Annonce
Udland

Amerikansk støtte til Hongkong-demonstranter forarger Kina

Anthony Wallace/Ritzau Scanpix
På tværs af partier var der opbakning til lovforslag, der giver amerikansk støtte til Hongkong-demonstranter.

Kina beder Repræsentanters Hus i USA om at ikke at blande sig i protesterne i Hongkong, hvor et utal af prodemokratiske demonstranter de seneste måneder er gået på gaden.

Det skriver flere internationale nyhedsbureauer. Herunder AFP.

Meldingen kommer, efter at der i det ene kammer af Kongressen blev givet grønt lys til et lovforslag omhandlende Hong Kong.

- Vi udtrykker på stærkeste vis vores harme og modstand mod Repræsentanternes Hus' insisteren på at vedtage en såkaldt "Hong Kong Human Rights and Democracy Act", siger talsmand for Kinas udenrigsministerium Geng Shuang.

Lovforslaget skal dog vedtages i Senatet for at træde i kraft.

Forslaget fastslår, at Hongkongs særlige handelsstatus med USA er afhængig af, at myndighederne i byen respekterer menneskerettighederne og basale retsstatsprincipper.

- I dag opfordrer vi simpelthen Kinas præsident og Hongkongs regeringschef, Carrie Lam, til trofast at overholde regeringens løfter, siger republikaneren Chris Smith, som har fremsat lovforslaget, ifølge AFP.

I Repræsentanters Hus hentede lovforslaget støtte på tværs af partiskel. I alt fire tiltag blev stemt igennem.

Senatet har endnu ikke planlagt afstemninger om dem. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

En godkendelse i Senatet vil betyde, at USA's præsident, Donald Trump, i sidste ende skal skrive under eller nedlægge veto.

Et andet lovforslag har til formål at blokere for kommerciel eksport af militært udstyr og andre genstande, som politiet i Hongkong kan bruge mod demonstranterne.

Et tredje tiltag, der blev stemt igennem, var en ikke-forpligtende resolution. Den anerkender USA's forbindelser til Hongkong og fordømmer Beijings "indblanding" i den delvist uafhængige storbys anliggender.

Det fjerde tiltag var ligeledes en ikke-forpligtende resolution. Den roser Canada for dets handlinger i forbindelse med et amerikansk ønske om at få udleveret Meng Wanzhou.

Wanzhou er en del af topledelsen af det kinesiske teleselskab Huawei. Hun blev arresteret i Canada i december.

Kina har på det seneste beskyldt "udefrakommende kræfter" for at blande sig i den politiske krise og bære brænde til bålet i Hongkong.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Fyn

Parti går i folketingssalen for at få bygget ny jernbane to år tidligere

Leder For abonnenter

Lange dyretransporter til udlandet: Det er en svinsk behandling

Grise, køer, får og andre slagtedyr skal behandles ordentligt, mens de er i live - også selv om de på vej til slagteriet. Derfor er det på sin plads, at to fynske vognmandsfirmaer er blevet hevet i retten sammen med en række andre speditører og svinehandlere, fordi de ifølge anklageskriftet ikke har behandlet dyrene efter reglerne. Vognmændene har, som man kunne læse i avisen i sidste uge, overtrådt loven utallige gange. I alt rummer anklageskriftet mere end 1000 punkter, herunder mange hundrede overtrædelser af reglerne om, hvor lang tid dyr må transporteres på ladet af en lastvogn. I andre tilfælde er dyrene blevet stuvet alt for tæt sammen på lastvognene og har dermed ikke fået den mængde plads, som de skal ifølge loven. I atter andre tilfælde har vognmændene ikke afleveret de lovpligtige logbøger over transporterne, hvilket gør, at myndighederne ikke kan få indblik i, om de pågældende chauffører overhovedet har overholdt loven. Det er skamfuldt for vognmandsbranchen, at der er så mange brådne kar blandt medlemmerne. Og det er dobbelt skamfuldt, at disse medlemmer står bag så umådeligt mange overtrædelser af lovgivningen, som tilfældet er. Det er helt afgørende, at kontrollen med vognmændene bliver strammet. Det er et faktum, at antallet af dyretransporter har været kraftigt voksende i de seneste år; alene sidste år blev tæt på 15 millioner svin stuvet sammen på lastvogne og kørt ud af landet - så langt væk som til Italien og Bulgarien. Derfor er det nødvendigt at få langt bedre styr på transporterne, så myndighederne kan sikre sig, at dyrene ikke lider unødigt, mens de står på ladet af en lastvogn på vej gennem Europa. Det er, undskyld udtrykket, svinsk at udsætte dyr for den behandling, som en snes fynske og danske vognmænd har udsat dem for. Derfor er det godt, at vognmændene kommer for retten, så der kan blive statueret et eksempel. For dyrenes skyld. Og for vores egen morals skyld.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Annonce