Annonce
Erhverv

Amerikansk tilflytter i gavehumør: Millioner til 13 Odense-projekter for børn og unge

Carsten Sørensen, centerchef for Facebook i Odense, ved åbningen af datacentret i september, hvor man satte strøm til de første servere. Nu har it-virksomheden også sat gang i de lokale donationer og i 2020 uddelt 1,4 millioner kroner i støtte til 13 forskellige it- og teknologiprojekter i Odense. Arkivfoto: Michael Bager
Den amerikanske it-gigant Facebook uddeler 1,4 millioner kroner til 13 projekter i Odense, hvor kommunens børn og unge får bedre it-forhold, støtte til køb af computere, fællesskaber og undervisning i ny teknologi.

Der er 170.000 kroner til fysisk og digital lektiehjælp i matematik, 82.000 kroner til køb af udstyr til kodning og programmering, 111.500 kroner til familieklubber for udsatte familier og 123.750 kroner til oprettelsen af et virtual reality-brille-bibliotek for alle skoler i Odense Kommune.

Det er nogle af de i alt 13 donationer, som den nye amerikanske tilflytter i Odense, it-giganten Facebook, netop har annonceret.

I oktober 2016 kunne Fyens Stiftstidende afsløre, at giganten havde planer om at bygge et 56.500 kvadratmeter stort datacenter i Tietgenbyen. Den 12. december sidste år åbnede Facebook de første datahaller i det nye center, som efter planen står fuldt færdigt i år.

I november sidste år - altså kort før åbningen - annoncerede it-giganten så, at man var på vej med støttekroner til fynske projekter indenfor it- og ny teknologi. Nu er der sat navn på projekterne.

De får penge fra Facebook

Modtagere af 2020 Facebook Odense Data Center Community Action Grants:

Facebook donerer i 2020 ialt 1,4 millioner kroner til en række lokale tiltag og it-projekter, som alle kan være med til at øge børn og unges interesse for naturfag, matematik og tekniske uddannelser eller projekter, hvor intentionen er at bringe folk sammen ved brug af it og ny teknologi. Programmet kører årligt, så der bliver nye muligheder for at søge om støtte.

De 13 projekter:

Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune. 123.750 kr.
Støtte til oprettelsen af et Virtual Reality-headsetbibliotek, som alle skoler i Odense Kommune kan låne fra.

Børn- og Ungeforvaltningen, Odense Kommune. 64.000 kr.
Støtten hjælper med at etablere et kreativt teknologi-værksted i Ungdomshuset i Odense. Projektet er målrettet piger.

Højby Skole. 100.000 kr.
Støtte til et robot- og teknologi-laboratorium til skolens STEAM-klub, der både bruges af studerende og af lokalsamfundet. Skolen er en af tre pilotskoler i Odense Kommune, hvor der udvikles og afprøves Virtual Reality i undervisningen. Samtidig er Højby Skole en af 12 skoler i et forskningsprojekt med spilbaseret læring.

Holluf Pile Skole. 151.000 kr.
Støtte til Virtual Reality- og robotteknologi til skolens nye FutureLab.

Lokalhistorisk Arkiv for Fraugde, Allerup, Davinde og Tornbjerg Sogne. 39.292 kr.
Støtte til digitaliseringen af det lokalhistoriske arkiv. Arkivets formål er at indsamle, bevare, arkivere og formidle historien samt forbinde mennesker med fortiden og nutiden.

Matematikcenter. 170.000 kr.
Støtte til centerets lektiecaféer – både fysisk og online – og inspirationsportalen Webmatematik, der er for børn fra syvende klasse og opefter. Matematikcenterets arbejder for, at alle med den rette hjælp kan opnå deres fulde potentiale i matematik.

Munkebjergskolen. 88.000 kr.
Støtte til at købe 40 Virtual Reality-headset, som giver skolen mulighed for at skabe virtuelle læringsuniverser online-uddannelsesplatformen CoSpaces.

Odense Hackerspace. 86.250 kr.
Støtten giver det uafhængige Odense Hackerspace mulighed for at købe en laserskæremaskine samt den nødvendige ventilation.

Odense Tekniske Gymnasium. 214.745 kr.
Støtte til at etablere to nye klasseværelser til kommunikationsteknik.

Red Barnet, Odense Lokalforening. 111.500 kr.
Støtte til Red Barnets lokale familieoplevelsesklubber for udsatte børn og deres forældre.

Skt. Klemensskolen. 7.500 kr.
Støtte til at etablere et studio, som skolens elever kan bruge til at producere podcasts.

Teknologiskolen. 167.000 kr.
Støtte foreningens sæsontilbud indenfor STEM-fagene og robotteknologi. Den frivillige forening tilbyder teknologisk orienterede fritidsaktiviteter for børn og unge i Odense og omegn.

Tingkærskolen. 82.420 kr.
Støtte til at købe udstyr til undervisningen i kodning og robotprogrammering. Tingkærskolen er en del af Undervisningsministeriets projekt om at gøre teknologiforståelse til en større del af elevernes skoledag.

Som i Irland og Sverige

De i alt 1,4 millioner kroner bliver fordelt på 13 forskellige projekter, som alle er placeret i Odense Kommune. Pengene kommer fra Facebooks program Community Action Grant, som også er i spil i bl.a. byerne Luleå og Clonee ved Dublin, hvor Facebook også er til stede med store datacentre.

