Annonce
Erhverv

Analyse: Eksportvirksomheder ønsker en gave, som ingen kan give

Erhvervsredaktør Jens Bertelsen. Foto: Nils Svalebøg
Annonce

170 milliarder kroner. Så mange penge ser dansk eksport ud til at falde alene i år, så derfor var udenrigsminister Jeppe Kofods hjælpepakke til eksportvirksomhederne ventet med længsel.

Mandag dukkede den op - og udløste yderligere frustrationer ude i de virksomheder, der ser frem mod tomme ordrebøger og tomgang i produktionen.

Imens hjælpepakkerne til det danske hjemmemarked er meget kontante og kompenserer lønudgifter og tabt omsætning, er hjælpen til eksporten i en helt anden - og mindre - liga.

Vi taler om en ”udrykker-enhed”, der vil opsøge danske virksomheder med tilbud om gratis akutrådgivning. At prisen for at låne en eksportrådgiver fra udenrigstjenesten sænkes, og udgifterne til erhvervsfremstød skal fordobles i 2021. Og andre detaljer til en samlet sum på 225 millioner kroner.

Det tyder på, at medlemmerne af kongehuset får nok at se til næste år, når danske virksomheder skal ud i verden på royale delegationer, der kan hive tabte eksportkroner hjem. Konkurrencen bliver intens, for andre landes virksomheder står med tilsvarende efterslæb.

Men hvad er det så, at erhvervslivet havde håbet på? Virksomhederne vil først og fremmest have åbnet for erhvervsrejser rundt i verden. Vi er en eksportnation og har brug for at kunne sende folk ud for at skaffe nye ordrer, montere avancerede anlæg og reparere ting, der er gået i stykker.

Den opgave er bare svær at løse for Jeppe Kofod, for store dele af verden er stadig lukket ned, imens landene kæmper med coronaudbruddet. Erhvervslivet ønsker en genstart af luftfarten, men det spiller ingen rolle, hvis eksportsælgeren automatisk ryger i 14 dages karantæne ved ankomsten til Storbritannien eller Italien.

Derudover sælger man ingen varer, hvis kundens produktion er lukket, og medarbejderne er hjemsendt. Så er der ikke brug for de danske produkter, og rejserestriktionerne vil være et sekundært problem.

Udenrigsministeriet har utvivlsomt gjort sig mange anstrengelser for at skrue en hjælpepakke sammen, der kan sparke gang i dansk eksport. Men lige præcis eksporten kan kun reddes, hvis man får åbnet grænserne med aftaler på tværs af landene. Til en start kunne man genindføre tankerne bag EU’s indre marked.

En medlemsundersøgelse fra Dansk Industri viser, at over en tredjedel af de virksomheder, der er ramt af tilbagegang, først forventer at have indhentet det tabte i 2022. Den eneste trøst er, at den slags prognoser er forbundet med stor usikkerhed, da det er umuligt at forudsige effekten af de genåbnede markeder.

Lige nu befinder vi os i et kvartal, der bare skal overstås. Med lidt held lysner tallene til efteråret, og hvem ved? Måske vil den massive eksportrådgivning fra Udenrigsministeriet alligevel få en effekt til den tid.

Det tyder på, at medlemmerne af kongehuset får nok at se til næste år, når danske virksomheder skal ud i verden på royale delegationer.

Erhvervslivet ønsker en genstart af luftfarten, men det spiller ingen rolle, hvis eksportsælgeren automatisk ryger i 14 dages karantæne ved ankomsten til Storbritannien eller Italien. Arkivfoto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kerteminde For abonnenter

Kirsebærfestival og aftenkoncerter: Boliger til 5-10 mio. kr. får ikke særstatus

Kerteminde

At blive voksen

Odense

Politichef om drabssagen fra Egeparken: - Det er for tidligt for os at melde ud, hvad der præcis er sket

Nordfyn For abonnenter

Min sommer uden: Mette og Carsten må undvære Roskilde og Skanderborg festival - nu står deres foodtruck på Bogense Havn hele sommeren

Annonce