Annonce
Udland

Amnesty tager ærespris fra Aung San Suu Kyi

I årtier har Aung San Suu Kyi været et ikon for menneskerettigheder og demokratisering. Men nu mener Amnesty International ikke længere, at den fremtrædende politiker lever op til de samme værdier.

Menneskerettighedsikonet har svigtet de værdier, hun engang stod for, mener Amnesty International.

Aung San Suu Kyi er ikke længere et symbol på håb, mod og kampen for internationale menneskerettigheder.

Så skarpt lyder Amnesty Internationals kritik af Myanmars øverste politiske leder og - indtil i dag - fremmeste menneskerettighedsaktivist.

Og derfor har menneskerettighedsorganisationen valgt at fratage Nobel-prismodtageren deres fornemste menneskerettighedspris, den såkaldte Ambassador of Conscience Award, som Suu Kyi modtog i 2009.

- Det var vores forventning, at du ville bruge din moralske autoritet til at tale imod uretfærdighed, hvor du så den, skriver Amnestys generalsekretær Kumi Naidoo i et brev stilet Aung San Suu Kyi.

Det er i særdeleshed Aung San Suu Kyis manglende indsigelser mod forfølgelsen af rohingyaerne, en muslimsk minoritet i den nordlige delstat Rakhine, der er årsagen.

Siden august 2017 har Myanmars militær ført en offensiv mod påståede separatistgrupper blandt rohingyaerner, som menes at have kostet tusinder af civile livet.

700.000 rohingyaer er siden flygtet over grænsen til Bangladesh. Mange af dem har fortalt om, hvordan soldater har dræbt deres familiemedlemmer og brændt deres landsbyer ned.

- Aung San Suu Kyis benægtelse af omfanget af grusomhederne begået mod rohingyaerne betyder, at der er ringe udsigt til forbedringer for de hundredtusinder af flygtninge og internt fordrevne, der er i limbo i Rakhine og i Bangladesh, skriver Amnesty.

I en rapport anbefalede FN for nylig, at Myanmars hærchef og andre ledere i hæren bør retsforfølges for folkedrab på de muslimske rohingyaer.

Ud over forfølgelsen af rohingyaerne er Myanmar også blevet kritiseret for at forfølge journalister og begrænse pressefrihed.

Aung San Suu Kyi var i årtier leder af den ikke-voldelige opposition mod Myanmars militærjunta, og hun sad i husarrest fra 1989 til 2010.

Årene i husarrest og som fortaler for demokratisering gjorde hende til et internationalt menneskerettighedsikon.

I 2010 blev hun løsladt og ved efterfølgende demokratiske valg i 2012 og 2016 blev hendes parti, Den Nationale Liga for Demokrati, det største parti i Myanmars parlament. Siden 2016 har hun været den de facto politiske leder i landet. Militæret spiller dog stadig en overordentligt fremtrædende rolle.

Amnesty Internationals generalsekretær i Danmark, Trine Christensen, håber på, at fratagelsen kan skabe yderligere pres på myndighederne i Myanmar.

- Det er en symbolsk handling, men den er vigtig. Vi håber på, at vi kan rette verdens opmærksomhed mod de uhyrligheder, der foregår i landet, og samtidig appellerer vi til verdenssamfundet om at gribe ind, siger hun.

Ambassador of Conscience Award er blevet uddelt siden 2003, og prisen er blandt andet gået til den tidligere tjekkiske præsident Vaclav Havel, Sydafrikas tidligere præsident Nelson Mandela og den pakistanske kvinderetsforkæmper Malala Yousafzai.

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport

Fynboer fejrede sporten: Se de 10 bedste billeder fra Årets Sportsnavn

Fyn

2822 husstande uden strøm

Debat For abonnenter

De gamle nyheder, 1945: Odense Sporveje vil nedlægge stoppesteder

1995 4,7 millioner kroner. Så mange penge lagde 11.852 glemsomme fynske bilister i statskassen for ulovlig parkering i 1993. Hovedparten af afgifterne, der som bekendt er på 400 kroner pr. gang, blev lagt af 8816 i Fyns største politikreds, Odense. De 3036 øvrige afgifter er blevet opkrævet jævnt fordelt over resten af Fyn. Selv om afgiften for ulovlig parkering blev fordoblet fra 200 til 400 kroner 1. april 1991, kan de seks fynske p-kontrollører fortsat uddele lige så mange afgifter – ca. 12.000 – om året, konstaterer politikommissær Poul Dahl. 398 bilister klagede over afgiften, men kun 172 fik medhold og pengene eftergivet – oftest i forbindelse med læge- eller sygehusbesøg, der uventet trak ud. 1970 Statsbanerne udbyder i dag en ny Storebæltsfærge til 50 millioner kroner i licitation, og på forhånd ventes de fire værfter i Helsingør, Nakskov, Ålborg og Odense at være interesseret i ordren. Efter planen skal den nye tredækker leveres til sommeren 1972 eller muligvis først til foråret 1973. Samtidig viser en prognose, at færgekapaciteten skal fordobles inden udgangen af 1970-erne, hvis der ikke ret hurtigt tages beslutning om en bro mellem Fyn og Jylland. Færgen kommer i store træk til at ligne ”Arveprins Knud” og får en kapacitet på 450 personbiler og 1500 passagerer. En ny jernbanefærge, der kan overføre gennemgående eksprestog mellem Nyborg og Korsør, ventes bestilt til levering i 1973. 1945 Fra Odense Sporvejes begyndelse har der eksisteret en del faste stoppesteder på særligt trafikerede steder, men sporvejsselskabet overvejer at likvidere dem. Det gælder ved hjørnet af Klaregade og Mageløs samt ved hjørnet af Mageløs og Kongensgade, hvor der nu opsættes almindelige stoppestedsskilte i stedet. Ifølge driftsbestyrer Schaumann sker nedlæggelsen af de faste stoppesteder ud fra hensynet til at gennemføre en hurtigere drift under de nuværende, besværlige trafikforhold, hvor der er stort pres på sporvognene. De faste stoppesteder virker kun forsinkende, og hvis der ingen passagerer er at optage og afsætte, vil sporvognene altså fremtidig kunne køre videre uden standsning.

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];