Annonce
Erhverv

Amerikaner i fynsk robotlære: - Jeg skal til at cykle hjemme i Boston

Jay Hesslink var del af et DI-projekt, hvor 10 amerikanske MIT-studerende var i praktikforløb hos danske robot- og teknologivirksomheder. Foto: Jesper Bøjlund
I 10 uger havde robotvirksomheden Odico besøg af den 18-årige ingeniørstuderende Jay Hesslink fra det berømte MIT ved Boston i USA. Han hjalp med på udviklingen af en app og var samtidigt med til at skabe kontakt til et af de vigtigste robotområder i USA, lyder det fra direktøren.

- Jeg har skal helt sikkert have en cykel, når jeg kommer hjem til Boston.

18-årige Jay Hesslink er på vej ud af døren - bogstaveligt talt - hos robotvirksomheden Odico. Det er hans sidste dag efter et 10 ugers ophold i Odense og Danmark, hvor han igennem Dansk Industri er del af et hold på 10 studerende fra USA, som har været på udveksling hos en række danske virksomheder.

Den 18-årige amerikaner studerer på det verdensberømte tech-universitet MIT lidt uden for Boston, men de seneste uger har han altså tilbragt i Odense.

- Jeg har arbejdet med på et ph.d-projekt om at bruge robotteknologi til at skære træ til. Vi har udviklet på en app, som kan sikre at udskæringerne bliver lavet korrekt ved hjælpe af augmented reality, hvor du med en ipad får en robot til at skære ud til sammenføjninger helt korrekt, så vinkler og mål passer, siger han.

Annonce

Med på roholdet

Han løfter en ipad og tænder den app, han har været med til at skrive koden til.

- Jeg kendte ikke til kode-sproget på forhånd, så jeg havde en meget stejl indlæringskurve, griner han.

Nu venter nogle dage i Danmark med mor og far, som er på vej til København fra Boston, før han vender hjem til Massachusetts.

For Odico-direktør Anders Bundsgaard har det været en stor oplevelse at få den amerikanske studerende ind henover sommeren.

- Vi har en meget stor spredning aldersmæssigt i forvejen, og vi ynder at bruge studerende i huset, men han har virkelig givet et amerikansk friskt pust og kommet med masser af energi, siger han og understreger, at det også giver en indgang til MIT og hele området omkring Boston.

- Vi har fået en adgang til MIT og en indgang til det område, som ville være oplagt for os, hvis vi på et tidspunkt skal overveje at etablere os i USA, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Medicinpriser på himmelflugt: Kom nu ud af starthullerne, sundhedsminister

Hvor er det dog fattigt, at sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke i et svar til Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg ikke har et eneste konkret bud på, hvordan han vil forhindre de danske medicinpriser i at stige og falde så voldsomt, som tilfældet er. Svaret til udvalget er givet som følge af en række række sager, hvor blandt andre fynske pensionister har oplevet meget store udsving i medicinpriserne. Det sker eksempelvis, når medicinalvirksomhederne har forsyningsvanskeligheder, og de tilbageværende leverandører hæver prisen. Som avisen tidligere har beskrevet, kan det føre til pludselige prisstigninger på op til 1200 procent for uundværlig medicin. Ministeren vil, som det fremgår af dagens avis, undersøge "mulige tiltag", der kan forebygge, at medicinpriserne stiger eksplosivt. Og det er skam fint, at ministeren vil undersøge sagen, for det er altid klogt at undersøge tingene til bunds, inden man træffer vidtgående beslutninger. Det er imidlertid forunderligt, at ministeren ikke er nået længere i sagen. Det er veldokumenteret, at visse produkter på det danske medicinmarked svinger endog meget voldsomt i pris, og derfor kan sagen ikke være ukendt hos ministeren eller i hans ministerium. Derfor ville det være naturligt, at ministeren allerede på nuværende tidspunkt havde en plan for, hvordan han vil løse problemerne. Og at han derfor i sit svar til udvalget ville præsentere nogle håndfaste initiativer, der kan skabe ro om medicinpriserne til gavn for patienterne og dermed vælgerne. Men nej: Foreløbig skal sagen undersøges nærmere. Det skaber en forståelig utryghed hos patienterne, at priserne på nødvendig medicin fluktuerer så voldsomt, som tilfældet er. Hvis man har knogleskørhed, skal man naturligvis kunne få sin medicin uden at skulle frygte for voldsomme prisændringer. Man har som patient, specielt som pensionist med en stram økonomi, brug for, at der er ro om medicinprisen. Derfor må Magnus Heunicke ud af starthullerne. Nu.

Annonce