB’s interesser fra hinanden. Det vil være til gavn for OB, for Odense Stadion og for Odense Kommune – og for de odenseanske skatteydere. Derfor vil det være klogt, at OB og ejerkredsen bag klubben begynder at spare sammen, så man på et snarligt tidspunkt kan købe stadion af kommunen. På den måde kan man engang i fremtiden, måske allerede inden 2028, få lejlighed til at gennemføre alle de udvidelser og forbedringer af Odense Stadion, som man har lyst og råd til og dermed være med til at skabe grundlag for at høste gevinster ved fremtidige sejre. Så spar endelig sammen, OB. Og begynd hellere i dag end i morgen.

Faaborg-Midtfyn

Gymnasielærer anholdt i London efter at have lænket sig til olietønde: Nu vil han arrangere klimadag

Annonce