Annonce
Odense

Analyse: Budgetforhandlinger med flere ubekendte i Odense

Politikerne i Odense Byråd går ind til forhandlingerne om næste års budget med flere ubekendte. Det eneste, der er sikkert, er, at der ikke blive tale om et sparebudget med store nedskæringer. Arkivfoto: Frederik Steen Nordhagen
Annonce

Det burde egentlig ligge lige til højrebenet. Med 170 millioner kroner ekstra til årlig drift i de kommende år og en lang ønskeseddel, som politikerne formulerede med flere aftaler allerede inden sommerferien, er en stor del af pengene næsten øremærket inden budgetforhandlingerne for alvor går i gang.

Men som det kan ses af de politiske reaktioner, efter de torsdag blev præsenteret for de økonomiske nøgletal, så bliver det måske ikke så let alligevel at lægge næste års kommunale husholdningsbudget for Odense Kommune. For der er flere ubekendte, der kan vende op og ned på tingene.

Det første er naturligvis udviklingen i corana-pandemien. For hvordan vil den påvirke Odense? Byen har måske ikke været lige så hårdt ramt som andre kommuner, når det kommer til stigningen i antallet af arbejdsløse på grund af corona-krisen. Men vi hører stadig til i den tunge ende - og jo flere arbejdsløse der er - jo færre penge er der til at spendere på bedre normeringer i institutioner, på plejehjem - og genopretning af mange af de kommunale bygninger, der efter mange års besparelser nu står foran dyrere renoveringer.


Selv om politikerne skulle have lyst til det, er det måske en god idé ikke at brænde alle de penge, man har i kassen, af med det samme.


Den anden ubekendte er det mulige salg af Fjernvarme Fyn til Energi Fyn, der kan vende helt op og ned på forhandlingerne. For lykkes det at sælge kommunens ejerandel på 95 procent i det kommunale selskab, så kan der ligge et meget stort trecifret millionbeløb, som for alvor vil sætte skub i planerne om at rette op på nedslidte skoler, institutioner, plejehjem - og tilmed bygge nye. De 100 millioner årligt til anlæg, der lige nu er til fordeling, kommer man ikke langt for. Men det kræver dog formentlig, at et bredt politisk flertal kan blive enige om at sælge fjernvarmeselskabet til Energi Fyn. Og den aftale er først noget, der skal forhandles på plads, hvis der kommer et købstilbud.

Så selv om politikerne skulle have lyst til det, er det måske en god idé ikke at brænde alle de penge, man har i kassen, af med det samme. Skulle der være penge tilbage, når vi ved, hvordan coronaen rammer, og hvordan fjernvarmesalget går, kan man jo altid sætte sig sammen og lave en aftale om at bruge resten på yderligere investeringer.

Det andet vil næsten være at sælge det berømte bjørneskind, inden man har haft bjørnen på sigtekornet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Nyborg

Bæredygtigt byggeri i Nyborg Kommune

Odense For abonnenter

Tiltalts brødre forsøgte at betale sig fra voldtægt: 16-årigt offer tilbudt op til 50.000 kroner for at trække anmeldelse tilbage

CORONAVIRUS

Live: Det er for tidligt at glæde sig over smittetal, mener Mølbak

Annonce