Annonce
Odense

Amerikansk familie om Black Friday i USA: Det er en dag, hvor vi shopper sammen som familie

Familien Young består af Miranda, Maya og Joshua. De kommer fra Chicago og flyttede i 2018 til Danmark. De har en Youtube-kanal, hvor de blandt andet sammenligner dansk og amerikansk kultur. Privatfoto
Black Friday slår hvert år alle salgsrekorder. Det tyder på, at danskerne har taget dagen til sig. Langt de fleste køb i Danmark bliver dog foretaget i ro og mag over nettet. Det tegner et noget mere stilfærdigt billede af dagen, end de vilde shoppingscener fra USA, der år efter år bliver vist i nyhederne.

Amerikanerne elsker at shoppe og gør det året rundt, men hvad er det lige, der gør Black Friday så speciel?

Det kaster Joshua, Miranda og Maya lys over. De tre udgør tilsammen familien Young og kommer oprindeligt fra Chicago, Illinois, men har siden 2018 boet i Danmark. Black Friday har mange år været en fast del af deres thanksgiving-ritual. Shoppingdagen finder nemlig altid sted dagen efter den amerikanske højtid, der ligger på den fjerde torsdag i november. Den specielle placering er med til at gøre Black Friday til noget helt særligt. Det gælder også for familien Young.

- Nu har vi ikke fejret Black Friday i USA siden 2017, men indtil da fejrede vi altid thanksgiving hos mine bedsteforældre, der bor i en lille by i delstaten Kentucky. Miranda og jeg blev gift i 2000 og fik herefter vores datter Maya. Det har været en familietradition for os at fejre højtiden i Kentucky og så gå på Black Friday-shopping dagen efter. Sådan har det været hele mit liv. Mine bedsteforældre blev begge over hundrede år og var i øvrigt gift i 82 år. Det var sjældent, at hele familien var samlet, så det var noget særligt, forklarer Joshua Young.

Annonce

Familien Young

Består af Joshua, Miranda, Maya og deres hund Brisket.

De har boet i Danmark siden 2018, hvor familien flyttede til København.

Miranda og Joshua arbejder begge i it-branchen, mens Maya går i 1. g.

Siden de flyttede til landet, har de tre haft en Youtube-kanal, hvor de løbende oploader vidoer, hvor de blandt andet fortæller om forskellene mellem amerikansk og dansk kultur.

Youtube-kanalen hedder:  travelin’ Young.

Elektronik og gadget

Familien har aldrig brugt natten på at ligge i kø foran elektronikbutikken. De har nydt, at de kunne sove længe og er taget af sted omkring klokken 11.

Joshua har mange gode minder i forbindelse med Black Friday og storsmiler, når han fortæller om dagen. Han kan godt lide elektronik og har igennem årene købt en del gadgets på dagen. Nogle har været mere nødvendige end andre. For ham er de impulsive småkøb en del af charmen. Han har tilbragt mange Black Friday-timer i selskab med sin bror, der også har en forkærlighed for elektronik.

- Min bror var også hjemme, og så var det ofte sådan, at Miranda og Maya shoppede tøj, mens vi shoppede elektronik og dvd’er. Det var dengang, der virkelig var penge at spare på elektronik. Det er der ikke rigtig længere. Et år købte jeg en playstation. Et andet år købte jeg en GPS. Så kan du spørge, om det nu også var need to have. Det var det måske ikke, men vi har virkelig haft glæde af GPS’en, når vi har været ude at rejse. Det var, inden Google Maps blev tilgængeligt på telefonen. Min bror og jeg bladrede altid avisannoncer i ugerne op til Black Friday for at finde de bedste tilbud, uddyber han.

Annonce

Folk går altså ikke amok

Thanksgiving er en helligdag. Det er Black Friday ikke, men det er sådan, at langt de fleste amerikanere har fri om fredagen, så det er en slags forlænget weekend. Det gør, at der er rig mulighed for at nyde dagen i familiens skød.

Shopping dagen efter thanksgiving i USA kan spores tilbage til 1952.

Miranda og Maya har ofte brugt dagen på at shoppe tøj.

- Det meste af Joshuas familie er også i Kentucky til thanksgiving, så vi har tit mødtes med dem i løbet af dagen for at spise frokost. For os har Black Friday altid været en familiedag. Da Maya var yngre, købte jeg tit julegaver til hende og har faktisk sparet en pæn sum penge. Jeg husker engang, jeg købte fem Barbie-dukker, en Barbie-bil, en -camper og et -hus. Det købte jeg online dagen før Black Friday og sparede cirka 200 dollar, fortæller Miranda.

Det meste af Joshuas familie er også i Kentucky til thanksgiving, så vi har tit mødtes med dem i løbet af dagen for at spise frokost. For os har Black Friday altid været en familiedag.

Miranda Young

- Jeg kan også huske mange shoppeture med min mor, men faktisk var det bedste på dagen at vise mit nye tøj frem for mine bedsteforældre. Det var altid hyggeligt, supplerer Maya.

