Annonce
Udland

Amnesty: Over 300 demonstranter er blevet dræbt i Iran

Amnesty International har opjusteret antallet af dræbte under de store demonstrationer i Iran i november.

Mindst 304 personer blev ifølge Amnesty International dræbt under de store demonstrationer i Iran i november.

Det oplyser organisationen i en rapport mandag. Det er tredje gang, at Amnesty kommer med nye og højere tal for antallet af dræbte i Iran under urolighederne.

Protesterne brød ud den 15. november, efter at regeringen i Teheran havde varslet store prisstigninger på benzin.

Det udviklede sig i en række byer landet over til sammenstød med politiet. Benzinstationer og politistationer blev brændt ned, og der var plyndringer i butikker, inden myndighederne fik situationen under kontrol nogle dage senere.

Ifølge den nye rapport fra Amnesty forsøger myndighederne at afskrække folk fra at tale højt om det, de har set under de voldsomme begivenheder.

- Rystende udsagn fra øjenvidner tyder på, at næsten lige efter at iranske myndigheder massakrerede hundreder af dem, som deltog i de landsdækkende protester, fortsatte myndighederne med at slå hårdt ned på folk, siger Philip Luther fra Amnesty.

Han opfordrer det internationale samfund til at gribe ind over for Iran.

I slutningen af november hyldede Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei, befolkningen for at have forpurret et "meget farligt plot".

I et tweet beskyldte han desuden USA og Israel for at stå bag urolighederne.

/ritzau/dpa

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Odense

Byråd sætter punktum for Odeon-sag: Men der mangler stadig en undskyldning

Leder For abonnenter

Odeon har tumlet rundt som en beruset balletdanser

Det er ynkeligt, at selskabet bag Odeon ikke vil undskylde de løgne, som man var sendt ud i offentligheden for at dække over sagen om den systemkritiske kinesiske dansetrup Shen Yuns aflyste optræden i musik- og teaterhuset. Odeon-selskabet har, som det fremgik af avisen tirsdag, i stedet valgt at "beklage" sin optræden via en advokat, men man har ikke haft mod og mandshjerte nok til at sige det lille, men vigtige ord "undskyld". Det er uhørt dårlig stil; en uforskammet opførsel. Derfor må man håbe, at Odeon tager ved lære af forløbet og den berettigede kritik, der er blevet rejst mod selskabet. For selvfølgelig skal man undskylde, når man stikker en løgn. Odeon har i Shen Yun-sagen tumlet rundt som en beruset balletdanser midt i et balletkompagni. Man har løjet for offentligheden, og man har løjet for sin kontraktpartner, Odense Kommune. Det har absolut ikke været kønt at se på. Det er blevet grundigt tilbagevist, at aflysningen af den kinesiske dansetrups optræden skyldtes pres fra det kinesiske regime. Der findes ganske enkelt ikke skyggen af dokumentation for, at den kommunistiske supermagt Kina har forsøgt at diktere programmet i et musik- og teaterhus i hjertet af Danmark. Der er andre og bedre forklaringer på, at Shen Yun-truppen ikke fik lejlighed til at optræde i Odeon. Alene det faktum, at truppen er ukendt i offentligheden og derfor næppe ville have haft gennemslagskraft til at samle et større publikum i Odeon, kan begrunde, at truppen fik et nej fra Odeon. Det kunne man imidlertid have sagt højt og dermed sparet sig selv for megen ballade. Ligesom man fra Odeons side kunne have sagt, at der var åbenlyse samarbejdsproblemer mellem den kinesiske trup og musik- og teaterhuset. Det er nu engang altid bedst at sige tingene, som de er - også når det er ubekvemt. Selv om sandheden ifølge mundheldet er ilde hørt, er sandheden altid at foretrække. Derfor må Odeon mande sig op og lære at sige tingene, som de er. Også, når det handler om at afvise ukendte, kinesiske dansere. Alt andet er ynkeligt.

Annonce