I Sverige og Irland er der uddelt millioner til en række projekter. Nu er de første fynske modtagere fundet til 2020-udgaven i Danmark, og det glæder datacenter-chefen i Odense, Carsten Sørensen.

- Vi er glade for at uddele Facebook Community Action Grants for 2020. Vores Community Action Grants-program giver Facebook mulighed for at hjælpe med at fremme lokale STEM-uddannelse og have en positiv indvirkning på samfundet. Vi er stolte af at støtte skoler, nonprofit organisationer og projekter, der hjælper Odense med fortsat at være et dejligt sted at bo og arbejde, siger han.

Det er første gang, at Facebooks Community Action Grants bliver uddelt i Odense. Programmet har til formål at adressere behov, der kan indfries gennem udnyttelse af teknologi til gavn for lokalområdet, skabe forbindelse mellem mennesker enten on- eller offline samt styrke lokal uddannelse indenfor videnskab, ingeniørvidenskab samt teknik og matematik (de såkaldte STEM-uddannelser, red.).

Annonce

Lektiehjælp i en corona-tid

I Odense Kommune, som modtager støtte til to konkrete projekter, siger Tim Vermund, 1. viceborgmester:

- Jeg glæder mig rigtigt meget over, at så mange skoler, foreninger og velgørende organisationer i Odense nu bliver anerkendt og får støtte til deres store arbejde fra Facebook. Det er hver især nogle spændende projekter, som jeg glæder mig over, at endnu flere odenseanere kan få glæde af, siger han i en pressemeddelelse.

Et af de projekter, der har fået støtte i form af 170.000 kroner er Matematikcenter, hvor elever fra 7. klasse kan få hjælp til lektiecafeer og online hjælp. Hos Matematikcenter er man begejstret for den store donation, som kan hjælpe masser af unge ikke mindst i den nuværende coronakrise.

- Det kommer til at gøre en kæmpe forskel for vores muligheder for at drive vores gratis matematikhjælp – både den lokale lektiecafé i Odense og vores onlinetilbud, Webmatematik og Webmatlive. Og netop vores online-tilbud er på det nærmeste eksploderet under coronakrisen, så her giver donationen fra Facebook helt aktuelt mulighed for hjælpe de unge i Odense og understøtte vores frivillige matematikhjælpere endnu mere, siger Bolette Møller Jensen, sekretariatsleder, Matematikcenter.

Facebook har doneret 1,4 millioner kroner til 13 projekter i sit lokale community grant-program, som man også kører andre steder som i Sverige og i Irland. Foto: Michael Bager
Annonce

Styrke i lokalområdet

En anden modtager er Red Barnet, hvor man hjælper udsatte børn og deres familier til gode oplevelser.

- Med støtten fra Facebook sikrer vi, at klubberne kan køre videre i hele 2020, så vi kan give endnu flere nærværende oplevelser til endnu flere udsatte børn, siger Sara Ekknud Windell, formand for lokalforeningen.

I Odense Kommune glæder man sig over uddelingen, som bliver den første af faste årlige donationer fra den amerikanske virksomhed.

- Med de her legater sætter Facebook en tyk streg under, at de ønsker at styrke de lokalområder, de bor i. Jeg ser frem til i mange år fremover at samarbejde med Facebook om at skabe en bæredygtig by med afsæt i teknologi, it, robotter og fællesskaber, siger Tim Vermund.

Facebooks datacenter har været undervejs siden januar 2017, hvor man officielt annoncerede centret i Odense. Tre måneder før havde Fyens Stiftstidende afsløret planerne om centret, som står helt færdigt i år - efter planen. Foto: Michael Bager
Annonce
Odense For abonnenter

Rolig villavej i oprør efter kæmpehunden Rollo igen bider en lille hund: - Den skal aflives

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Middelfart For abonnenter

Kromand fortryder ikke efter 20 år med voldsom arbejdsbyrde og et forlist ægteskab : - Jeg har mødt nogle fantastisk dejlige mennesker

Odense For abonnenter

Ninas 'bedste ven' ville sulte hende ihjel: - Jeg gjorde alt for at skjule min hemmelighed

Kerteminde

Ib er tredje generation i frugtplantagen: - Jeg møder stadig folk, der ikke ved, at de kan købe æbler herude

Sport For abonnenter

Stor sejr i den slovenske højborg - men sejr over Krim var tæt at blive en krimi

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

Odense For abonnenter

- Løgn, løgn og atter løgn: Rollos ejer svarer på kritik efter Rollo igen bider en lille hund

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Sport

Otterup HK melder klar til genstarten i 1. division: - Den lange pause har været ens for alle

Assens

Det store rottekort - tjek om der er rotter på din vej: - Vi kan ikke komme dem til livs

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

Faaborg-Midtfyn For abonnenter

Nicolai vil ikke gøre dyr ondt: Sælger bacontang til Irma og Kvickly - Nu er han på vej med vegansk cookie-mix

Odense For abonnenter

Dronningens pointe ramte Peter lige i hjertet: - Det gør ondt, når folk stirrer på mig i gågaden

Erhverv

Direktør træder tilbage: Navnerokade hos 62 år gammel Middelfart-virksomhed

Annonce