Annonce
Analyse

Analyse: Du skal betale mere til fjernvarmen - uanset om den bliver solgt

Annonce

Fyn: Du kan lige så godt begynde at vænne dig til tanken: Din fjernvarme bliver dyrere og du skal enten betale ekstraregningen over varmeprisen eller skatten.

Som en del af den grønne omstilling bliver effektive og billige brændsler som kul sat på porten til fordel for dyrere, ustabile og mindre effektive vedvarende energikilder. Det kan ikke undgå at blive dyrere - i hvert fald indtil teknologien måske engang har udviklet sig meget mere.

Det er ikke sikkert, at prisskiltet på fjernvarmen stiger, for staten har lovet at betale nogle af omkostningerne ved omstillingen - så måske er det dine skattekroner, der bliver brugt i stedet for din varmebetaling.

I den sammenhæng er det ikke så afgørende, hvem der ejer dit fjernvarmeselskab. I det nye budgetforlig i Odense er politikerne enige om at undersøge et salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn. De betinger sig, at salget ikke i sig selv fører til højere varmepriser. Men de har ikke skrevet, at varmepriserne ikke må stige. Den forskel har ikke været så synlig hidtil, men den bliver meget væsentlig for kundernes økonomi.

Odenses politikere har besluttet, at det kæmpestore, supereffektive og velfungerende Fynsværket skal skrottes (bortset fra afbrænding af affald og halm). Hvordan skal byens borgere så få varme i stuerne? Den mest sandsynlige løsning bliver nogle varmepumper i gigant-størrelse. Varmepumper er en slags omvendt køleskab, der bruger en masse strøm på at suge varme ud af luften, jorden eller som her vandet i Odense Kanal, og pumpe den over i fjernvarmevandet.

Det vil være en overordentlig stor investering at anskaffe sig den slags og samtidig afskrive Fynsværket. Det er samtidig et risikabelt projekt med ny og stort set uprøvet teknologi i denne størrelsesorden. Derfor kan det ikke undre, hvis nogle af byens politikere gerne vil være fri for den store økonomiske udfordring og ansvaret for et vanskeligt projekt, der har risiko for at komme i problemer. Det kan de gøre ved at sælge Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, der har tyngden og den meget lange horisont, som er nødvendig i den slags investeringer.

Så for Odense Kommune er den største fordel ved at sælge fjernvarmen måske ikke de penge, kommunen får som betaling. Det burde måske veje tungere, at man kommer af med en økonomisk risiko, der kan udvikle sig til et politisk problem.

Der bliver ikke så mange rygende skorstene på Fynsværket i fremtiden. Til gengæld vil omkostningerne ved at lave fjernvarme blive større - spørgsmålet er blot, om det er varmekunderne eller skatteyderne, der skal betale ekstraregningen. Arkivfoto: Yilmaz Polat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Hold fast om krisehåndtaget

Annonce