Annonce

Hul på juleindkøbene

Dagen er dog speciel på den måde, at den er startskuddet til årets julehandel. Når thanksgiving er fejret, er efteråret officielt slut. Derfor har mange tradition for at tage hul på netop juleindkøbene.

- Det er en god dag at spare penge, hvis du har en stor familie, som du gerne vil sikre får en god jul. Mange køber deres julegaver den dag. Så er det overstået, siger Miranda.

Familien Young har ikke selv tradition for at fejre jul med mange gaver. Deres gavebudget minder meget om det danske. Det gør julen også. Lige bort set fra, at de fejrer jul første juledag. Derudover er de alle tre glade for at rejse og har ofte benyttet ferien til at holde jul under fremmede himmelstrøg.

The Youngs Black Friday-råd

Familien har mange års erfaring som Black Friday-shoppere. Her kommer de med en række råd, som de bruger, når de shopper på Black Friday i USA.

  1. Kig tilbuddene igennem, inden du tager af sted. Det er vigtigt at være målsat.
  2. Vær strategisk og planlæg, hvilke butikker du vil besøge. Så bruger du tiden optimalt.
  3. Prioriter og udvælg dine butikker. Hvis der er for mange, kan du let give op på vejen.
  4. Det kan være svært at skaffe mad undervejs, for der er mange mennesker overalt.
  5. Det er kedeligt at shoppe alene, så team op med venner eller familie.

Joshua og Miranda arbejder i it-sektoren. Det er Joshuas job, der var medvirkende årsag til, at de i 2018 valgte at flytte til Danmark. Hans job har nemlig inkluderet en del rejseaktivitet i Europa. Da familien besluttede sig for at flytte, kiggede de på flere lande, herunder Holland og Australien. Valget faldt på Danmark, fordi Joshua havde et godt begyndernetværk. Det var også et plus, at de fleste danskere taler engelsk, og så er flyforbindelserne fra Danmark til USA gode.

Annonce

Har skruet ned for forbruget

Familien har endnu ikke haft fornøjelsen af at deltage i den danske udgave af Black Friday. Det skyldes, at de har skruet ned for deres forbrug, siden de flyttede til landet.

- Folk i USA er mere villige til overforbrug. De bruger gerne al deres kredit på Black Friday. Folk i Danmark er mere fornuftige med deres penge. Det er vi også blevet, siden vi flyttede hertil. Derfor leder vi heller ikke efter en dag, hvor vi kan købe en masse. Vi køber kun det, vi har brug for. Hvis vi stadig boede i USA, havde jeg sikkert købt noget for hyggens skyld, forklarer Joshua.

Derudover er det dyrt at sende pakker til USA, så Joshua, Miranda og Maya nøjes med at købe gaver til hinanden. Det har sænket behovet for shopping. Desuden er det, som om der altid er et udsalg i gang i de danske butikker. Det er i hvert fald Mayas opfattelse:

- Når jeg går forbi H&M, står der altid et udsalgsskilt i vinduet. Misforstå mig ikke. Jeg elsker et godt udsalg. Det er bare ikke så normalt i USA, som det er her. Derfor har vi ikke lagt mærke til Black Friday-tilbuddene, som vi ville hjemme i USA. Desuden virker det til, at der er færre procenter at spare den dag. I USA er der jo vilde besparelser på op mod 60 procent. Her er det mere 15-20 procent.

Familien ved endnu ikke, om de har tænkt sig at shoppe på Black Friday. De er blevet opfordret til det af deres amerikanske familie på grund af varemanglen, der risikerer at påvirke årets Black Friday og julehandel. Black Friday i USA og Danmark bliver holdt samme dag. I år er det 26. november.

Annonce
Odense For abonnenter

16-årig dømt for knivstikkeri under bestyrelsesmøde: - Jeg tænkte bare "Nu skal jeg vise ham"

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv

Kendt fynsk bryggeri får ekstra regning på flere millioner kroner - kan give prisstigninger: - Så må vi se om kunderne vil købe det

Nyborg For abonnenter

Godsejerfruen, der voksede op på Christiania: Clara Rosenkrantz inviterer indenfor i privaten på Glorup Gods

Erhverv

Pakkerne bugner hos tankstation: Kom og hent jeres pakker, lyder nødråbet

Fyn

Demonstration lige midt i julehyggen: - Vi har fået nok

Så nemt er det at købe ulovligt fyrværkeri på nettet: - Det kan rive både arme og ben af, hvis noget går galt

Navne For abonnenter

Dødsfald: Jørgen var kørt træt - og kort tid efter gav Grethe op

Kultur For abonnenter

Jeppe har kendt sorgen siden han var barn: - Det smerter mig, at så mange ikke kan få hjælp til at håndtere det

Odense

Klart svar fra politiet efter gennemgang af overvågning: Bilist var skyld i letbaneuheld

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

Fyn

Lidt lys i vintermørket: Lille fald i coronasmitten i fire fynske kommuner

Assens For abonnenter

Farverig SF'er forlader politik helt efter internt opgør i partiet: - Det er slut - nu skal jeg passe katte

Fyn

Værs'go at trække op i ærmet: Nu kan vi alle blive corona-vaccinatører - også den praktiserende læge

Annonce